Ecaterina Andronescu a depus, luni seara, juramantul de investitura in functia de ministru al Educatiei. Intr-un discurs scurt, presedintele Traian Basescu a felicitat-o pe Ecaterina Andronescu si a precizat ca numirea ei are loc intr-un moment in care se desfasoara examenul de bacalaureat, "un moment intotdeauna dificil la noi". Presedintele si-a manifestat speranta ca va fi un bacalaureat fara probleme precizand ca "sper din tot sufletul sa nu incepem cu modificari la legea educatiei pana nu o vedem functionand si poate pe urma trebuie sa ii facem niste corectii". La finalul ceremoniei, Presedintele i-a inmant premierului Victor Ponta o mapa rosie.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

Ceremonia a avut loc incepand cu ora 18:00, la Palatul Cotroceni, la eveniment luand parte presedintele Traian Basescu, presedintele Senatului Vasile Blaga, presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase, premierul victor Ponta si membrii Guvernului.

"Sper sa fie un bacalaureat fara probleme si care sa faca din cei care merita sa ia bacalaureatul niste oameni care pot merge mai departe si din cei care n-au invatat, sa ramana sa mai invete pana se face timpul de bacalaureat. Altfel, va doresc la toti mult succes, sper sa reusiti sa abordati problemele legate de priroritatile economice. Am observat ca pe raportarea de astazi avem o crestere consistenta a somajului: 0,3 %. Sper sa aveti in vedere ca prioritatile sunt in economie", le-a transmis premierul membrilor Guvernului si premierului Victor Ponta, prezenti la ceremonia de investire.

Intrebata de presa, dupa depunerea juramantului, daca a vorbit cu presedintele Traian Basescu despre declaratia pe propria raspundere pe care acesta i-a solicitat-o, Ecaterina Andronescu a afirmat: "mi-a spus ca a vazut declaratia mea publica si ca a fost suficient". La insistentele jurnalistilor, care au intrebat-o daca presedintele a parut deranjat de faptul ca nu a depus declaratia pe proprie raspundere, ministrul Educatiei a spus: "mi s-a parut ca mi-a zambit aproape nesteptat pentru mine."

Noul ministru al Educatiei a trecut in revista si principalele probleme de pe agenda institutiei pe care o conduce: desfasurarea examenului de bacalaureat, adminterea in licee si scoli profesionale, adminterea in facultati, programe de masterat si doctorate. "Este cea mai fierbinte perioada a unui an scolar", a afirmat Ecaterina Andronescu.

"Tot in aceast perioada, se suprapun activitatile pe care noi trebuie sa le desfasuram ca sa pregatim inceputul noului an scolar in asa fel incat sa nu intram cu stangul. Asta inseamna clasa pregatitoare; nu stiu in ce etapa se afla pregatirea, mai degraba stiu ca sunt foarte multe lucuri de facut, stiu ca s-au facut foarte putine si acest lucru ma ingrijoareaza. Sunt inscrisi acolo 136 000 de copii de 5-6 ani si nu avem inca mobilier, nu avem inca materiale didactice pentru ei", a declarat ministrul.

Ecaterina Andronescu despre problema incompatibilitatii:

  • In momentul in care a aparut legea educatiei in februarie 2011, in aceasta lege au aparut 2 articole pe acest subiect, unul care stabilea incompatibilitate intre pozitia de rector si cea de demnitar public - eu sunt senator, nu e un secret pentru nimeni -  si ultimul care spunea ca prevederile acestei legi se aplica din mandatul urmator.
  • Manadatul meu de rector s-a incheiat, aceasta stare de incompatibilitate, chiar si in conditiile legii, nu mai exisat pentru ca eu nu mai sunt rector.
  • M-am adrest comisiei juriduce a Senatului in momentul in care a aparut aceasta problema, sa imi dea un raspuns, daca sunt in aceasta situatie sau nu si raspunsul, conform legii invatamantului a fost ca nu sunt in incompatibilitate si am mers mai departe.
  • Dl ministru funeriu a facut o interventie, o sesizare la ANI, care a stabilit ca toti cei 4 rectori suntem in incompatiilitate. Am intentat un proces agentiei de integritate. Doi rectori au castigat, doi au pierdut. Eu cred ca cei care au pierdut si merg in recurs vor avea si ei parte de o dreapta judecata, pentru ca, in afara de cele ce vi le-am mentionat, exista si o decizie a CCR care este elaborata pentru mandatele CSM-ului si care se scrie ca un mandat inceput pe o lege se finalizeaza pe aceeasi lege si ca poti sa schimbi criteriile pe care se desfasoara un mandat, dar poti sa o faci pentru mandatul urmator.