BAC 2012 Subiectele la examenul de Limba si literatura romana: "Craii de Curtea-Veche" de Mateiu I. Caragiale si un eseu pornind de la o poezie a lui Mihai Eminescu

de Raluca Pantazi, Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 2 iulie 2012, 11:23 Actualitate | Esenţial


Subiecte Limba romana
Foto: Hotnews
Bacalaureatul 2012 a continuat luni, 2 iulie, cu prima proba scrisa: examenul de Limba si literatura romana. Elevii au avut de rezolvat trei subiecte mari, fiecare notat cu 30 de puncte. La primul subiect, absolventilor de liceu li s-a cerut sa raspunda unor cerinte pornind de la un fragment din "Craii de Curtea-Veche" de Mateiu I. Caragiale. Al doilea subiect le cere elevilor sa scrie un text argumentativ despre calitatile umane, pornind de la o afirmatie a lui Lucian Blaga.

La al treilea subiect, cerinta este urmatoarea: "Redacteaza un eseu de doua-trei pagini (600 - 900 de cuvinte) in care sa prezinti tema si viziunea despre lume intr-un text poetic studiat, apartinand lui Mihai Eminescu".

Subiectele de la examenul de Limba si literatura romana - proba scrisa - Bacalaureat 2012

"Varianta 4
* Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu.
* Timpul de lucru efectiv este de 3 ore.

SUBIECTUL I     (30 de puncte)

Citeste urmatorul text:

Mergand intr-o zi acolo cu Pantazi, catre amiazi, dadeam de o tanara, noua necunoscuta [...]. La intrarea noastra, ridicand capul, rosi pana in albul ochilor. Vazui atunci pe Pantazi, palid ca un mort, ducandu-si mana la inima: "Doamne, il auzii soptindm, cum ii seamana!"

Faceam astfel cunostinta "duduii" Ilinca Arnoteanu. Stiam ca mai era o fata, cea mai mica, pe care o luase din leagan sa o creasca o sora a maioresei, de la Piatra-Neamt, vaduva cu dare de mana si fara copii. Cei saisprezece ani ai Ilincai se depanasera alinati in pacea acelui romantic tinut cu zari tainice... Blajinul soare moldovenesc ii crutase poleiala stinsa a cositelor si albeata sidefie a pielei, aproape nefiresti amandoua [...]. Parintii erau cum nu se poate mai mandri de dansa [...]; Ilinca fusese intotdeauna premianta intaia si se pregatea sa treaca doua clase intr-un an [...].

Primisem s-o ajut sa-si revada cateva "materii" la cari se credea mai slaba. Intre timp, mai vorbind si de una-alta, m-a uimit cat de cuminte cap avea, ce sanatos judeca si limpede. Spunandu-i odata ce rar e sa gasesti pe cineva care sa invete ca dansa numai de placere, imi observa ca ea invata cu placere, dar de nevoie, ca sa aiba o meserie. Cum, dar nu avea sa fie bogata? se stia doar ca era singura mostenitoare a matusii sale [...]. Chiar asa, dar averea, pe langa ca se poate pierde, nu e o piedica la o meserie; dimpotriva. - Cu numele ei? - De ce nu? a lucra nu e o rusine; munca innobileaza. Tocmai, cu numele ei [...] avea sa fie mai pretuita si mai respectata; respectata: lucrul la care tinea mai mult ca la orice. Numele ei, stia bine ce i se datora si ce-i datora: prestigiul lui, viu inca, i se revelase inainte de a-l cunoaste. [...] Da, marele nume de dregatori, de carturari si de ctitori, ea avea sa-l poarte cu demnitate; destul se intrecusera sa-l pateze surorile ei.
(Mateiu I. Caragiale, Craii de Curtea-Veche)

Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la text:

1. Numeste cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: pacea si a uimit.     2 puncte
2. Explica rolul cratimei in secventa: s-o ajut.     2 puncte   
3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune/expresie care sa contina substantivul inima.     2 puncte
4. Mentioneaza tipul de perspectiva narativa din textul citat.     4 puncte
5. Transcrie doua cuvinte din text care apartin campului semantic al familiei.     4 puncte
6. Precizeaza doua motive literare identificate in textul dat.     4 puncte
7. Prezinta valoarea expresiva a verbelor la timpul imperfect din text.     4 puncte
8. Ilustreaza, cu doua exemple din text, doua trasaturi ale genului epic.     4 puncte
9. Comenteaza, in sase-zece randuri (60-100 de cuvinte), urmatoarea secventa din textul dat:
Faceam astfel cunostinta "duduii" Ilinca Arnoteanu. Stiam ca mai era o fata, cea mai mica, pe care o luase din leagan sa o creasca o sora a maioresei, de la Piatra-Neamt, vaduva cu dare de mana si fara copii. Cei saisprezece ani ai Ilincai se depanasera alinati in pacea acelui romantic tinut cu zari tainice... Blajinul soare moldovenesc ii crutase poleiala stinsa a cositelor si albeata sidefie a pielei, aproape nefiresti amandoua [...]. Parintii erau cum nu se poate mai mandri de dansa [...]; Ilinca fusese intotdeauna premianta intaia si se pregatea sa treaca doua clase intr-un an [...].     4 puncte

SUBIECTUL al II-lea     (30 de puncte)
Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri (150 - 300 de cuvinte) despre calitatile umane, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Lucian Blaga:

Nu e de ajuns sa ai mari calitati; trebuie sa stii cum sa le folosesti cu rost.

In elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:
- sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri;     8 puncte
- sa ai continutul adecvat argumentarii pe o tema data: formularea ipotezei/a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente;     16 puncte
- sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si limitele de spatiu indicate.     6 puncte

NOTA! Formularile de tipul Sunt/nu sunt de acord cu afirmatia:... / Autorul are dreptate cand afirma ca... / Afirmatia autorului este corecta... , neinsotite de enuntarea propriei opinii, nu se considera ipoteza.

SUBIECTUL al III-lea     (30 de puncte)
Redacteaza un eseu de doua-trei pagini (600 - 900 de cuvinte) in care sa prezinti tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui Mihai Eminescu.

In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarel repere:
- Evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului poetic studiat intr-un curent cultural/literar, intr-o perioada sau intr-o orientare tematica;
- Prezentarea a doua imagini/idei poetice, relevante pentru tema si viziunea despre lume din textul studiat;
- Ilustrarea a patru elemente de compozitie si de limbaj ale textului poetic studiat, semnificative pentru tema si viziunea despre lume (de exemplu: imaginar poetic, titlu, incipit, relatii de opozitie si de simetrie, motiv poetic, laitmotiv, figuri semantice/tropi, elemente de prozodie, etc.);
- Sustinerea unei opinii despre modul in care tema si viziunea despre lume se reflecta in textul poetic studiat;

NOTA! Ordinea intregrarii reperelor in curpinsul eseului este la alegere.

Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (cate 4 puncte pentru fiecare cerinta/reper).
Pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor in scris - 3 puncte; abilitati de analiza si argumentare - 3 puncte; utilizarea limbii literare - 2 puncte; ortografia - 2 puncte; punctuatia - 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea - 1 punct; incadrarea in limitele de spatiu indicate - 1 punct)

In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 2 pagini (600 de cuvinte) si sa dezvolte subiectul propus".   


Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

44535 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  sunt frumoase (Luni, 2 iulie 2012, 11:49)

  Claudiu2 [anonim]

  Ce-as mai da odata bacul. Imi place tendinta spre a evalua capacitatea de sinteza si elaborarea de enunturi, concluzii proprii ale elevilor.
  • -4 (6 voturi)    
   un roman (Luni, 2 iulie 2012, 12:24)

   un roman [anonim] i-a raspuns lui Claudiu2

   invata sa scrii.
  • 0 (4 voturi)    
   .... (Luni, 2 iulie 2012, 12:50)

   stuparul [utilizator] i-a raspuns lui Claudiu2

   " o data"
   sper ca ai inteles
 • +4 (4 voturi)    
  Examen (Luni, 2 iulie 2012, 11:56)

  Red9 [anonim]

  Subiecte destul de grele. Ce chin trebuie sa fi fost pentru cei care scriu cu K, Y si W! :))
 • 0 (2 voturi)    
  Subiecte (Luni, 2 iulie 2012, 12:14)

  Gogu [anonim]

  Au mama, le-a dat de i-a julit :))... destul de dificile subiectele.
 • +2 (2 voturi)    
  1850-1889 (Luni, 2 iulie 2012, 12:21)

  Eminescuuuuu [anonim]

  Foarte bune subiectele. Ating trei mai titani ai literaturii romane. Eminescu trebuie dat de fiecare data la bacalaureat, facultate, olimpiade. Este quintesenta poeziei romanesti.
  Si eu l-am avut la bac- in 1989.Se implineau 100 de ani de la moartea lui Eminescu. Toata lumea stia asta.
  Era respectat pe vremea lui Ceausescu. Sper ca si acum.
  Toti elevii ar trebui sa stie despre el, viata, opera lui ( poezie, proza ). Nu toate rahaturile de import.
  • -1 (1 vot)    
   Eminescu (Luni, 2 iulie 2012, 14:34)

   cris [anonim] i-a raspuns lui Eminescuuuuu

   Ideea e ca nu despre Eminescu trebuia facut eseul, ci despre viziunea lui asupra lumii! Atunci cand ai dat tu bacul era altceva! Umpleai doua pagini cu date biografice, apoi enumerai ceva opere si analizai, in mare, creatia lui. Aveai niste comentarii pe care le invatai pe de rost si apoi reproduceai cat puteai. Aici, treaba sta cu totul altfel.
   Inainte sa iti dai cu parerea despre cat de usor a fost, citeste ca lumea cerintele.
   • 0 (2 voturi)    
    Esti bolnav? (Luni, 2 iulie 2012, 20:14)

    Pt@cris [anonim] i-a raspuns lui cris

    Esti frustrat? Caldura ?
    Nu are rost sa-ti detaliez ce s-a dat atunci la bac sau ce inseamna Eminescu.
    Cred ca simti nevoia sa pui pe cineva la punct. Macar aici, pe forum.
    Miroase a boala.....
 • 0 (0 voturi)    
  aa (Marţi, 3 iulie 2012, 11:32)

  oac [anonim]

  Subiecte foarte abordabile... Inteleg ca a scazut caltiatea invatamantului, dar nu se pot plange de subiectele astea !!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by