Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un comunicat de presa al Guvernului citat de Agerpres, ca incidentele legate de problema reinhumarii ramasitelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul Romaniei sunt regretabile si decizia Guvernului de a nu accepta aceasta solicitare se bazeaza pe faptul ca scriitorul maghiar a fost o persoana recunoscuta pentru pozitiile sale anti-romanesti, antisemite si pro-fasciste. Seful Executivului a mai precizat ca declaratiile facute in aceste zile de unii oficiali maghiari, printre care si presedintele Parlamentului Ungariei, "nu sunt in linia relatiei de buna-vecinatate dintre statul roman si cel maghiar", si ca va ridica aceasta problema la prima runda de discutii pe care o va avea cu omologul sau maghiar, Viktor Orban, la finalul saptamanii viitoare, la Bucuresti.

''Premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul isi mentine o pozitie ferma cu privire la incidentele legate de problema inhumarii ramasitelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul Romaniei. Primul-ministru al Guvernului Romaniei, Victor Ponta, a constatat cu ingrijorare incidentele care au avut loc in ultimele zile, ca urmare a tentativei de inhumare pe teritoriul Romaniei a ramasitelor lui Nyiro Jozsef. Decizia Guvernului se bazeaza pe faptul ca Nyiro Jozsef a fost o persoana recunoscuta pentru pozitiile sale anti-romanesti, antisemite si pro-fasciste. De aceea, Guvernul Romaniei a considerat inacceptabila solicitarea referitoare la reinhumarea pe teritoriul Romaniei'', se arata in comunicatul de presa al Guvernului.

Premierul mai precizeaza in comunicatul de presa ca "Guvernul Romaniei sustine cu fermitate decizia Prefecturii Judetului Harghita, de a ataca in contencios administrativ adeverinta de inhumare a lui Nyiro Jozsef, apreciind si atitudinea primarului din Odorheiul Secuiesc". Seful Executivului a reiterat ca orice demers in acest sens trebuie suspendat.

Guvernul Romaniei considera necesar sa aiba o pozitie echilibrata si europeana, "chiar in fata unor actiuni vadite de provocare comise de formatiuni politice si extremiste angrenate in campania electorala pentru alegerile locale'". ''In acest context, credem ca este regretabila implicarea directa in aceasta actiune si in campania electorala a fortelor politice extremiste, a presedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover si a presedintelui partidului de extrema dreapta, Yobbik, domnul Gabor Vona'', arata Guvernul Romaniei.

Premierul si-a exprimat apreciere fata de decizia initiatorilor de a astepte verdictul instantei si fata de atitudinea moderata a reprezentantilor UDMR, care ''nu s-au raliat unor actiuni extremiste, unor demersuri electorale nepotrivite, menite sa escaladeze in mod nefericit in dezbaterea publica''.

"Autoritatile au dorit sa evite orice fel de incident intre partea romana si cea maghiara", pe marginea acestui subiect, a afirmat primul-ministru precizand ca este esentiala continuarea dialogului dintre autoritatile romane si cele maghiare, fara ca acesta sa fie afectat de incidentele din prezent.

Potrivit comunicatului Guvernului, Victor Ponta a aratat ca "vom respecta in continuare drepturile minoritatilor in Romania si suntem ferm angajati pe aceasta directie care ajuta relatiile dintre tarile noastre. Dar aceasta nu inseamna ca vom tolera gesturi ale unor extremisti, facute doar in interes de campanie electorala. In fata unor acte cu caracter provocator si extremist, Guvernul Romaniei va avea o atitudine europeana, in spiritul legii si al Constitutiei Romaniei, un spirit pe care l-am avut mereu in ceea ce priveste promovarea drepturilor minoritatilor"

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa: Kover Laszlo trebuie sa respecte statul roman, trebuie sa-i respecte pe romani

"Domnul Kover (n.r. presedintele Legislativului ungar, Kover Laszlo), ca un inalt demnitar al statului maghiar, trebuie sa respecte statul roman, trebuie sa-i respecte pe romani, trebuie sa respecte relatiile pe baza de principii democratice intre state membre ale Uniunii Europene", a afirmat Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, intr-o declaratie acordata Agerpres. Declaratia ministrului roman este o reactie la criticile aduse de oficialul de la Budapesta Guvernului roman pe motiv ca ar fi impiedicat reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul a reamintit ca Guvernul Romaniei a refuzat pe cale diplomatica si oficiala sa permita reinhumarea lui Nyiro Jozsef.

"Domnul Kover sa faca afirmatii la dansul acasa [...] nu sa faca aprecieri la adresa Guvernului Romaniei, care pe cale diplomatica si oficiala a refuzat sa dea voie reinhumarii sau aducerii ramasitelor pamantesti ale scriitorului Nyiro Jozsef in Romania. Iar Parlamentul Ungariei sau presedintele Parlamentului Ungariei trebuia sa respecte decizia Guvernului Romaniei, nu sa vina in Romania sa forteze nota si la limita sa solicite ieri autorizatie de inhumare. Noroc ca statul si Guvernul Romaniei este vigilent si, pe baza principiilor democratice si a statului de drept, a suspendat acea autorizatie", a declarat Mircea Dusa.

Ministrul Dusa a afirmat ca presedintele Parlamentului Ungariei se afla in campanie electorala pe teritoriul Romaniei, de sustinere a presedintelui Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, adaugand ca "Guvernul condus de Victor Ponta si Guvernul USL a dovedit ca este un Guvern solid si care nu mai admite orice ingerinta a unora sau altora care vor sa reinvie fantome ale trecutului".

Presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, duminica, Guvernul Romaniei, pe care l-a acuzat ca a impiedicat procesul de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Prezent la Odorheiul Secuiesc pentru ceremoniile anulate, Kover Laszlo, a descris comportamentul Guvernului roman drept "neprietenos, necivilizat si barbar", potrivit Agerpres.

Ceremonia de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulata in ultimul moment, programandu-se. in loc, o slujba de comemorare a poetului, dupa ce Prefectura Harghita a atacat in instanta adeverinta de reinhumare.

Citeste si: