Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, a declarat, sambata, ca institutia pe care o conduce a atacat in contencios-administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef, eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, informeaza Mediafax. Prefectul de Harghita a precizat ca, din punctul de vedere al insitutiei pe care o reprezinta, "orice actiune de reinhumare" a poetului Nyiro Jozsef este suspendata.

Augusta Cristina Urzica a adaugat ca termenul stabilit de Tribunalul Harghita este 20 iunie.

Prefectul Harghitei a explicat pentru Agerpres ca in adeverinta de inhumare, solicitata de Frater Oliver Balazs, cetatean al statului ungar, ofiterul starii civile a facut referire la un act care nu are legatura cu certificatul de deces a lui Nyiro Jozsef, astfel incat autorizatia de reinhumare nu a fost eliberat potrivit prevederilor legale.

"S-a facute referire, in adeverinta de inhumare, la un act, 218 din 2012, care nu are nicio legatura cu certificatul de deces al defunctului, care s-a inregistrat cu numarul 642 din 1953 si este eliberat de compartimentul de stare civila si pastrat la Sectia 3 din Madrid", a explicat prefectul Harghitei. Aceasta a spus ca adeverinta ar fi conferit legalitate actului de inhumare a defunctului de catre preotul paroh, daca pe ea scria: "adeverim prin prezenta, la 25.05.2012, ca in actul nr 642 din 1953 s-a inregistrat decesul lui Nyiro Jozsef, decedat pe 16 oct 1953".

Reinhumarea lui Nyiro Jozsef, motiv de dispute intre autoritatile romane si cele ungare

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a sustinut, vineri, o conferinta de presa, in care a anuntat ca municipalitatea a eliberat autorizatia de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef in localitate, scrie Mediafax.

"Astazi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizatii pentru reinmormantarea lui Nyiro Josef. Documentatia a fost studiata la noi, in Primarie, a fost conforma cu legile de la noi si ca atare, intr-o jumatate de ora - o ora, s-a eliberat adeverinta pe baza careia poate fi inmormantat Nyiro Jozsef", declara Bunta Levente.

El mai spunea ca la Odorheiu Secuiesc va fi inmormantata, "de fapt, cenusa" lui Nyiro, ale carui ramasite pamantesti aduse de la Madrid "au fost incinerate pe data de 22 mai la Budapesta", si nu sicriul cu osemintele acestuia, asa cum a sustinut initial purtatorul de cuvant al PCM, Molnar Miklos.

Vineri seara, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat ca a constatat ca exista "elemente" care dovedesc ca autorizatia de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef este lovita de nulitate.

"Este foarte clar ca PCM, al carui presedinte de onoare este presedintele Parlamentului Ungariei, domnul Kover, este in campanie electorala. Eu, care sunt din judetul Harghita si am participat la toate campaniile electorale, stiu ca intotdeauna au venit cu cate o «bomba» din aceasta, care sa lamureasca electoratul maghiar si mai ales cetatenii un pic mai infierbantati in ale autonomiei sau reinvierii Tratatului de la Trianon, sa ii mobilizeze pentru a veni la vot. [...] Am fost la Odorheiu Secuiesc sa vad conditiile in care primarul a eliberat acea autorizatie de reinhumare. Am constatat ca sunt niste elemente care dovedesc faptul ca acea autorizatie este lovita de nulitate si Institutia Prefectului din judetul Harghita va solicita constatarea nulitatii acelei autorizatii", a declarat Mircea Dusa.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Odorheiu Secuiesc, ca ceremonia reinhumarii scriitorului maghiar Nyiro Jozsef nu ar fi trebuit sa fie politizata iar de toate demersurile ar fi trebuit sa se ocupe asociatiile profesionale ale scriitorilor din Romania si Ungaria

Reinhumarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiescar urma sa aiba loc duminica, intr-un cadru privat, in conformitate cu legislatia romaneasca, organizatorii modificand programul si renuntand la mai multe evenimente in urma dezacordului exprimat de MAE, a declarat, joi, Ambasada Ungariei pentru Mediafax.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a aratat insa, la solicitarea Hotnews.ro, "ca nu a intervenit nicio schimbare in pozitia autoritatilor romane privind dezacordul fata de reinhumarea lui Nyiro Jozsef in Romania" si ca aceasta pozitie urma sa fie transmisa, in decursul zilei de vineri, Ambasadei Ungariei.

Parlamentul ungar a solicitat autoritatilor romane, reprezentate de Ambasada de la Budapesta, sa desfasoare formalitatile necesare reinhumarii lui Nyiro Jozsef in Romania, in 27 mai, in cadrul unei ceremonii publice ample.

MAE nu si-a dat acordul pentru aceasta inhumare. O studiere a biografiei scriitorului Nyiro Josef indica faptul ca activitatea acestuia ridica semne de intrebare. In timpul perioadei comuniste, guvernul de la Budapesta i-a interzis opera considerandu-l criminal de razboi.

Citeste si: