Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, programata duminica la Odorheiu Secuiesc, a fost anulata, stabilindu-se sustinerea unei slujbe de pomenire a acestuia, au declarat purtatorul de cuvant al Partidului Civic Maghiar (PCM), Molnar Miklos, pentru Mediafax. Ceremonia a fost anulata din cauza faptulului ca autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef a fost atacata in contencios-administrativ de Prefectura Harghita, a precizat reprezentantul PCM.

"Inmormantarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, insa in loc de inmormantare va fi oficiata o slujba de pomenire, in memoria scriitorului, si potrivit ultimei sale dorinte, ca macar sufletul sa i se odihneasca la Odorheiu Secuiesc. Inmormantarea a fost anulata pe motiv ca dragul nostru de primar a dat o autorizatie gresita, iar Prefectura a contestat-o in contencios-administrativ. In acest moment autorizatia a fost anulata, iar noi a trebuit sa renuntam la reinhumare. Inca nu stim daca primarul a facut aceasta greseala intentionat sau nu", a spus Molnar Miklos.

Intrebat daca cenusa lui Nyiro se afla in Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos a precizat ca la aceasta intrebare nu poate raspunde decat Parlamentul Ungariei, care nu lucreaza sambata, duminica si luni, cand se sarbatoresc Rusaliile.

Duminica dimineata, in fata Gradinii Preotilor din Odorheiu Secuiesc s-au adunat peste 20 de persoane, cu flori, care au dorit sa aduca un ultim omagiu scriitorului Nyiro Jozsef, informeaza Mediafax.

UPDATE 3Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat speranta ca Ungaria nu va continua demersurile in ceea ce il priveste pe scriitorul Nyiro Jozsef si ca niciun reprezentant al acestei tari nu va participa la ceremoniile in memoria acestuia, se arata intr-un comunicat de presa remis, duminica, AGERPRES.

"In cursul diminetii de duminica, MAE l-a invitat, din nou, pe primul colaborator al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, caruia i s-a transmis ca orice actiune de reinhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendata pana la decizia Tribunalului Harghita. MAE si-a exprimat speranta ca partea ungara nu va continua demersurile, iar nicio oficialitate ungara sau reprezentant al ambasadei nu se va implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislatiei romanesti si deciziei autoritatilor romane", precizeaza MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a mai precizat ca spera ca "relatiile bilaterale cu Ungaria sa fie afectate si solicita ca autoritatile ungare sa manifestate spirit constructiv si intelegere in directia acomodarii sensibilitatilor prezentate foarte clar de partea romana in repetate randuri."

Dupa discutiile de la MAE cu prim-colaboratorul Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Adam Balazs, ambasadorul ungar a informat telefonic ministerul ca nu va avea loc nicio reinhumare, ci doar o slujba religioasa in memoria lui Joseph Nyiro, se arata in comunicatul de presa.

UPDATE 2Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a fost convocat la Ministerul roman al Afacerilor Externe, duminica dimineata, pentru a da explicatii pe tema reinhuhumarii lui Nyiro Jozsef, a declarat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, pentru Gandul.

"Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a fost convocat duminica dimineata la Ministerul Roman de Externe pentru a da explicatii in cazul reinhuhumarii poetului Nyiro Jozsef", a declarat Mircea Dusa pentru publicatia citata.

UPDATE 1Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente (UDMR), sustine, intr-o declaratie de presa transmisa Agerpres, ca adeverinta de inhumare a ramasitelor scriitorului maghiar Nyiro Jozsef este legala si ca isi asuma intreaga raspundere pentru eliberarea in conditii de legalitate a documentului. Primarul a mai afirmat ca nu exista niciun impediment pentru desfasurarea ceremoniei.

''Adeverinta solicitata si eliberata vineri de catre Primaria municipiului Odorheiu Secuiesc indeplineste toate conditiile de legalitate, astfel neexistand niciun impediment de natura a impiedica desfasurarea inmormantarii. Primarul din Odorheiu Secuiesc isi asuma toata raspunderea pentru eliberarea in conditii de deplina legalitate a adeverintei pentru inhumare'', se arata in comunicatul de presa

''Regret ca politicul a intervenit in aducerea la bun sfarsit a ultimei dorinte a scriitorului Nyiro Jozsef, tensionand actul de piosenie reclamat de funeralii in sine. Cetatenii din Odorheiu Secuiesc pot sa participe la ceremonia funerara in masura in care organizatorii nu vor decide altfel. Sper ca factorii politici nu vor mai interveni in procesiunea funerara, astfel scriitorul Nyiro Jozsef se va odihni in pace pe pamant secuiesc'', sa mai declarat primarul din Odorheiul Secuiesc.

Reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef a fost organizata de Parlamentul Ungariei si Fundatia Pro-Odorhei, condusa de liderul Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, sub inaltul patronaj al presedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, care urma sa ia parte la ceremonie, informeaza Agerpres.

Initial, ceremoniile de reinhumare a lui Nyiro Jozsef se intindeau pe mai multe zile si presupuneau procesiuni publice in mai multe localitati din Romania-Lipova, Maria Radna, Gheorgheni, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc. MAE a comunicat, insa, partii maghiare ca nu este de acord cu aceste evenimente si nici nu aducerea in tara a osemintelor scriitorului maghiar, intr-un tren turistic cu care veneau pelerini din Ungaria la procesiunea de Rusaliile catolice de la Sumuleu-Ciuc.

Dupa ce partea romana si-a exprimat public dezacordul fata de reinhumarea in Romania a lui Nyiro Jozsef, pe motiv ca activitatea acestuia din perioada 1941 - 1945 indica o atitudine de extrema dreapta, antisemita si de colaborare cu un regim fascist, in data de 22 mai osemintele acestuia au fost incinerate la Budapesta, iar organizatorii au anuntat ca ceremonia va avea, totusi, loc pe un teren privat al Bisericii romano-catolice din Odorheiu Secuiesc.

Citeste si: