Pentru ca Academia Romana sa demareze analiza plagiatului in cazul Mang, "ar mai trebui materialele incriminate, articolele respective", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. "O parte le avem, o parte nu. Comisia va cauta articolele care lipsesc, se pare ca pot fi gasite pe internet", a precizat academicianul, dupa ce premierul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare prin care solicita "o expertiza din partea Academiei Romane" asupra "acuzatiilor de plagiat la adresa ministrului Educatiei, loan Mang".

Ionel HaiducFoto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, presedintele Academiei Romane, academicianul Ionel Haiduc, a declarat ca "exista o lista cu lucrarile incriminate si in functie de asta se incearca recuperarea lor. Lista nu a fost pusa la dispozitie de premier, cred ca nici dansii nu le au. De pe internet am obtinut aceasta lista".

Lucrul la sesizarea facuta in urma cu o zi de premierul Victor Ponta va incepe maine, 16 mai, a anuntat Ionel Haiduc. Potrivit acestuia, Academia Romana a stabilit deja componenta comisiei, care este formata din trei specialisti, membri ai Academiei. "Dar numele nu vi-l pot divulga, este confidential, pentru ca vrem sa protejam acesti membri ai Comisiei de telefoane, influenta, presiune etc. Sunt specialisti ai Academiei", a precizat academicianul.

Cei trei membri ai comisiei vor stabili procedura de lucru, "avand in fata materialele", pentru ca Academia Romana nu a mai efectuat pana acum o astfel de analiza, sustine Ionel Haiduc. "Nici noi nu avem sfaturi mai bune sa le dam, decat tot ei insisi sa isi stabileasca propria procedura", a declarat acesta pentru HotNews.ro.

Academicianul a spus ca nu a mai fost contactat nici de premierul Victor Ponta si nici de cabinetul sau, dupa ce i-a fost trimisa scrisoarea prin care era sesizat oficial sa demareze aceasta ancheta.

Intrebat daca ia in considerare sesizarea de catre Academia Romana a unui alt for, din tara sau din strainatate, care sa se ocupe de caz, avand in vedere ca institutia pe care o conduce nu s-a mai ocupat pana acum de cazuri de plagiat, Ionel Haiduc a raspuns pentru HotNews.ro: "Nu, nu este scopul nostru sa facem un proces din toata povestea asta. Membrii nostri care sunt in comisie pot sa compare lucrarile din punct de vedere tehnic, stiintific, sa spuna: seamana, nu seamana, in ce masura sunt suprapuneri. Restul nu este misiunea noastra".

"Nu imi face deloc placere sa ma ocup cu organizarea unor asemenea activitati. Am avea multe alte lucruri de facut la Academie si eu personal as mai avea de citit, de scris si toate acestea consuma timp pretios din alte activitati", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.

Acesta a afirmat ca a mai avut discutii cu oameni politici in decizii care tin de educatia si cultura din Romania. "Discutii am avut, in diverse ocazii. Cand s-a elaborat Legea Educatiei am fost invitat la Senat la Comisia de Invatamant, inainte am fost participant la o conferinta cu presa. Au fost activitati, nu am o lista a lor, dar au fost", a spus Ionel Haiduc.

In ce priveste posibilitatea ca analiza derulata de Academia Romania sa se finalizeze cu alt raspuns fata de ancheta desfasurata de Consiliul National de Etica, sesizat in legatura cu un articol atribuit lui Ioan Mang, academicianul a declarat ca "orice se poate intampla, nu stiu, dar nu am facut nicio analiza a lucrarilor incriminate si deci nu stiu ce sa spun".

Ionel Haiduc a precizat, insa, ca Academia Romana va emite in acest caz "o parere", si nu "o decizie". "Aceasta parere care va fi emisa de Academia Romana are rol consultativ", a explicat presedintele Academiei, adaugand ca "noi avem doar o parere cu valoare consultativa, nimic mai mult nu pretindem. Deciziile le vor lua cei competenti sa ia decizii, deci premierul si colaboratorii domniei sale".

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: Agerpres

Amintim ca premierul Victor Ponta anuntat saptamana trecuta, pe 10 mai, urmatoarele: "Am hotarat sa solicit, si sper sa fie acceptata aceasta solicitare, catre o institutie independenta, respectiv catre Academia Romana, daca exista posibilitatea ca un grup format din cativa specialisti sa analizeze in cel mai scurt timp aceste acuzatii (acuzatiile de plagiat la adresa ministrului Educatiei, Ioan Mang - n.red.). In masura in care ele se confirma, domnia sa va trebui sa-si asume raspunderea politica si sa paraseasca functia".

Patru zile mai tarziu, luni 14 mai, presedintele Academiei Romane declara ca nu a fost inca sesizat oficial de premierul Romaniei si ca nu a inceput analiza cazului de plagiat.

La cateva ore de la acest anunt, luni 14 mai, academicianul Ionel Haiduc declara pentru HotNews.ro: "Am primit un telefon de la cabinetul prim-ministrului si am fost informat ca in cursul diminetii de maine (marti, 15 mai) vom primi o sesizare oficiala pentru inceperea analizei asupra acuzelor de plagiat la adresa lui Ioan Mang".

In cursul serii de luni, 14 mai, premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare adresata presedintelui Academiei Romane, Ionel Haiduc, in care anunta urmatoarele: "dorim sa solicitam o expertiza din partea Academiei Romane. O decizie politica in acest caz, care sa nu poata fi contestata de nimeni, si in baza careia sa se ia hotararea corecta in ceea ce priveste parcursul profesional al domnului ministru loan Mang in actualul cabinet, poate veni doar in urma unui raspuns din partea institutiei pe care, cu onoare, o reprezentati si o conduceti".

Citeste si: