Manuscrisele Cioran, donate Academiei Romane de omul de afaceri George Brailoiu, au fost prezentate miercuri la Biblioteca Academiei Romane. Documentele "vor fi pastrate intr-o camera blindata, alaturi de manuscrisele Eminescu", dar publicul larg va avea acces la ele online, in maximum 3 luni, a declarat Gabriela Dumitrescu, sefa departamentului de manuscrise a Bibliotecii Academiei. Academicianul Eugen Simion a anuntat ca un alt lot de documente, descoperit de o femeie de serviciu in pivnita blocului unde a locuit Cioran, va fi scos la licitatie. "Nu stiu daca noi, statul sau un roman, vom fi in stare sa participam, pentru ca suma care se vantura acolo ar fi de peste 1 milion de euro", a explicat Eugen Simion.

Foto:

Eugen Simion: Mai exista inca un lot de documente descoperite de femeia de serviciu din blocul in care a locuit Cioran

Eugen Simion

Eugen Simion

Foto: Agerpres

Fostul presedinte al Academiei Romane, Eugen Simion, a declarat in cadrul evenimentului de miercuri, 1 iunie, ca Academia a intrat vineri in posesia a 121 de documente care i-au apartinut lui Emil Cioran. "Romanii s-au mirat de gestul lui George Brailoiu, au incercat apoi sa vada daca nu cumva este ceva rau in spate. Noi nu am vazut nimic rau, dimpotriva am vazut un gest patriotic", a precizat Eugen Simion. Academicianul a anuntat ca, in acest moment, se pregateste publicarea tuturor scrierilor romanesti ale lui Emil Cioran.

"Mai exista inca un lot de documente descoperite de femeia de serviciu din blocul in care a locuit Cioran, gasite undeva intr-o pivnita. A fost un proces, le-a castigat ea, si din cate am aflat zilele trecute din Franta urmeaza sa fie scoase la licitatie. Nu stiu daca noi, statul roman sau un roman, vom fi in stare sa participam, pentru ca suma care se vantura acolo ar fi de peste 1 milion de euro", a continuat Eugen Simion.

In ceea ce priveste documentele Cioran care au fost prezentate miercuri, academicianul a declarat ca, "intr-un fel, eu m-am bucurat ca manuscrisele Cioran au ajuns in Franta, pentru ca asa s-a vazut care este cota lui Cioran acolo. Aici, statul roman sau nu stiu ce biblioteca nu a putut sa dea 1 miliard vechi, ca nu a avut bani sau n-a gasit de cuviinta".

Eugen Simion a mai anuntat ca Eleonora Cioran - sotia fratelui lui Emil Cioran - i-a promis ca va darui in continuare tot ce are Bibliotecii Academiei Roman. Intrebat daca omul de afaceri George Brailoiu s-a suparat pe Academia Romana pentru ca a trebuit sa plateasca tot el transportul manuscriselor, Simion a declarat: "nu s-a suparat deloc, dimpotriva, a ramas si eu sper sa ramana un prieten al Academiei. Cine stie, pac la razboiu si altadata. Transportul documentelor din Franta pana in Romania a fost platit tot de dumnealui. Probabil ca ceva l-a suparat, dar nu Academia Romana, ci ce a urmat, discutiile, protestele".

Desigilarea manuscriselor Cioran (1)

FOTOGALERIE Desigilarea documentelor Cioran

Click pe FOTOGALERIE pentru a vedea imagini de la desigilarea documentelor, dupa ce acestea au fost aduse din Franta la Biblioteca Academiei Romane. La desigilarea manuscriselor au participat omul de afaceri George Brailoiu, Casiana Irina Fometescu, imputernicitul donatorului, Gabriela Dumitrescu, sefa departamentului de manuscrise a Bibliotecii Academiei, precum si Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei Romane.

Gabriela Dumitrescu, departament manuscrise a Bibliotecii Academiei Romane: Nu mi s-a intamplat niciodata sa primesc o donatie cu masina blindata si cu mascati

Gabriela Dumitrescu

Gabriela Dumitrescu

Foto: Hotnews

"Vinerea trecuta, atunci cand manuscrisele au ajuns din Franta la Biblioteca Academiei Romane, prin intermediul unei firme de transport valori, recunosc ca am fost destul de emotionata. Nu mi s-a intamplat niciodata sa primesc o donatie la maniera aceasta: adica venit cu masina blindata si cu mascati", a declarat Gabriela Dumitrescu, sefa departamentului de carte rara si manuscrise a Bibliotecii Academiei Romane.

Aceasta a anuntat ca "manuscrisele vor fi pastrate intr-o camera blindata, alaturi de manuscrisele Eminescu, Liviu Rebreanu". Publicul larg va avea acces la documente online, in maximum 3 luni. Ele vor putea fi vazute si la Biblioteca Academiei, pe baza permisului de biblioteca, insa nu intr-un termen scurts pentru ca documentele trebuie lucrate. "Eu sper ca documentele vor fi disponibile in sala de lectura, atata timp cat sunt puse la dispozitia cititorilor documente de la Stefan cel Mare, de ce sa nu punem si Cioran?", a precizat Gabriela Dumitrescu.

Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei Romane: La noua licitatie, poate facem o campanie nationala de strangere de fonduri

Florin Filip

Florin Filip

Foto: Agerpres

Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei Romane, a explicat ca, cel mai probabil, documentele vor fi puse intr-o sala de lectura specializata pe manuscrise si pe carte rara. "Acolo, cu manusi albe, fiecare are acces, avand bineinteles permis la Biblioteca. Anumite lucruri sunt insa total interzise a fi atinse, care sunt foarte deteriorate: manuscrisele lui Eminescu. Acelea sunt intr-o camera blindata in care, chiar daca vine cutremurul si darama aceasta cladire, ea va rezista".

"Vom vedea in functie de starea lor fizica daca vor fi ca manuscrisele lui Eminescu. Poate unele vor fi disponibile, poate altele nu. Ele de abia au venit. Este un proces lung in biblioteca de inventariere, catalogare, de expertizare a starii tehnice", a continuat Florin Filip.

Prima actiune legata de accesul la manuscrisele Cioran va fi insa publicarea lor online, alaturi de alte documente legate de Cioran. "In acest sens am vorbit cu directorul Bibliotecii Astra, pentru a crea o biblioteca virtuala unitara. Aceasta initiativa se va realiza cat de curand", a precizat directorul Bibliotecii Academiei.

Acesta a revenit, in finalul conferintei, la anuntul facut de Eugen Simion referitor la documentele Cioran gasite intr-o pivnita din Franta, lansand un apel catre presa: "Ce credeti, cititorii dumneavoastra nu ar fi intrigati de ideea unei colecte publice pentru ca ele sa revina in Romania? (…) O campanie la nivel national de strangere de fonduri, cu lista de subscriptie. Tineti minte ca Ateneul Roman s-a facut pe lista de subscriptie. In prezent, Ministerul Culturii nu are bani pentru asa ceva sau asa declara".

Povestea licitatiei de la Paris

Pe data de 7 aprilie, Casa "Binoche si Giquello" a scos la licitatie mai multe manuscrise si documente care i-au apartinut filosofului Emil Cioran. Printre cele 80 de loturi licitate la hotelul Drouot Richelieu din Paris si care au intrat acum in posesia Academiei Romane se numara caiete manuscrise precum "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei", dar si numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude.

Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman au anuntat cu o zi inaintea evenimentului ca nu au fonduri sa participe la aceasta licitatie. Dupa mai multe discutii referitoare la suma necesara achizitionarii documentelor, Biblioteca Centrala Universitara si TVR au anuntat chiar pe 7 aprilie ca participa la licitatie, insa cu fonduri insuficiente pentru cumpararea intregului lot.

Licitatia a fost castigata de Compania KDF-Energy ce apartine romanului George Brailoiu, un avocat de 42 de ani care a cumparat intreg lotul de documente apartinand lui Emil Cioran cu 405.000 de euro. Acesta a anuntat la o saptamana dupa castigarea licitatiei ca doneaza documentele Bibliotecii Academiei Romane.

Citeste si: