Rasturnare de situatie in cazul arhivei Cioran licitate la Paris pe 7 aprilie. Eleonora Cioran, sotia fratelui lui Emil Cioran, retrage declaratiile pe care le-a facut in urma cu o zi si sustine ca documentele lui Emil Cioran "nu au fost furate din Romania, in orice caz nu in prezenta mea". Contactata de HotNews.ro, aceasta a declarat: "eu stiu ca i-am dat ceva documente lui Laurence Tacou, dar n-am observat sa sustraga ea niste documente de-ale lui Cioran". Declaratia sa contrazice afirmatiile facute cu o seara inainte la B1 TV, unde a anuntat ca Laurence Tacou "mi-a subtilizat aceste carnete". "Ce a vazut fiul meu, nu stiu ce a vazut, dar eu declar ca n-am vazut nimic", a precizat aceasta, intrebata cum explica faptul ca si-a schimbat declaratiile de pe o zi pe alta.

Eleonora CioranFoto: Captura NewsIn

Cele mai importante declaratii ale Eleonorei Cioran

  • Eu mai am documente de-ale lui Emil Cioran. Nu m-am gandit ce voi face cu ele. Eu in niciun caz nu fac licitatie. Probabil ca o sa le donez cuiva, nu stiu. Nu m-am gandit inca.
  • Cererea lui Sorin Iliesiu de declansare a unei anchete internationale este fara avizul meu
  • Ce a vazut fiul meu, nu stiu ce a vazut, dar eu declar ca n-am vazut nimic. N-am vazut ca Laurence Tacou sa sustraga documente
  • Poate ca, intr-adevar, eu - bolnava fiind si in varsta - n-am observat asa ceva
  • Eu stiu ca i-am dat ceva documente (lui Laurence Tacou, n.red.), dar n-am observat sa sustraga ea niste documente de ale lui Cioran
  • Domnul Iliesiu sa isi vada de treaba. Pentru ca, in fond, doua lucruri trebuie sa ii spun: documentele sunt revenite in tara si asta conteaza si nu are nicio calitate sa se amestece fara avizul meu
  • Sa incepem si noi din nou... un caz Columbeanu, asta vrea? Satisfactia lui e sa faca scandal? In numele lui Cioran, eu sunt total in dezacord cu el si sa faca bine sa ne lase in pace, sa-si vada de treburile lui.
  • Documentele nu au fost furate, in orice caz nu in prezenta mea, si eu sunt cea care le-a mostenit pe toate 
  • Sunt documentele in tara, exista aici toate documentele?
  • Nu pot sa o invinuiesc pe aceasta doamna pentru ca eu, bolnava fiind, va spun sincer ca eu n-am fost chiar prezenta la tot ce au facut ele. Asta este realitatea.
  • N-am vazut sa fure nimic.
  • Fiul meu zice ca ar fi observat, dar el nu are nicio calitate.
  • Eu n-am incheiat nimic cu Laurence Tacou (nici un contract), dar ea totusi mi-a dat o suma de bani, fara contract.
  • Nu il inteleg pe Iliesiu. Numai condus de Liiceanu, care are o rautate extraordinara si care, in toate situatiile, a fost impotriva mea. Pentru ca eu l-am intrebat: cui ai dat burse? Si mi-a raspuns de o obraznicie cum numai el este in stare. Ca scriitor, il apreciez, dar ca om nu dau doua parale pe el.
  • De unde stiti ca aceste documente apartin patrimoniului de stat? Aveti ceva scris? Verba volant, scripta manent.
  • Documentele lui Emil Cioran sunt ale mele, fac ce vreau. Sunt in ograda mea, sunt lasate de sotul meu. Adica cum, daca ceva mi se lasa mie, eu trebuie sa dau socoteala?
  • Exista un testament in acest sens lasat de Aurel Cioran? Da cum sa nu, si nu numai ca exista un testament, au existat doua testamente.
  • Si cand s-a intors sotul meu de la Bucuresti, foarte suparat, nu stiu de ce s-a suparat pe ei, zice: sa vii sa-ti fac un testament. Zic: am doua. Zice: nu, acuma iti mai fac inca unul. Si cu trei luni inainte de a deceda, mi-a mai facut ultimul testament in care testeaza absolut tot si ma declara legatar universal.
  • Daca ar fi fost asa (dorinta lui Emil Cioran si a lui Aurel Cioran de a dona manuscrisele Bibliotecii Astra din Sibiu, n.red.), le-ar fi donat el (Aurel Cioran, n.red)
  • El (Aurel Cioran, fratele lui Emil Cioran, n.red.) a donat, dar a donat cat a considerat el. El a donat 540 de scrisori si documente si eu am donat 520 de carti. Deci s-a facut o donatie.
  • Probabil ca nu a vrut sa doneze totul si sa imi lase mie restul. Banuiesc, pentru ca altfel, daca el ar fi vrut intr-adevar, le-ar fi donat. E asa de simplu.
  • Ce era trecut in testament referitor la aceste documente? Nu era trecut nimic in legatura... decat: ma declara legatar universal, dar n-a fost nici trecut ca sa predau eu ceva la Astra.
  • E ridicol. Documentele sunt in tara si acuma Iliesiu vrea ca de ce s-au dus si in strainatate. S-au intors? Toate sunt in tara
  • Eu n-am avut nicio contributie, nici la licitatie, nu am primit niciun ban de la nimeni, asa ca totul este in ordine

Eleonora Cioran, la B1 TV: Laurence Tacou a luat documentele fara stirea mea

Marti seara, 12 aprilie, Eleonora Cioran declara pentru BI TV ca documentele care au fost scoase la licitatie in Paris au fost sustrase din casa ei in urma cu un an. "Laurence Tacou a luat documentele fara stirea mea", sustinea Eleonora Cioran. Potrivit acesteia, documentele i-au fost sustrase cu complicitatea unei romance pe nume Gina Puica, cele doua avand anul trecut acces in locuinta sa. Laurence Tacou detine editura L'Herne si este fiica lui Constantin Tacou, roman care a fondat aceasta editura in Franta si care a fost prieten apropiat al lui Emil Cioran.

In cadrul emisiunii "Evenimentul Zilei" a intervenit si fiul Eleonorei Cioran, care a declarat ca este necesara sesizarea politiei in acest caz.

  • Sorin Iliesiu a depus plangere penala la Parchetul General

In urma declaratiilor de marti seara ale lui Eleonora Cioran, regizorul Sorin Iliesiu a depus oficial plangere penala la Parchetul General, solicitand "declansarea unei anchete penale internationale instrumentate de Parchetul General din Romania in parteneriat cu Parchetul General din Franta, pentru aflarea prin justitie a adevarului privitor la instrainarea arhivei Emil Cioran (din perioada romana a vietii si a operei acestuia) de patrimoniul cultural al Romaniei".

Acesta a cerut "cercetarea penala a cetatenei franceze Laurence Tacou si a conducerii Casei Binoche si Giquello din Paris, in baza marturiilor care ar trebui date incepand de miercuri 13 aprilie a.c., in fata procurorilor, de d-na Eleonora Cioran (in varsta de 86 de ani, domiciliata in str.Dealului din Sibiu), de fiului dansei, precum si de cetateana romana Gina Puica".

  • Povestea documentelor licitate la Paris spusa de Gabriel Liiceanu

Intr-un interviu acordatHotNews.ro pe 7 aprilie, in ziua in care documentele apartinand lui Emil Cioran au fost scoase la licitatie, filosoful Gabriel Liiceanu a declarat ca "aceste manuscrise i-au fost returnate lui Aurel Cioran de catre mine la inceputul anilor '90".

El afirma ca, dupa ce le-a studiat timp de doi ani pentru documentarea unei carti, le-a returnat lui Aurel Cioran, care urma, la randul sau, sa le doneze Bibliotecii Astra din Sibiu. Acest lucru, spune Liiceanu, nu s-a mai intamplat si nu stie sa existe vreun testament in acest sens. Emil Cioran a murit in iunie 1995 iar fratele sau, Aurel Cioran, doi ani mai tarziu.

Amintim ca, la licitatia din Paris din data de 7 aprilie, intreg lotul de documente apartinand lui Emil Cioran a fost cumparat de compania KDF-Energy ce apartine lui George Brailoiu, cu 405.000 de euro. Acesta a anuntat marti ca a donat documentele Bibliotecii Academiei Romane.

La licitatia de la Paris au participat TVR si Biblioteca Centrala Universitara, care nu au avut insa fonduri pentru a licita pentru intreg lotul de documente. Ministerul Culturii a anuntat inaintea evenimentului ca nu are bani pentru a cumpara documentele care i-au apartinut lui Emil Cioran.

Citeste si: