Compania KDF Energy, care a cumparat la licitatia de joi, 7 aprilie, din Paris intregul lot de documente care i-a apartinut lui Emil Cioran, este detinuta, potrivit datelor de la Registrul Comertului, in intregime de avocatul George Brailoiu. Descris in presa ca facand parte dintre "baietii destepti din energie", Brailoiu conduce o companie care se ocupa cu vanzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Potrivit datelor de la Registru si din presa, KDF Energy a cunoscut o crestere agresiva in ultimii ani, avand in 2009 o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro. Alte ziare au scris ca George Brailoiu a lucrat timp de trei ani in Turkmenistan, unde a condus o firma de consultanta care presta servicii pentru Turkmengaz (a doua companie de profil din lume, dupa Gazprom). "Acolo m-am format ca om de afaceri".

  • Vezi cum a evoluat KDF Energy: in 2009 se prezenta drept singura companie romana la Summitul de la Copenhaga si prima in pozitia de a participa la deciziile UE si ONU in reglementarea pietei emisiilor de gaze cu efect de sera.

Potrivit Datelor din Registrul Comertului, George Brailoiu este asociat in doua firme. Detine 100% din KDF Energy, companie cu 5 angajati care in 2009 a avut o cifra de afaceri de 422.475.566 RON si un profit brut pe 2009 de 5.962.157 RON.

A doua firma in care George Brailoiu apare ca asociat cu 74,7% din actiuni este Red Point Petroleum Grup, care are ca obiectiv principal de activitate extractia hidrocarburilor. Potrivit datelor din Registrul Comertului (Data ultimei inregistrari la RC 30-03-2007), unul dintre asociati este un cetatean din Turkmenistan, Azat Hajimov, care detine 20% din actiuni.

De asemenea, unul dintre administratorii firmei este tot un cetatean din Turkmenistan, Annamamed Mamedov. Firma nu are date de bilant pentru anii 2009 si 2008.

Potrivit informatiilor din presa, neconfirmate de probe, Red Point Petroleum ar fi controlata indirect de catre omul de afaceri Anatoli Stati, prin intermediul partenerilor sai de afaceri din Turkmenistan.

In 2009, Vladimir Voronin i-a acuzat pe Anatoli Stati si pe fiul sau, Gabriel Stati, ca au finantat tentativa de lovitura de stat in Chisinau. Gabriel Stati a fost arestat atunci in Ucraina si eliberat la putin timp dupa. Anatol Stati a construit una dintre cele mai mari averi din Republica Moldova: holdingul Ascom Group, evaluat la peste 2 miliarde de dolari. Grupul Ascom, controlat de familia Stati, era in 2009 asociat in Romania cu compania CONFIND. Unul dintre administratorii companiei mixte era Ion Popa, fost director general al Petrom.

In 2010, presa scria ca omul de afaceri Gabriel Stati era cel mai bogat om din Republica Moldova. Tot jurnalistii au speculat la un moment dat, fara a prezenta vreo dovada in acest sens, ca omul de afaceri ar avea legaturi cu Dinu Patriciu. In 2009, publicatia Vot.ro scria ca Anatol Stati controleaza doua companii de exploatarea gazelor din Kazahstan, prin intermediul carora ar detine aproape 10% din extractia de gaze a Kazahstanului.

Site-ul companiei, kdfenergy.com, este inregistrat de catre SC Kondratieff Energy SRL prin Prodan Nicolae. Kondratieff Energy este vechea denumire a companiei lui Brailoiu, care in 2006 i-a schimbat numele in KDF Energy.

UPDATE George Brailoiu, contactat de HotNews.ro: "Nu il cunosc pe Anatol Stati. Stiu cine este, dar nu are legatura Anatol Stati cu Fondul Cioran"

Contactat de HotNews.ro, George Brailoiu a declarat ca a fost sunat de Ministerul Culturii, de Biblioteca Centrala Universitara si de Academia Romana. Ministerul Culturii l-a invitat la o intalnire cu ministrul Kelemen Hunor. In ceea ce priveste traseul sau profesional, George Brailoiu a evitat sa dea prea multe informatii. Iata declaratiile lui George Brailoiu:

Intrebat cum a ajuns sa faca afaceri cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera, avocatul George Brailoiu a raspuns:

  • Eu lucrez piete externe de multi ani. Cum am ajuns? Am inceput atunci cand in Romania nici nu se banuia ca asta o sa fie o afacere.
  • Mi-am dezvoltat afacerea mea in Europa. Am creat o firma care s-a dezvoltat. Noi suntem prezenti in mai multe tari.
  • In Balcani avem o pozitie destul de serioasa, zic eu, pe piata noastra. Lucram pe bursele din strainatate. Avem o echipa titrata care provine din sistemul bancar, in mare parte.
  • Compania mea a cumparat lotul Cioran pentru simplul motiv ca nu indeplineam in ultima secunda... Noi ne-am inscris in ultima ora pentru ca am aflat intamplator. Si era vorba de garantii bancare, de modul de a te misca intr-o tranzactie internationala intr-o ora.
  • Aici nu discutam de licitatia care are loc la Mariott la etajul unu. Discutam de garantii, discutam de reguli serioase si nu puteam sa ma misc atat de repede. Pur si simplu asta a fost decizia oportuna.
  • Este o companie extrem de serioasa (KDF Energy, n.red.) care, din profit, isi permite sa faca aceasta donatie. Daca nu aveam profitul, nu faceam donatia.
  • Nu il cunosc pe Anatol Stati. Stiu cine este, dar nu are legatura Anatol Stati cu Fondul Cioran.

Despre documentele care i-au apartinut lui Emil Cioran:

  • M-a contactat Ministerul Culturii, Biblioteca Centrala Universitara, mi-a trimis un SMS Academia Romana. M-o fi si sunat, dar eu nu pot sa raspund la atatea telefoane, ca deja am inebunit astazi.
  • Nu am luat nicio hotarare. Noi suntem acum in faza in care definitivam tranzactia. Asta inseamna ca urmeaza sa primim factura, sa primim contractul, sa merg in Paris sa discut cu organizatorii licitatiei, apoi sa discut cu una din institutiile statului care se va ocupa de transport, de asigurare. Nu ma pricep, dar sunt multe detalii care trebuie puse la punct.
  • Lumea se grabeste sa afle unde se vor duce. Le voi dona, am hotarat asta inainte sa particip la licitatie si nu stiu cui. Cuiva care cu siguranta va avea grija mare de tot fondul. Asta a fost si ratiunea pentru care am supralicitat. Era pacat ca o parte din fond sa nu ajunga in Romania.
  • Intrebat daca institutiile care l-au contactat i-au cerut sa le doneze lor documentele, Brailoiu a precizat: Nu neaparat. Am primit telefoane pentru felicitari si am fost invitat de ministrul Culturii, dar nu mi-a cerut el nimic. Asta este decizia mea. Nu trebuie sa-mi sugereze cineva. O sa stau de vorba cu oameni care sunt avizati sa-mi recomande si o sa iau o decizie in urma unor consultari, nu dupa ureche.
  • Ministerul Culturii m-a sunat sa ma invite la o intalnire cu domnul ministru si o sa discutam atunci cand ma voi vedea cu domnia sa.
  • Ca, practic, institutiile sunt sub obladuirea Ministerului Culturii si statul roman este adevaratul beneficiar.
  • Statul roman nu a pierdut, a castigat tot. Prin gestul meu, a castigat absolut tot. 

Despre George Brailoiu si KDF Energy

George Brailoiu este avocat de profesie, in varsta de 42 de ani. In 2010, Gandul scria ca cea mai spectaculoasa crestere a cifrei de afaceri in 2009 a inregistrat-o "o companie din sectorul energetic, asa-numitii baieti destepti. KDF Energy SRL din Bucuresti si-a sporit de 100 de ori cifra de afaceri fata de 2008, ajungand la un rulaj de 100 milioane de euro".

Compania KDF Energy a fost infiintata in 2002, iar pana in 2008 a activat numai in domeniul consultantei pe probleme de energie. In prezent, compania se ocupa cu vanzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Potrivit publicatiei Ziarul Financiar, printre clientii KDF Energy se numara rusii de la Mechel, care in 2009 "au facut rost de 7 milioane de euro din vanzarea certificatelor" de emisii de gaze cu efect de sera.

Potrivit site-ului companiei, KDF Energy activeaza si pe pietele din Grecia, Cipru, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia si are reprezentante regionale in Grecia, Lituania si Bulgaria.

  • In 2009, cifra de afaceri a companiei a pornit de la zero si a atins 100 de milioane de euro, cea mai mare parte a volumului de certificate vandut provenind din Romania. In afara de cei mai mari poluatori - precum ArcelorMittal, complexele energetice sau jucatorii din ciment, Brailoiu sustine intr-un interviu acordat Business Magazin ca are drept clienti "pe cei mai multi poluatori din Romania".

In Bulgaria, KDF Energy si-a deschis in 2010 un birou la Plevna. "Este una dintre cele mai importante piete din Europa din punctul de vedere al certificatelor de carbon datorita productiei mari de energie, o piata mai mare ca Romania", declara Brailoiu, care evalueaza la 700 de milioane de euro valoarea certificatelor tranzactionabile din Bulgaria.

  • Inainte sa infiinteze KDF Energy Romania in 2002, Brailoiu a lucrat in perioada 1998-2000 in sistemul bancar, potrivit Money.ro. Din 2003 pana in 2007 a lucrat in Turkmenistan, unde a condus o firma de consultanta care presta servicii pentru Turkmengaz (a doua companie de profil din lume, dupa Gazprom), scrie Ziarul Financiar. "Acolo m-am format ca om de afaceri", a declarat Brailoiu pentru sursa citata, precizand ca Ashgabat, capitala tarii, "este o destinatie de business foarte importanta si, mai ales, vibranta; toate companiile mari din lume au sedii acolo, ai acces la discutii si tranzactii cat tot bugetul Romaniei frecvent".

In 2007, principalele activitati ale lui Brailoiu erau yachtingul si bursa. Se inscrisese in cluburi precum cele din Sardinia sau din New York, participa la cupe de yachting celebre si dadea mana acolo cu cei mai importanti bancheri si oameni de afaceri ai lumii, scrie ZF.ro.

  • In decembrie 2009, KDF Energy se prezenta drept singura companie de profil din Romania prezenta la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice de la Copenhaga. "Ne dorim sa fim cat mai la curent in ceea ce priveste cele mai noi tendinte din domeniul mediului, energiei si noilor tehnologii", declara Casiana Fometescu, reprezentant KDF Energy la Summit-ul ONU privind schimbarile climatice de la Copenhaga, potrivit Mediafax.
  • In ianuarie 2010, KDF Energy, Intercapital Invest si Sibex au realizat prima tranzactie intermediata la bursa in Romania cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA) (Sursa). 
  • In februarie 2010, compania a cumparat de la firma Lotus Petroleum 15% din zacamantul de gaze naturale de la Fauresti (judetul Valcea). "Productia de gaze naturale e urmatorul sector pe care ne vom concentra. Vom cumpara in continuare zacaminte", a declarat Brailoiu, citat de Money.ro.
  • Tot in 2010, compania a obtinut licenta de furnizare de gaze naturale si de energie electrica. "Ne propunem sa facem un trading complet, cu energie, gaze si certificate de emisii. Din toamna vom incepe achizitia de energie de pe OPCOM si de gaze de la importatorii din Rusia", spunea Brailoiu anul trecut, intr-un interviu acordat ZF.ro.
  • In noiembrie 2010, KDF Energy anunta ca a fost selectata de catre Asociatia Internationala de Tranzactionare a Emisiilor (IETA - International Emissions Trading Association) sa fie membru in doua grupuri de lucru care fac lobby pe langa Comisia Europeana, respectiv Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC - United Nations Framework Climate Change Convention). "KDF Energy devine prima companie din tara noastra careia ii este recunoscuta expertiza la acest nivel. Specialistii sai vor fi in pozitia de a participa la deciziile care contureaza politicile viitoare ale UE si ONU in reglementarea pietei emisiilor de gaze cu efect de sera", scrie Bursa.ro.
  • In martie 2011, KDF Energy a obtinut in instanta anularea avizului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de la inceputul anului trecut prin care certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (CO2) erau calificate drept valori mobiliare, adica nu puteau fi tranzactionate decat pe anumite piete, carora li se aplicau prevederile legislatiei pietei de capital autohtone. Decizia instantei poate fi atacata, insa cu recurs, potrivit Bursa.

Motivul invocat de conducerea KDF a fost ca avizul CNVM ar fi blocat piata de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, pentru ca jucatorii nu ar mai fi stiut dupa ce reguli sa tranzactioneze, avand in vedere ca Ministerele de Finante si cel al Economiei au calificat certificatele CO2 drept "marfuri", in consecinta, purtatoare de TVA, avand un regim fiscal diferit de cel aplicabil valorilor mobiliare.

De cealalta parte, CNVM a sustinut ca tranzactionarea certificatelor CO2 prin bursa, ca valori mobiliare, ar duce la o mai mare transparenta a schimburilor cu aceste instrumente si ar elimina companiile de intermediere, nesupravegheate de vreo autoritate.

In aprilie 2011, Adrian Simionescu, seful "Vienna Investment Trust", declara pentru Bursa ca "la nivelul Comisiei Europene s-a luat in discutie modificarea legislatiei astfel incat certificatele CO2 sa fie tranzactionate doar pe pietele reglementate. Cu siguranta ca nu va mai conta decizia instantei autohtone care a anulat avizul CNVM care prevedea acest lucru si va trebui sa ne supunem. Cand CNVM a luat decizia sa catalogheze certificatele drept valori mobiliare au primit felicitari de la nivel european. Acum se vede ca se incearca si la nivelul UE emiterea unor reglementari similare".

Citeste si: