Gabriel Stati, arestat in Ucraina pentru presupusa implicare in tentativa de lovitura de stat in Chisinau, are 32 de ani si a mostenit una dintre cele mai mari averi din Republica Moldova: holdingul Ascom Group, construit de tatal sau, Anatol Stati, si evaluat la peste 2 miliarde de dolari. Figura proeminenta a high-life-ului din Chisinau, Stati jr. are in palmares cuceriri precum Ileana Lazariuc sau Natalia Diacov (fiica fostului presedinte al Parlamentului moldovean, care i-a devenit si sotie), dar si afaceri derulate in Romania.

Gabriel Stati a fost acuzat public de Vladimir Voronin de organizare a manifestatiilor din Chisinau. Si Iurie Rosca, politician fost de opozitie, acum aliat al Partidului Comunistilor, l-a acuzat pe Stati de tentativa de lovitura de stat.

Rasfatat de presa anti-comunista de la Chisinau si sponsor al unei parti a opozitiei, Gabriel Stati si-a construit imaginea unui om de afaceri care nu se da in laturi de la afisarea bogatiei. A aparut de nenumarate ori in presa datorita masinilor de lux achizitionate - Ferrari, Hummer, precum si cu ocazia unor petreceri cu top-modele.

- Presedintele holdingului Stati&Co. Afaceri petroliere, in principal

- Casatorit cu Natalia Diacov, are doi copii

- Presedintele clubului de fotbal Dacia Chisinau

- Presedintele Federatiei de Taekwondo din Moldova

Carte de vizita Gabriel Stati

Si presa de la Bucuresti l-a avut in prim-plan odata cu implicarea in relatii amoroase cu vedete precum Ileana Lazariuc.

In paralel cu distractia, afaceristul care a luat lectii de karate de la Steven Seagal s-a implicat si in politica. El a facut un apel public pentru schimbarea conducerii comuniste la alegerile din 5 aprilie. Presa de la Chisinau a scris ca familia Stati este apropiata de fostul presedinte moldovean, Petru Lucinschi, acum importanta figura a opozitiei.

Stati a mai fost arestat in urma cu jumatate de an, fiind acuzat de huliganism. Autoritatile moldovene l-au acuzat ca a luat parte la o bataie generalizata la un meci de fotbal, in timp ce presa anti-comunista a sustinut ca e vorba despre o afacere politica.

Grupul Ascom, controlat de familia Stati, este asociat in Romania cu compania CONFIND. Unul dintre administratorii companiei mixte este Ion Popa, fost director general al Petrom.

Vezi imagini cu Gabriel Stati in mijlocul top-modelelor care promoveaza o manifestare de moda in Moldova: