Documentele lui Emil Cioran licitate pe 7 aprilie la Paris au fost scoase din tara in august 2010. Atunci, Eleonora Cioran (sotia fratelui lui Emil Cioran) i-a vandut aceasta arhiva lui Laurence Tacou (proprietara editurii L'Herne, fiica lui Constantin Tacou, roman care a fondat aceasta editura si care a fost prieten apropiat al lui Emil Cioran), contra sumei de 36.000 de euro. Declaratiile ii apartin lui Laurence Tacou, care a explicat intr-un interviu acordat RFI cum a intrat in posesia documentelor vandute prin licitatie saptamana trecuta contra sumei de 405.000 de euro. "Am bineinteles un act de cesiune a acestor manuscrise semnat nu numai de Eleonora Cioran, dar si de rudele ei care erau prezente in camera", a declarat aceasta.

Interviul realizat de Vasile Damian:

LT:"Doamna Eleonora Cioran mi-a telefonat anul trecut de mai multe ori, spunandu-mi ca vrea neaparat sa vanda documentele pe care le avea si ca n-a gasit niciun cumparator in Romania si ca are nevoie urgenta de bani. Mi-a trimis o lista cu documentele pe care le avea - manuscrise de Cioran, incomplete multe dintre ele, si documente personale cum ar fi licenta, diploma de bacalaureat si o serie de alte acte, intrebandu-ma daca ii pot gasi cumparator pentru ca are nevoie neaparat de bani. I-am spus ca am sa ma informez, expertii au evaluat intregul lot intre 35 si 40.000 de euro explicandu-mi ca documente in limba romana vor fi greu de vandut in Franta si ca oricum nu au nimic de-a face cu manuscrisele anticarei Simone Baulez, cele 37 de caiete. Doamna Cioran a vazut probabil estimarile pentru acele caiete si isi dorea o suma importanta. I-am spus: Eleonora, in Franta manuscrise in romana si incomplete sunt greu de vandut, iar expertii sunt foarte sceptici.

La insistentele ei, m-am dus in Romania anul trecut in luna august. Am ajuns la Sibiu, am rugat-o pe Gina Puica, care e profesoara si traducatoare, sa ma ajute sa-mi traduca documentele pentru ca eu nu vorbesc limba romana. Ne-am regasit asadar ambele la fiul doamnei Cioran, Serban, am discutat, mi s-a aratat ce vrea sa vanda - e vorba cam de tot ce s-a vandut saptamana trecuta - si mi s-a repetat inca o data ca nici o institutie din Romania nu dorea aceste documente si manuscrise. I-am promis ca o sa ma ocup, chiar daca nici pentru mine n-a fost usor sa gasesc asa o suma - e vorba de 36.000 de euro pe care am fost nevoita sa-i imprumut in dreapta si in stanga si in plus o alta persoana s-a angajat alaturi de mine ca sa cumparam respectivele documente. Doamna Cioran a vrut sa faca tranzactia imediat, am platit ulterior prin virament bancar de la Paris si am dovada in acest sens. Doamna Cioran a fost foarte satisfacuta, iar fiul ei Serban m-a sunat de mai multe ori ulterior ca sa-mi spuna ce mult bine le-am facut.

Rep: Si ce s-a intamplat dupa aceea?

LT:Nimic, n-am mai avut nici o veste pana la licitatie cu exceptia platilor pe care le facem regulat doamnei Cioran pentru drepturile pe care le are asupra operei lui Emil Cioran. Incepand insa cu ziua licitatiei, joia trecuta, Eleonora Cioran a inceput sa lanseze la adresa mea si a Ginei Puica atacuri calomnioase.

Rep: Ce dovezi aveti ca toate lucrurile s-au petrecut in regula?

LT:Am bineinteles un act de cesiune a acestor manuscrise semnat nu numai de Eleonora Cioran, dar si de rudele ei care erau prezente in camera. Era fiul Serban, guvernanta, Ica, Gina Puica. Toate aceste persoane au semnat deci actul de vanzare, iar actul este insotit de lista tuturor documentelor. Precizez ca intre momentul vanzarii, adica august anul trecut, si licitatia de la Paris de saptamana trecuta nu am avut nicio reclamatie sau cerere din partea familiei Cioran.

Rep: Si ce aveti de cand sa faceti acum, sunteti totusi acuzata de furt, defaimata?

LT:Pentru moment pregatesc un comunicat de presa pe care-l vom traduce in romana, il voi semna impreuna cu Gina Puica si il vom difuza la toate organele de presa care il vor cere. Vom scana si difuza de asemenea actul de vanzare intocmit cu doamna Cioran. Suntem dispusi sa raspundem presei de peste tot. In privinta unei actiuni in justitie, daca atacurile vor continua, o voi face, o voi lansa stiind bine ca de aici din Franta si pana in Romania, treburile vor lua cel putin 3 luni numai ca sa demareze. Daca se continua insa asa vom lua masurile apropiate".

Povestea documentelor lui Cioran licitate la Paris

Amintim ca declaratiile lui Laurence Tacou vin la o saptamana dupa ce o serie de documente care i-au apartinut lui Emil Cioran au fost scoase la licitatie, in Paris. La licitatia din 7 aprilie au participat TVR si Biblioteca Centrala Universitara, care nu au avut insa fonduri pentru a licita pentru intreg lotul de documente. Ministerul Culturii a anuntat inaintea evenimentului ca nu are bani pentru a cumpara documentele care i-au apartinut lui Emil Cioran.

Intregul lot de documente a fost cumparat de compania KDF-Energy ce apartine lui George Brailoiu, cu 405.000 de euro. Acesta a anuntat marti ca a donat documentele Bibliotecii Academiei Romane.

Marti, 12 aprilie, Eleonora Cioran, sotia fratelui lui Emil Cioran, a declarat laB1 TV ca documentele care au fost scoase la licitatie au fost sustrase din casa ei in urma cu un an. "Laurence Tacou a luat documentele fara stirea mea", a acuzat Eleonora Cioran. Potrivit acesteia, documentele i-au fost sustrase cu complicitatea unei romance pe nume Gina Puica, cele doua avand anul trecut acces in locuinta sa.

Ulterior, intr-un interviu acordat miercuri, 13 aprilie, HotNews.ro, Eleonora Cioran a revenit asupra acuzatiilor pe care le lansase cu doar o zi inainte si a declarat ca documentele nu i-au fost furate. "Eu stiu ca i-am dat ceva documente (lui Laurence Tacou, n.red.). (…) Eu n-am incheiat nimic cu Laurence Tacou (nici un contract), dar ea totusi mi-a dat o suma de bani, fara contract", a declarat Eleonora Cioran. Aceasta a precizat ca mai detine documente care i-au apartinut filosofului, dar ca inca nu s-a gandit ce va face cu ele.

Citeste si: