Consiliul general al municipiului Bucuresti a aprobat joi, dupa mai bine de 4 ore de dezbateri, bugetul Capitalei pe anul 2014, in valoare de 4,5 miliarde lei (circa 1 milion de euro). Circa 1,1 miliarde lei se duc pe subventiile la RATB SI RADET, inca un miliard se duce pentru investitii, iar restul pentru cheltuielile de functionare a primariei si institutiilor din subordine - Administratia Spitalelor, Administratia Strazilor, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement. In ceea ce priveste capitolul investitii, Primaria Capitalei aloca bani pentru urmatoarele proiecte de infrastructura: Pasajul Muncii - 45 milioane, Pasajul suprateran Splaiul Unirii - Mihai Bravu - 50 milioane lei, modernizarea Soselei Pantelimon si Iancului - 30 milioane lei, largirea strazii Fabrica de Glucoza - 40 milioane lei, supralargirea strazii Brasov - 40 milioane lei, pasajul rutier subteran de la Piata Presei - 15 milioane lei. Circa 180 de milioane lei se duc pe datorii la proiecte finalizate in anii trecuti: Pasajul Basarab, bd. Buzesti-Berzei-Uranus si bd. Liviu Rebreanu. Pentru Catedrala Mantuirii Neamului consilierii locali au alocat 6 milioane lei, iar pentru alte biserici din Bucuresti inca 15 milioane lei.

Pasaj Mihai BravuFoto: Hotnews

Ce proiecte de infrastructura primesc bani in 2014, potrivit bugetului aprobat pe anul 2014:

  • lucrari aflate in derulare/finalizate:

- 78 de milioane lei datorie pentru Pasajul Basarab, lucrare finalizata in iunie 2011;

- 40 milioane lei pentru strapungerea bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, unde Primaria a finalizat exproprierile pentru a putea incepe lucrarea;

- 45 milioane lei pentru bulevardul Buzesti-Berzei-Uranus lucrare finalizata si inaugurata la inceputul acestui ani;

- 45 milioane lei pentru Penetratia Splaiul Independentei - Ciurel - A1. Planul urbanistic zonal care stabileste traseul acestui drum expres a fost blocat in instanta, insa Ion Dedu, seful directiei de Infrastructura din Primaria Capitalei spune ca se pot face exproprierile si in baza studiului de fezabilitate.

- 56 milioane lei pentru modernizarea bd. Liviu Rebreanu. Lucrarea este finalizata;

- 16 milioane lei pentru lucrarile de modernizare la bd. Aerogarii;

- 45 milioane lei pentru modernizarea pasajului rutier de la Muncii, pasaj aflat in lucru;

- 50 milioane lei pentru pasajul suprateran Splaiul Unirii - Mihai Bravu, pasaj aflat in lucru;

- 30 milioane lei pentru modernizarea Soselei Pantelimon si Iancului, strazi aflate in lucru;

  • lucrari noi, anuntate sa inceapa in 2014

- 20 milioane lei pentru penetratia bd. Timisoara;

- 15 milioane lei pentru pasajul rutier subteran de la Piata Presei;

- 10 milioane lei pentru pasajul pietonal de la piata Romana;

- 40 milioane lei pentru largirea strazii Fabrica de Glucoza.

- 40 milioane lei pentru supralargirea strazii Brasov pana la intersectia cu Sos Alexandriei plus pasaj rutier la intersectia str. Brasov cu bd. Ghencea.

Ce alte proiecte de investitii mai primesc bani in 2014:

- 40 milioane lei pentru achizitii imobile de pe piata libera;

- primarul Sorin Oprescu a propus alocarea a 40 milioane lei pentru sistemul de management al situatiilor de urgenta. Consilierii au taiat finantarea prin amendament.

- 80 de milioane lei pentru consolidarea sediului Primariei Capitalei de vizavi de Cismigiu;

- 120 de milioane de lei pentru cofinantarea scolilor aflate in reabilitare prin programul BEI;

- 7,7 milioane lei datorie la stadionul national Arena, obiectiv finalizat si inaugurat in 2011;

- 40 milioane lei pentru sala polivalenta de la Lia Manoliu;

- 9 milioane lei pentru consolidarea blocurilor cu bulina din Bucuresti;

- 10 milioane lei pentru realizarea noului Plan Urbanistic General;

- 10 milioane de lei pentru proiectarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbana;

- 18 milioane lei pentru cadastrul spatiilor verzi din Bucuresti aflate in proprietate privata;

Subventii

- subventia RADET - 552 milioane lei;

- subventia RATB - 546 milioane lei;

Din bugetul de 4,5 miliarde lei propus de primarul Sorin Oprescu, consilierii PNL-PSD au facut 14 amendamente prin care s-au realocat 83 milioane lei fata de propunerea executivului. Bani s-au luat de la Politia Locala, Administratia Spitalelor, Palatele Brancovenesti, Administratia Monumentelor si Administratia Lacuri Parcuri si Agrement si s-au dat pentru cofinantare proiectelor realizate pe fonduri europene (consolidare-restaurare Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Observatorul Astronomic, Casa Minovici), consolidarea sediului vechi al Primariei Capitalei - 50 milioane lei - dar si pentru construirea a patru tramvaiei in uzinele RATB.

Pentru a face aceste amendamente, consilierii au discutat circa 4 ore.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca bugetul din acest an este impovarat de cateva sentinte judecatoresti carear putea deveni executorii, dar si de cele doua regii - RADET si RATB - care trebuie restructurate.

"Anul acesta avem confruntarea cu o hotarare judecatoreasca (n.r. Cele 140 milioane de euro cerute despagubire de omul de afaceri Costica Constanda). Primaria Capitalei nu va intra niciodata in faliment, insa atunci cand am spus ca aceste hotarari judecatoresti pot sa blocheze orasul, asa este. Nu vom putea plati aceste sume in totalitate. La cele doua regii, RADET si RATB, considerate gauri negre timp de 20 de ani, daca nu se restructureaza, nu vor mai exista", a declarat Oprescu.

Acesta a explicat si cum s-a ajuns la bugetul de 4,5 miliarde lei. "3,9 miliarde lei vin de la bugetul de stat din cotele defalcate din impozitul pe venit si TVA, 400 milioane lei tot de la Guvern pentru datoria la stadionul Arena Nationala si 200 milioane lei din veniturile proprii ale municipiului Bucuresti. Din cele 4,5 miliarde lei circa 30% merg la investitii, 48% pentru protectia sociala si restul pentru cheltuieli de functionare", a explicat Oprescu.

Cornel Pieptea, consilier PNL a declarat ca bugetul pe anul 2014 a crescut cu circa 30% fata de anul trecut. "Bugetul are o crestere spectaculoasa, de 35 %, insa a fost intocmit respectand toate prevederile legale. Ponderea cea mai mare din buget o reprezninta cotele defalcate din impozitul pe venit si TVA. Espe adevarat ca, in anii anteriori, desi au existat previzionari optimiste, am facut rectificari negative. Au fost majorate semnificativ si veniturile proprii ale primariei, unde este raspunderea primarului general. In proiectul inaintat am gasit unele obiective care din punctul meu de vedere arata lipsa de respect pentru banul public. De exemplu, la Politia Locala era prevazute drone de 4 milioane lei. Acest obiectiv a fost retras de pe lista de investitii. De asemenea , era prevazut un soft de 7 milioane de euro pentru mai multe deconcentrate. Vom achizitionam un sistem integrat pentru toate acestea pentru a reduce costurile", a declarat Pieptea. Acesta sustine ca fata de bugetul propus de primarul Sorin Oprescu s-au mutat 83 de milioane lei prin 14 amendamente propuse.

Consilierii PDL nu au votat proiectul de buget.

"Bugetul propus de Sorin Oprescu este un fals. La fel ca si contractul de leasing pe aceasta cladire. Veniturile previzionate nu exista. Ca in fiecare an, venitul estimat este de 4,5 miliarde de lei, dar nu vor depasi 4 miliarde. Banii vor fi luati de la investitii si servicii publice. Asa a ajuns in faliment RADET si RATB. Acest tip de frauda se face prin votul consilierilor general. Ne permitem sa facem un apel la partea curata a USL, care a iesit de la guvernare, sa nu sprijine acest buget. PDL nu va vota acest buget pentru ca el inseamna risipa, pierdere de locuri de munca si venituri", a declarat Mircea Raicu, consilier PDL.

Sorin Oprescu este multumit de bugetul aprobat de consilierii generali: ¬Bugetul aprobat pentru 2014 acopera toate zonele de interes pentru o capitala europeana. Are obiective clare: dezvoltarea orasului, functionarea lui, dar in acelasi timp protectia cetatenilor, nu doar prin subventiile acordate la energia termica si pentru transportul in comun, ci si prin sustinerea celor 19 spitale aflate in administrarea Primariei Capitalei, a caselor de batrani si a creselor de copii. Sigur ca investitiile reprezinta o componenta importanta a previziunilor bugetare pentru acest an, de aceea sunt alocate sume consistente pentru cele doua spitale aflate in constructie, Foisor si Gomoiu, pentru finalizarea podului Mihai Bravu, pentru infrastructura sportiva atat de necesara unei capitale, ma refer la sala polivalenta, academia de tenis si patinoar, pentru reabilitarea strazilor si bulevardelor aflate in intretinere. Pentru ca tinta noastra este sa avem grija ca bucurestenii sa duca o viata cat mai civilizata¬, a declarat primarul general.

Potrivit municipalitatii, printre cele mai importante proiecte prevazute in bugetul propriu al Municipiului Bucuresti sunt: spitalele ¬Dr. Victor Gomoiu¬ si ¬Foisor¬, pasajul rutier suprateran Mihai Bravu, patinoarul Mihai Flamaropol, Sala multifunctionala si Academia de Tenis din complexul sportiv ¬Lia Manoliu¬, pasajul Piata Presei Libere si a doua etapa a bulevardului Buzesti-Berzei-Uranus, Vasile Parvan ¬ intersectia Calea Rahovei cu b-dul Tudor Vladimirescu.

Lucrarile la modernizarea si echiparea Spitalului Clinic de Copii ¬Doctor Victor Gomoiu¬ presupun constructia unui nou spital, iar costurile pentru realizarea acestuia sunt finantate integral de Primaria Capitalei. Noul spital va avea sase etaje, o capacitate de 278 de paturi, si o crestere a numarului de sali de operatie de la 2 existente la 10. De asemenea, noua unitate medicala va avea o parcare cu o capacitate de 119 locuri, dintre care 5 pentru ambulante.

In anul 2013 s-au executat lucrari de structura (etajul 6 inclusiv), in 2014 se vor continua lucrarile de structura, finisaje, instalatii, furnizare de echipamente medicale, iar in anul 2015 lucrari de retele exterioare, drumuri in incinta, parcari, furnizare de echipamente medicale, testare si dare in folosinta.

Spitalului Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor" este in curs de modernizare si va fi dotat cu aparatura si echipamente performante.

In plus, Primaria Bucuresti isi propune refacerea si modernizarea actualului patinoar Mihail Flamaropol si integrarea sa, atat in circuitele competitionale internationale, cat si intr-un circuit sportiv public permanent. Patinoarul va avea o suprafata desfasurata de aprox. 9500 mp, cu o capacitate de 3100 locuri, inclusiv VIP. De asemenea, acoperisul viitorului patinoar va fi pietonal, sub forma de relief artificial orientat spre lacul din imediata vecinatate. Pe teren se va asigura si o zona de parcare in aer liber pentru aprox. 82 autoturisme.

Valoarea estimata a investitiei este de 108 milioane lei exclusiv TVA, durata de executie fiind de 24 de luni.

In ceea ce priveste Sala Multifunctionala Complex Sportiv ¬Lia Manoliu¬, propunerea de investitie consta in construirea unei ARENE MULTIFUNCTIONALE la nivelul standardelor internationale contemporane, pe un teren aflat in proprietatea Municipiului Bucuresti, avand suprafata de 4,5 ha , din cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu. Sala multifunctionala va avea o capacitate de maxim 12 000 locuri iar valoarea estimata a investitiei este de 297.003 mii lei exclusiv TVA, durata de executie fiind de 24 de luni.

Un alt proiect ce a primit finantare in acest an este Academia de Tenis- Complex Sportiv ¬Lia Manoliu¬. Terenul unde se va realiza aceasta facilitate este in Complexul Sportiv Lia Manoliu in imediata vecinatate a Arenei Nationale pe fosta platforma de prefabricate si organizare de santier a stadionului, santier ce si-a incheiat activitatea. Proiectul presupune amenajarea a 6 terenuri de tenis dotate cu gradene pentru 1300 spectatori,vestiare cu grupuri sanitare, punct de alimentatie publica, cabinet medical si grupuri sanitare.

Valoarea totala a investitiei este de 6 milioane lei exclusiv TVA, durata de executie fiind de 6 de luni.