Lucrarile la Pasajul Mihai Bravu - Splaiul Unirii ar putea fi gata in decembrie 2014, a declarat vineri primarul general al Capitalei. Lucrarile au fost reluate in luna septembrie a acestui an, dupa ce s-a desemnat un nou constructor - firma Astaldi - valoarea contractului pentru terminarea pasajului fiind de 155 milioane lei. Lucrarile la pasaj au fost oprite in vara anului 2012, de atunci lucrarea fiind un cosmar pentru soferii care tranziteaza zona.Contactul cu firma Romstrade, constructorul care a castigat in 2010 licitatia pentru construirea pasajului, a fost reziliat automat deoarece compania a intrat in insolventa in decembrie anul trecut. Potrivit primarului general, municipalitatea a platit catre Romstrade, pentru lucrarile executate, circa 30 milioane lei. Romstrade trebuia sa termine pasajul pentru circa 120 milioane lei, in vara anului 2012. In urma licitatiei din aceasta vara, pasajul este mai scump cu 30 de milioane de lei, la care se adauga cele 30 milioane de lei platite catre Romstrade.

Pasajul Mihai BravuFoto: Metrouusor.com

VIDEO - cum va arata Pasajul Mihai Bravu - Splaiul Unirii

Primarul Sorin Oprescu s-a declarat multumit de stadiul lucrarilor dupa preluarea de noul constructor.

„Primul pod a inceput sa prinda contur. De cand a fost reatribuit contractul s-au montat 20 de piloti. De luni a inceput montarea grinzilor. Cate 4, in fiecare noapte. Sunt montate deja 16 grinzi prefabricate, de circa 40 de metri lungime fiecare, pe primele 4 deschideri ale podului. Profitam de vremea buna si continuam cu turnarea pilotilor, iar in saptamanile urmatoare se vor monta si celelalte 28 de grinzi. Vrem ca lucrarea sa se desfasoare intr-un ritm cat mai rapid, ca sa rezolvam urgent conflictul de trafic din zona. Sper ca in decembrie 2014 pasajul sa fie terminat” a declarat Oprescu.

Primarul Capitalei a explicat ca acest proiect rezolva subtraversarea a doua puncte esentiale – Splaiul Unirii si Dambovita pe de-o parte, iar pe de cealalta parte, intersectia Mihai Bravu cu Calea Vacaresti, realizand continuitatea traficului, in corelare cu viitorul pasajul subteran de la Piata Sudului.

"Peste 600.000 de locuitori din Berceni-Oltenitei, Balta Alba, Pantelimon si Colentina vor beneficia de acest pasaj care face legatura cu zona de Nord a orasului si care ofera alternative fata de inelul interior reprezentat de Mihai Bravu, Stefan cel Mare, fapt care creeaza implicit si descongestionarea in zona central”, a explicat Oprescu.

Lucrarile la pasaj au fost reluate in luna septembrie a acestui an, dupa ce primaria a organizat licitatie restrânsă accelerată pentru desemnarea unui nou constructor care sa termine lucrarile incepute in 2010 si sistate in vara anului 2012.

Licitatia a fost castigata de asocierea Astaldi- Astalrom, valoarea contractului fiind de 155,7 milioane lei (35 milioane de euro).

"Contractul cu Romstrade, firma lui Nelu Iordache, a fost reziliat automatat dupa ce compania a intrat in insolventa. Era clauza in contract ca atunci cand intra in insolventa sa se rezilieze contractul. I-am dat 30 milioane lei pentru cei 13 stalpi pe care i-a turnat si rampele de urcare. In rest nu au mai pupat niciun ban fiindca nu si-au facut treaba", a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru HotNews.ro, la inceputul acesui an.

Romstrade, firma lui Nelu Iordache, a intrat in insolventa pe 12 decembrie 2012, decizia fiind luata de Tribunalul Giurgiu. Nelu Iordache a fost arestat preventiv in 2 decembrie, in dosarul in care procurorii anticoruptie il acuza de faptul ca, in calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25 de milioane de lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrare finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene. Pe 28 decembrie Tribunalul Bucuresti a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventiva emis pe numele omului de afaceri.

Lucrarile la Pasajul Mihai Bravu - Splaiul Unirii au inceput pe 17 ianuarie 2011, contractul de executie a lucrarilor fiind atribuit firmei Romstrade pe 2 decembrie 2010, in urma unei licitatii publice. Valoarea contractului este de circa 97 milioane lei fara TVA. Pasajul ar fi trebuit terminat in 12 luni, adica in primavara anului 2012. Ultimul termen avansat de municipalitate pentru terminarea lucrarilor a fost octombrie 2012, insa nici acest termen nu a fost respectat.

La nici trei luni de la inceperea lucrarilor, pe 20 ianuarie, prefectul Bucurestiului la vremea respectiva, Mihai Atanasoaei a dat ordin de oprire a lucrarilor si a atacat in contencios administrativ autorizatia de constructie emisa de primarul general Sorin Oprescu pentru acest proiect deoarece nu avea la baza un Pplan Urbanistic Zonal si nici aviz de la Ministerul Mediului.

"Inspectoratul de Stat in Constructii a sesizat institutia noastra ca autorizatia de constructie a fost emisa cu incalcarea legii. Autorizatia nu are la baza o documentatie de urbanism, respectiv Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si nici avizul obligatoriu eliberat de Autoritatea pentru Protectia Mediului. Autorizatia de constructie a fost emisa in regim de urgenta, pentru o situatie care nu se incadreaza in prevederile legale. Mai mult, din documentatia venita la mine rezulta ca inainte de inceperea lucrarilor ar mai fi trebuit facute si niste expropieri. Mai multe zile am purtat o corespondenta cu cei din Primaria Capitalei si dupa ce acestia n-au raspuns am fost obligat sa atac autorizatia de constructie in instanta de contencios administrativ", explica la vremea respectiva Atanasoaei.

Pe 28 aprilie 2011, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal care stabilea traseul pasajului, iar lucrarea intra astfel in legalitate. In vara anului 2011 lucrarile la pasaj au fost oprite din nou pentru devierea unor retele edilitare, iar in octombrie 2011 Consiliul general al municipiului Bucuresti a suplimentat bugetul alocat lucrarii cu inca 60 milioane lei in special pentru mutarea acestor retele.

Informatii Pasaj Mihai Bravu-Splaiul Unirii

Proiectul presupune realizarea a doua poduri supraterane paralele pe direcţia inelului principal de circulaţie (Soseaua Mihai Bravu, Calea Văcăreşti), de cate 2 benzi de circulaţie pentru fiecare sens.

Primul pod (Calea Vacaresti-Mihai Bravu) are o lungime de 675,40 m, iar cel de-al doilea pod 687,70 m ( Mihai Bravu-Calea Vacaresti). Latimea celor doua poduri este de 7,80 m.

Cele doua pasaje rutiere vor supratraversa Splaiul Unirii/Raul Dambovita, precum si intersectia Prelungirea Soselei Mihai Bravu cu Calea Vacarestilor.

De asemenea, prin acest proiect se vor reconfigura intersecţiile tronsonului Inelului Principal de circulatie cu Splaiul Unirii, precum si cu Calea Vacarestilor, cu asigurarea realizarii relaţiilor de stânga dintre cele două artere de circulaţie în condiţii de siguranţă si confort.

Sursa foto: forumul metrouusor.com.