​Reclamele la țigări, expunerea țigărilor în magazine și acțiunile de promovare, inclusiv sponsorizarea de evenimente la care au acces minorii sub 18 ani, de către companiile producătoare de tutun, nu vor fi interzise. Camera Deputaților a respins, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege anti-tutun inițiat de parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop și Adrian Wiener. Una dintre prevederile-cheie ale proiectului era aceea că țigaretele electronice ar fi urmat să fie asimilate și să aibă același regim precum țigările clasice.

FumatFoto: Hotnews

Proiectul de lege a fost respins cu 233 de voturi împotrivă, 29 de voturi pentru și 23 de abțineri. Parlamentarii PSD și PNL au votat împotriva proiectului de lege.

Țigările ar fi urmat să fie expuse pentru vânzare doar în barurile în care accesul tinerilor sub 18 ani nu este permis și în unităţile economice în care se comercializează exclusiv produse din tutun, potrivit unui amendament depus în urmă cu o săptămână de cei 3 inițiatori.

Un alt amendament depus de cei 3 inițiatori "îndulcea" ușor prevederile inițiale sponsorizarea de evenimente, după ce personalități din domeniul cultural s-au plâns că proiectul de lege interzicea complet sponsorizarea de evenimente culturale de către companiile producătoare de tutun: acestea urmau să nu poată sponsoriza evenimente "destinate tinerilor cu vârsta sub 18 ani sau la care este permis accesul acestora".

Inițiativa legislativă prevedea, de asemenea, că țigaretele electronice urmau să aibă același regim și să fie asimilate țigărilor clasice - practic, ele ar fi urmat să nu poată fi folosite în spații închise, iar reclamele și acțiunile de promovare urmau să fie interzise.

Proiectul de lege care își propunea să interzică reclamele la produse din tutun, să reglementeze expunerea țigărilor în magazine și sponsorizarea de evenimente de către companiile din domeniu poate fi consultat aici.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Parlament în urmă cu mai bine de un an.

Proiectul de lege primise aviz pozitiv de la Ministerul Sănătății, dar fusese respins pe bandă de comisiile de specialitate din Parlament.

Citește și: