DOCUMENT Țigările, expuse pentru vânzare doar în barurile în care accesul tinerilor sub 18 ani nu este permis. Companiile din domeniul tutunului ar putea sponsoriza doar evenimente la care minorii nu au acces

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 23 iunie 2020, 13:11 Actualitate | Sanatate


Fumat
Foto: AGERPRES
Țigările ar putea fi expuse pentru vânzare doar în barurile în care accesul tinerilor sub 18 ani nu este permis și în unităţile economice în care se comercializează exclusiv produse din tutun. Este un amendament depus astăzi chiar de inițiatori - parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop și Adrian Wiener - la proiectul de lege care zace de un an în sertarele Parlamentului și care prevedea, inițial, că expunerea la vedere a țigărilor în magazine este interzisă. Un alt amendament depus de cei 3 inițiatori "îndulcește" ușor prevederile inițiale sponsorizarea de evenimente, după ce personalități din domeniul cultural s-au plâns că proiectul de lege interzicea complet sponsorizarea de evenimente culturale de către companiile producătoare de tutun: acestea nu vor putea sponsoriza evenimente "destinate tinerilor cu vârsta sub 18 ani sau la care este permis accesul acestora".


Proiectul de lege care interzice reclamele la țigări stă de peste un an în Parlament


Proiectul de lege care își propune să interzică reclamele la produse din tutun, să reglementeze expunerea țigărilor în magazine și sponsorizarea de evenimente de către companiile din domeniu poate fi consultat aici.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Parlament în urmă cu mai bine de un an. Astăzi, el a primit aviz negativ în Comisia de Cultură din Camera Deputaților. Comisia de Cultură va trebui să dea un raport comun cu Comisia de Sănătate în cazul acestui proiect de lege.

Cei 3 inițiatori - parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop și Adrian Wiener - au depus astăzi o serie de amendamente la proiect, după ce câteva personalități din domeniul cultural au semnat o scrisoare deschisă în care cereau Parlamentului respingerea proiectului de lege, pe motiv că interzice sponsorizarea de evenimente culturale de către companiile din domeniul tutunului.

"S-a discutat foarte mult despre sponsorizări, industria tutunului dă dovadă de o preocupare extraordinară să sprijine cultura. Singura lor grijă este să își promoveze otrava, în orice formă. Venim cu o concesie rezonabilă prin care ne referim foarte clar la această grupă de vârstă rezonabilă - sub 18 ani - și la interesele economice ale zonei de cultură, care vrea să primească în continuare sponsorizări de la industria tutunului. Dincolo de interesele comerciale, sănătatea publică este esențială",
a afirmat astăzi deputatul USR Emanuel Ungureanu, inițiatorul legii, în timpul dezbaterii din Comisia de Cultură.

"Practic, cu acest proiect, reglementăm noile produse din tutun și de aici virulența industriei tutunului de a se opune acestui proiect. Nu ne propunem să interzicem industriei tutunului să sprijine evenimentele culturale. Suntem preocupați și vrem să protejăm viitorul și sănătatea copiilor noștri. Această lege nu le interzice adulților să fumeze",
spune și Tudor Pop, deputat USR și co-inițiator al proiectului de lege.

Amendamente depuse la proiectul de lege:


12. La articolul 4 alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

"(4) Se interzice sponsorizarea pentru produse din tutun ori produse similare a evenimentelor, activităților sau serviciilor destinate tinerilor cu vârsta sub 18 ani sau la care este permis accesul acestora."

Inițiatori amendament: Deputat Emanuel Ungureanu, USR, Deputat Tudor Pop, USR, Senator Adrian Wiener, USR.


13. La articolul 4 alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

"(5) Se interzice sponsorizarea pentru produse din tutun ori produse similare a oricăror evenimente, activităţi sau servicii destinate profesioniștilor din domeniul sănătății sau educației, ori care se desfăşoară în unităţi medicale, în unităţi de învăţământ sau în instituţii de învăţământ superior."


Inițiatori amendament: Deputat Emanuel Ungureanu, USR, Deputat Tudor Pop, USR, Senator Adrian Wiener, USR.


15. După articolul 41 se introduce un nou articol, articolul 42, cu următorul cuprins:

"Art. 42.

(1) În unitățile economice este interzisă expunerea următoarelor produse:

a) produse din tutun, ambalate sau neambalate;
b) componente ale produselor din tutun;
c) ambalaje ale produselor din tutun, indiferent dacă conțin sau nu produse;
d) produse similare.


(2) Expunerea produselor menționate la alin. (1) este permisă doar în interiorul barurilor în care este interzis accesul tinerilor cu vârsta sub 18 ani și în unităţile economice în care se comercializează exclusiv produse din tutun (cod CAEN 5135 și 5226), cu respectarea următoarelor condiții:

a) sunt amplasate astfel încât să nu poată fi observate din exteriorul unităţii economice;

b) sunt vizibile în totalitate avertismentele legate de efectele asupra sănătății, și

c) nu sunt expuse în vitrina exterioară."


Inițiatori amendamente: Deputat Emanuel Ungureanu, USR, Deputat Tudor Pop, USR, Senator Adrian Wiener, USR.


Amendamentele depuse la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun pot fi consultate integral aici.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2267 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  hai (Marţi, 23 iunie 2020, 13:25)

  U_swamp [utilizator]

  ....madam Gilda Lazar, sa te vad acum!
 • +2 (6 voturi)    
  /// (Marţi, 23 iunie 2020, 13:31)

  GemstonePig [utilizator]

  Amendament la legea fumatului articol unic ''se intrezice publicitate de orice fel pentru orice produs /dispozitiv care contine tutun (audio video stradal sponsorizari premii etc)''
 • -4 (6 voturi)    
  Cred că trebuie (Marţi, 23 iunie 2020, 13:36)

  Ciprian1979c [utilizator]

  sa fii semi imbecil sa crezi ca la noi, de fapt peste tot in Balcani, cere cineva buletinul cuiva care cumpără țigări! Si ca de obicei, când nu se prea aplica o lege, de ce sa nu facem inca una? Pe banii proștilor! Cred ca trebuie sa fii tare mizerabil si ticalos sa ingreunezi accesul la țigări alora care iti platesc tie salariu de parlamentar(inclusiv din accizele la țigări) si sa ti imaginezi ca le faci un bine! Trebuie sa fii intr un fel sa ti dorești legislație de California si nu de Germania (unde sunt totuși țigările expuse)! Utopici, ca USR, ca de obicei! Nu vreau ba sa traiesc in lumea voastră power puff pink Disney, nu vreau sa traiesc in California! Got it?!
 • -4 (8 voturi)    
  Astept următoarea propunere (Marţi, 23 iunie 2020, 13:49)

  Ciprian1979c [utilizator]

  Care, care va fi? Să îmi interzici să fumez pe stradă, că văd minorii? Să mă obligi să fumez numai în casă, sa nu vada vreun copil, ca, deh," e" curiosi!
   #showComment
 • 0 (2 voturi)    
  fumatul trebuie interzis complet!!! (Marţi, 23 iunie 2020, 14:28)

  BogdanNicolaescu [anonim]

  fumatul trebuie interzis complet, sau cel putin interzis pe strada si in toate locurile publice. Daca cineva vrea sa fumeze poate sa o faca numai acasa, atat.... sau in cabine precum cele de telefon unde nu impute cu mirosul ala scarbos pe toata lumea... si asta va spune cineva care a fumat 12 ani si s-a lasat de vreo 5.
  Trebuie interzis mai ales pe pandemie, cand fumatorii obliga trecatorii pe strada sa inhaleze fumul care a trecut prin plamanii lor si care e poate infectat.... trebuie interzis!
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  Biopolitica, un vector de control al societatii (Marţi, 23 iunie 2020, 14:40)

  animatron [utilizator]

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Biopolitic%C4%83

  Societatile umane au incercat (si uneori au reusit foarte bine) sa se autoreglementeze prin reguli impuse membrilor dupa un acord, fie intre liderii desemnati/recunnoscuti ai comunitatilor, fie intre toti cetatenii care au dorit sa isi exprime opinia asupra regulilor respective.

  Regulile comun acceptate si constrangatoare (prin autoritatea publica) au fost si raman un factor civilizational.

  In societatile lipsite de astfel de reguli predomina arbitrariul, anarhia, anomia (lipsa de norme), "regulile" de viata comuna sunt impuse de grupuri de indivizi formate ad-hoc, de cei care detin temporar o forta armata pe care o utilizeaza fara drept legal (vezi exemple de razboaie civile si dictaturi militare), de grupari religioase violente (vezi jihadism).

  Romania face parte din ceea ce numim generic "Occident", o parte a lumii care se autoguverneaza dupa reguli ce respecta in general votul democratic al majoritatii, statul de drept, libertatile individuale si colective.

  In cazul nostru poate apare o confruntare intre statul de drept (care permite Parlamentului si Guvernului sa decida impunerea unor reguli pentru intreaga comunitate) si libertatea de alegere a fiecarui cetatean.

  In ideal, un astfel de conflict e arbitrat in faza initiala prin institutii specializate (CCR) si in extremis de un vot al "majoritatii".

  Aici e alta problema, pt ca unii vor ca doar "reprezentantii alesi" ai majoritatii sa poata vota, altii cer ca "poporul" (prin referendum) sa poata vota pe un subiect important pe motiv ca reprezentantii alesi formeaza majoritati aleatorii, in functie de interese ce nu sunt intotdeauna de ordin general ci personal sau de grup (grup de interese).

  Comunitatea are "interes general" in a avea membri sanatosi, ori consumul de tutun (alcool, droguri) nu e de natura sa faca oamenii mai sanatosi (chiar daca le aduce momente de placere/relaxare).
  In Occident, fumatul este descurajat de autoritatile publice.
 • 0 (0 voturi)    
  Ipocrizie organizata! (Marţi, 23 iunie 2020, 15:57)

  Ciprian1979c [utilizator]

  Dar, in schimb, alcoolul, care dupa ce ca e cel puțin la fel de nociv, îți mai ia și mințile și consecințele le știm toți: crime, violuri, tâlhării, accidente, etc, poate să stea expus bine - mersi - berea și vinul mai sunt considerate și alimente:)))! nu ar avea în vecii vecilor tupeu unul ca un Ungureanu să se ia de alcool! Pot să fac pariu!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by