Sorina Pintea despre dezvăluirea HotNews.ro că Alexandru Arșinel a făcut transplant renal în aceeași zi în care s-a înscris pe lista de așteptare: Există un dosar de cercetare penală. Nu cred că este cazul să facem spectacol public

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 12 iunie 2019, 18:25 Actualitate | Sanatate


Sorina Pintea
Foto: AGERPRES
"Nu cred că este cazul să facem un spectacol public din aceste lucruri. Este un dosar de cercetare penală și să lăsăm organele statului să își facă datoria, iar noi să avem grijă de pacienții pe care îi avem pe listele de așteptare", a afirmat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu referire la "modul în care a fost prezentat în spațiul public aspectul legat de Institutul de Transplant Renal din Cluj". HotNews.ro a publicat, luni, în exclusivitate, un document oficial al Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj, care arată faptul că Alexandru Arșinel a făcut, în 2013, transplant de rinichi în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare. Institutul era condus, la acea vreme, de medicul Mihai Lucan.

Ministrul Sorina Pintea a subliniat că Alexandru Arșinel nu este singurul caz care a intrat rapid la transplant și a amintit și de cazul jurnalistului Cristian Botez, care a făcut rapid transplant de ficat, după doar câteva zile de așteptare, chiar în primăvara acestui an, la Institutul Fundeni din București. Cristian Botez avea nevoie urgent de acest transplant, pentru a supraviețui. "Unul dintre criterii este urgența", a subliniat Sorina Pintea.

Este motivul pentru care ministrul Sănătății nu îsi dorește "spectacol public" pe această temă, ci ca ancheta în cazul Arșinel să facă lumină în acest caz.

De asemenea, Sorina Pintea speră ca numărul donatorilor de organe să crească, deoarece "nu se poate face transplant pe teritoriul României fără donare de organe."

Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, a făcut transplant în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant. Practic, Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi, a dezvăluit luni deputatul USR Emanuel Ungureanu, denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT, la Interviurile HotNews LIVE.

Sorina Pintea a adăugat că "foarte multe trusturi media m-au asigurat că ne vor susține în promovarea donării. Eu vă cer acest lucru, pentru că nu poate să existe transplant pe teritoriul României fără donare de organe."

"Să nu se înțeleagă că nu sunt criterii de alocare. Există criterii de alocare, dar dorim să le optimizăm și să le publicăm pe site-ul Agenției Naționale de Transplant. Cei care venim la conducerea unei instituții nu fac doar să căutăm vinovați, ci și ca să rezolvăm probleme", a adăugat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății spune că 31 de pacienți așteaptă în acest moment un transplant de plămân, iar 1.500 de persoane așteaptă un rinichi pe lista de așteptare de la Institutul Fundeni.

În ultimele 3 luni s-au făcut în România 29 de prelevări de organe, mai spune Sorina Pintea.


 • Emanuel Ungureanu: "Când am făcut plângere penală împotriva lui Lucan, nu știam că Arșinel nu a stat pe lista de așteptare nici măcar o singură zi"
Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, a făcut transplant în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant. Practic, Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi, a dezvăluit luni deputatul USR Emanuel Ungureanu, denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT, la Interviurile HotNews LIVE.

Codul CUIANT înseamnă codului unic de înregistrare la Agenţia Naţională de Transplant.

Informația a fost dezvăluită de Emanuel Ungureanu luni, la Interviurile HotNews LIVE, și apare într-un document oficial al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj:

Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, în România, mulți pacienți așteaptă ani de zile un transplant, iar unii nu ajung să aibă niciodată această șansă.


 • "Păi bă, nevertebratule, Arșinel a avut o activitate prodigioasă, bineînțeles că merita să meargă la transplant înaintea altora"

Emanuel Ungureanu a afirmat, luni, în studioul HotNews.ro, că "Agenția Națională de Transplant nu a avut niciun control asupra activității de transplant ani de zile. A fost o înregistrare care a apărut în spațiul public, dată de către jurnalistul Andrei Ciurcanu de la Rise Project, în care se aude vocea fostului șef al Agenției de Transplant, Radu Deac, care vorbește cu cineva despre mafia profesorilor: cuvintele din gura șefului Agenției, care spune că transplantul este controlat - atenție, din gura lui iese, nu din gura mea - spune că transplantul este controlat de mafia profesorilor. DIICOT nu știu să fi arestat pe cineva, nu știu să fi făcut ceva concret. Se știe foarte bine cine sunt acești profesori. Unul dintre ei s-a simțit jignit, m-a dat în judecată pentru că am spus că este parte din această mafie. Eu m-am dus pentru prima dată la DIICOT în 2009-2010, apoi am mai fost în 2013 cu cazul Arșinel."

"În 2013, când conduceam Asociația pentru Solidaritate și Empatie "Delia Grădinaru", de care mă ocup și acum, și am făcut plângere penală împotriva Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj și împotriva lui Mihai Lucan și a Agenției de Transplant, nu știam că Arșinel nu a stat pe lista de așteptare nici măcar o singură zi. El a primit codul CUIANT în aceeași zi. În mod flagrant s-a încălcat legea pentru ca un VIP, pentru ca o persoană care putea să aducă publicitate profesorului Lucan, să primească un rinichi peste rând", a mărturisit Emanuel Ungureanu.

Emanuel Ungureanu a povestit că "Se urla în cazul Arșinel, nu mai departe de 2013, sunt doar 6 ani de atunci, venea Mădălin Voicu sau alți indivizi și îmi spuneau mie: 'Păi bă nevertebratule, Arșinel a avut o activitate prodigioasă, bineînțeles că merita să meargă la transplant înaintea altora.' Și pe pat erau 16.000 de bolnavi, țintuiți pe aparatul de dializă, care au văzut ce ne-a omorât pe noi ca societate: ăla e mai important, ăla e mai puțin important. Vorba unei doamne: "Pe mine nu mă mai cheamă nimeni la transplant, că nu sunt suficient de importantă pentru ei." Ei bine, lucrurile astea s-au schimbat la Cluj, după plecarea lui Lucan."

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, este denunțătorul medicului Mihai Lucan în mai multe dosare penale care vizează neregulile de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj și din domeniul transplantului. Acuzațiile lui Emanuel Ungureanu la adresa lui Lucan, fost director al institutului, merg de la delapidarea institutului până la trafic de organe.

Emanuel Ungureanu a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, fiind primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susținere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Și-a continuat apoi activitatea în secția de Nefrologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, până la sfârșitul anului 2004.

În anul 2007, a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie "Delia Grădinaru", dedicându-se îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică, dependenți de dializă, unii dintre ei aflați pe listele de așteptare pentru transplant renal.

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


27830 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  Organele statului (Miercuri, 12 iunie 2019, 18:29)

  Traian2015 [utilizator]

  Simpatică doamna ministru.
  • +5 (7 voturi)    
   Unde-s ghilimelele de pe "simpatica" ? (Miercuri, 12 iunie 2019, 21:32)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Sinistra poate !
  • +6 (6 voturi)    
   Politica "batistei pe tambal" (Joi, 13 iunie 2019, 7:39)

   Andra99 [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Asemenea cazuri trebuie negresit sa ajunga in fata opiniei publice, pentru ca este vorba de coruptie! Aceasta coruptie ucide, ia sansa unei vieti pentru un cetatean de rand, favorizandu-i in schimb pe cei "smecheri".
 • +21 (23 voturi)    
  Doamne ferește! (Miercuri, 12 iunie 2019, 18:32)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  S-ar putea afla care a fost șpaga ! Sistemul de exterminare zis de sănătate funcționează ÎN SPECIAL pe bază de șpagă, clientelism, nepotism, și slugărnicie (o slugă e si Pintea care trâmbitzeaza minciuni zi de zi pentru ca altceva nu se pricepe sa facă, fiind o propagandista de partid dublată de o nulitate profesionala)
 • +23 (23 voturi)    
  . (Miercuri, 12 iunie 2019, 18:34)

  theo667 [utilizator]

  Dar de ce sa nu facem coana mare spectacol public?
  Pai nu este un spectacol tragic faptul ca un om a murit pentru ca Arsinel a luat un rinichi peste rand?
 • +19 (21 voturi)    
  Sa amintim (Miercuri, 12 iunie 2019, 18:40)

  florinos [utilizator]

  Sa ii amintim Sorinei Pintea cum a scăpat de acuzare Elan Schwartzenberg dupa ce s-au prescris faptele ?
 • +23 (23 voturi)    
  Prezentarea unei informatii este spectacol? (Miercuri, 12 iunie 2019, 18:59)

  bigbrother [utilizator]

  Vorbim pana la urma de viata unor oameni si de faptul ca cineva a crezut ca e ok sa poata trece peste regulile de baza in privinta transplantului. Nu ma suprinde reactia ministrului, este tipica pentru generatia actuala de politicieni care sunt ofuscati de fiecare data cand sunt luati la intrebari sau li se arata neregulile din mandatul lor.

  Trist este ca - dincolo de faptul ca mor oameni cu zilele in baza unor interese si bani - persoana care a primit transplantul a reactionat ca un mahalagiu: "Am un nume care rezonează într-un fel şi jigodiile profită de asta" (https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/cum-raspunde-alexandru-arsinel-acuzatiilor-beneficiat-preferential-transplant-am-nume-rezoneaza-intr-un-fel-jigodiile-profita-asta-1_5a4e1f4ad7af743f8d0885f5/index.html)
 • +24 (24 voturi)    
  "organele statului" (Miercuri, 12 iunie 2019, 19:13)

  Milka Man [utilizator]

  nu iși fac datoria pentru că au primite ordine de sus....Cât de complicat e să verifici când a fost Arșinel înscris pe listă si dacă mai erau pacienți compatibili inscriși mai demult? Mie mi-ar lua vreo 30 minute...
 • +22 (22 voturi)    
  si dosarul de cercetare? (Miercuri, 12 iunie 2019, 19:14)

  Je__ [utilizator]

  s-a deschis si el in aceeasi zi?

  si? sta pitit in sertarul justitiei? alea adulate si pupate in strada?

  si cu dosarul de cercetare ce se asteapta? prescrierea faptei sau moartea cercetatului?
 • +19 (21 voturi)    
  srl-uri (Miercuri, 12 iunie 2019, 19:14)

  zicsieu [utilizator]

  PSD mostenite de la Ghita nu? un alt exemplu al muncii de rahat facute de PSD. e amuzant cum fiecare PSD-ist are statul lui paralel: madama rupe cu mafia profesorilor.
 • +21 (21 voturi)    
  Catena (Miercuri, 12 iunie 2019, 19:32)

  neagoe [utilizator]

  Catena mai merge pe mana la Arsinel?!?
 • +12 (12 voturi)    
  Bine, domana ministru (Miercuri, 12 iunie 2019, 19:43)

  finutza [utilizator]

  Nu doriți spectacol public. De aceea eu aș propunerea de a reduce totul la jumătate. Doriți doar spectacol? Sau doriți ca totul sa fie doar public?
  Ieșiți prost în toate variantele. În loc să urgentați cercetările, dați impresia că trageți de timp. Aveți vreun interes?
 • +10 (10 voturi)    
  normal (Miercuri, 12 iunie 2019, 20:06)

  carmen_i [utilizator]

  Legea Omertei spune ca trebuie sa ai buzele cusute in situatii de genul asta.

  Putina decenta, va rog. De ce sa discutam, mai bine asteptam pana se prescrie fapta sau moare Arsinel de batranete.
 • +9 (9 voturi)    
  Ba e al dracului cazul sa facem spectacol public ! (Miercuri, 12 iunie 2019, 21:30)

  Susufler0 [utilizator]

  Mai are si tupeul ministreasa Sanatatii sa spuna ca nu trebuie sa ne bagam in chestiunea transplantului lui Arsinel, ca "noi trebuie sa avem grija de pacientii pe care ii avem pe listele de asteptare" ! In Romania se intampla numai grozavii care daca s-ar petrece in alta tara s-ar lasa cu demisii, demiteri, manifestatii publice dar aici mereu se propune adoptarea politicii punerii batistei pe tambal !

  PS. Rusineee ! :)))
 • +8 (8 voturi)    
  "Nu cred că este cazul să facem spectacol public" (Miercuri, 12 iunie 2019, 21:50)

  minus [utilizator]

  ei, na! avem obrazul subtire si riscul este sa ne crape daca auzim si noi o parte a adevarului?

  Aaaa, am uitat... "linistea de care avem atata nevoie" era sloganul patidului din anii 90!
  Ce vremuri cand te aresta procurorul daca indrazneai sa spui adevarul.
  Si ce am ajuns: un ministru sa se tanguie ca este jenant sa aflam ce se intampla pe motiv ca este "spectacol public" si- as adauga eu, chiar atac frontal la pudoarea natiunii (cu "d" din latinescul pudor, pudoris.. ca doar latina este a doua limba a partidului asta).
 • +8 (8 voturi)    
  vesnica pomenire a bunului public luat privat (Miercuri, 12 iunie 2019, 22:24)

  clencix [utilizator]

  Iarăși și iarăși "batista pe țambal" proștilor, să aveți "bun simt" nenorociților, că nu e chiar asa cum credeți voi, să fim diplomați cu "domnii", să treacă în fața la rând că are copil de țâță, toate astea când se împart bunuri publice la care nimeni "nu e mai presus de lege". Orice serviciu public este încărcat de șpaga dată celui cel pus să împartă sau să păzească, comuniștii au inventat pentru asta nomenclatura și securitatea, în care luatul în față e legal.
 • +7 (9 voturi)    
  dosar penal (Miercuri, 12 iunie 2019, 23:03)

  levierul [utilizator]

  Astazi, datorita PSD-ului, un dosar penal nu face decat sa ascunda de public toate detaliile.
  Sunteti o nesimtita pentru ca va asociati cu PSD si pentru ca va insusiti modul de operare al celor mai jegosi infractori din PSD
 • +10 (10 voturi)    
  sa nu uitam de Socaciu (Miercuri, 12 iunie 2019, 23:09)

  ddm [utilizator]

  Care a primit DOI rinichi de copil. Practic, daca ar fi meritat sa primeasca un rinichi conform programarii (dar ma indoiesc ca n-a sarit peste rand), a furat un rinichi de la un copil de pe lista.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu inteleg (Joi, 13 iunie 2019, 8:32)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui ddm

   se lasa oare sparti in popou de sunt atat de utili societatii si tagmei care-I racoleaza ?
   Ca n-au spectacole si nu produc nimic, per ansamblu, in afara de excremente.
  • +4 (4 voturi)    
   un rinichi de copil este mic, (Joi, 13 iunie 2019, 10:43)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ddm

   nu ar fost suficient pentru corpul gras al Socaciului...de aceea i-au pus 2 rinichi.
   Tragic este ca alti 2 copii, care ar fi urmat pe lista daca nu se baga Socaciul, au murit dupa aceea ptr ca nu s-a gasit un donator compatibil, Practic au murit 2 copii sa traiasca Socaciu...
   Mi-e sila de astfel de oameni, care iau viata de la copii sa traiasca ei.
 • +3 (3 voturi)    
  Procurorii rai (Joi, 13 iunie 2019, 8:27)

  ruskimushki [utilizator]

  "uite ba, indraznesc sa se ia de un star mondial"
 • +1 (1 vot)    
  Sorina,ce-i cu capul? (Joi, 13 iunie 2019, 9:29)

  asavreau [utilizator]

  Îl folosești numai ca să ai unde pune fardul și fixativul?Alte funcții nu are,nu le folosești,sau nu le cunoști?Este greu de înțeles că minciuna nu merge,că publicul sesizează când mințiți și în loc să recunoașteți,vă faceți ridicoli prin explicații tâmpite.Așa ați ajuns să vă urască lumea.La început a protestat arătându-vă că greșiți.Când a văzut că nu-i ascultați și vă dați //mari și tari//a început să vă urască,să nu vă mai vrea.
 • +5 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 13 iunie 2019, 10:48)

  complet_ret [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by