"Trebuie să ne întrebăm ce resorturi, prin ce influențe, prin ce site-uri de știri, prin ce persoane cu caracter malefic, a putut un ministru al Sănătății (Sorina Pintea - n.red.) să fie determinat să scoată din circuit, temporar, pe acest individ, Victor Zota, care apare și în dosarul Lucan, și apoi să îl reintroducă inspector gradul I la Agenția Națională de Transplant. Prin ce mijloace, cine a făcut aceste lucruri?", a afirmat, luni, la Interviurile HotNews LIVE, deputatul USR Emanuel Ungureanu, care spune că a pus informații legate de acest lucru "pe masa procurorilor".

Emanuel UngureanuFoto: Hotnews

Emanuel Ungureanu a adăugat că "Nu ascund faptul că toate informațiile, pe care nu le pot spune public, legat de circumstanțele prin care doamna Pintea a fost practic forțată să îl aducă pe domnul Zota la Agenția Națională de Transplant le-am pus pe masa procurorilor. Este al nu știu câtelea denunț pe care l-am făcut în urma unor documente pe care le-am făcut publice când se vorbea doar despre Dragnea."

Emanuel Ungureanu a subliniat că "domnul Victor Zota a fost condamnat definitiv împreună cu soția sa, care și-a păstrat numele de fată - Roxana Maria Turcu - într-un dosar de trafic cu ovocite. Domnul Zota este inspector gradul I la Agenția Națională de Transplant astăzi, când stăm de vorbă."

"Legăturile dintre un membru al Comisiei de Sănătate din Parlament și ministră au determinat schimbarea, din punctul meu de vedere abuzivă, a Ancăi Baculea de la conducerea Agenției Naționale de Transplant. Ați auzit motivele, o înșiruire de motive clară, din partea ministrului Sănătății?", mai spune Emanuel Ungureanu.

Emanuel Ungureanu a adăugat că "acum o săptămână am întrebat-o oficial pe doamna ministru Pintea, după ce am întrebat-o și acum 3 luni, despre raportul Corpului de Control la Agenția Națională de Transplant. Nu mi-a dat de 3 luni, ca deputat și ca vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, acte oficiale legate de activitatea de transplant, încălcând legea".

Victor Zota, fost președinte al Agenției de Transplant în perioada 15 martie 2006 – 30 iulie 2009 și fost coordonator național de transplant, a fost îndepărtat din funcția de "coordonator național de transplant" în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov începând cu data de 1 ianuarie 2019, printr-o decizie a ministrului Sorina Pintea, la peste 2 ani de când Vlad Voiculescu afirma public că această funcție "nu există" în legislație.

De-a lungul anilor, Zota a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de trafic cu ovule instrumentat de DIICOT (dosarul privind clinica Sabyc) și a devenit, în ciuda condamnării, "coordonator național de transplant", o funcție despre care Vlad Voiculescu a afirmat public, ca ministru al Sănătății, că "nu există în legislație".

La începutul lunii martie a acestui an, la doar 3 luni după ce Victor Zota fusese îndepărtat de Sorina Pintea din funcția de coordonator național de transplant, Zota a revenit în Agenția Națională de Transplant, în calitate de inspector gradul I. Revenirea lui Zota în Agenția Națională de Transplant a coincis cu plecarea Ancăi Baculea Mureșan de la conducerea Agenției (la doar 8 luni de când fusese numită în această funcție de Sorina Pintea) și venirea medicului Radu Zamfir la conducerea instituției.

  • Emanuel Ungureanu: "Victor Zota a sunat coordonatori de transplant și le-a cerut să submineze activitatea"

Schimbarea, de către Sorina Pintea, a Ancăi Baculea Mureșan de la conducerea Agenției Naționale de Transplant, la doar 8 luni după ce fusese numită în această funcție tot de către Sorina Pintea, a fost una "abuzivă", afirmă Emanuel Ungureanu: "Legăturile dintre un membru al Comisiei de Sănătate din Parlament și ministră au determinat schimbarea, din punctul meu de vedere abuzivă, a Ancăi Baculea de la conducerea Agenției Naționale de Transplant. Ați auzit motivele, o înșiruire de motive clară, din partea ministrului Sănătății?"

Deputatul USR vorbește și despre "un alt lucru extrem de ciudat: în mandatul Ancăi Baculea, brusc, rata donării de organe a scăzut spectaculos. Păi nu ar trebui să se întrebe cineva: Păi cum, au murit mai puțini oameni atunci. Sau o mână invizibilă - și eu știu că este una vizibilă - a sunat la coordonatorii de transplant și a spus: "Subminați activitatea de transplant! Chiar dacă sunt oameni care mor cu zile pe listă." Pentru ca doamna Baculea să raporteze după 6 luni că sunt probleme, în timp ce cei care au manipulat această lume, care au ținut-o în gheare, când au simțit că pierd puterea și controlul, au sunat - dau un exemplu: a fost sunat coordonatorul de transplant din Baia Mare de către Victor Zota și i s-a spus să o lase mai moale cu identificarea unor potențiali donatori în moarte cerebrală."

Emanuel Ungureanu mai spune: "Gândiți-vă că noi ar trebui să fim demult în relații de colaborare cu Eurotransplant. Eu am doi copii (cu insuficiență renală - n.red.) pe care îi susțin în Spania, și unul dintre ei, după ce a stat 10 ani în România pe o listă de așteptare, iar statul spaniol nu și-a pus nicio clipă problema că un copil spaniol care a murit ajută un copil român. Nimeni nu știa că l-am adus eu în Spania, ca deputat, și a fost transplantat după un an și 4 luni. Iată să statul spaniol poate să aibă grijă de copiii noștri, iar noi nu putem, din cauza acestor Dumnezei, să avem un sistem de transplant coerent care să salveze mai multe vieți."

Citește și: