Una dintre marile probleme ale sistemului de transplant este lipsa criteriilor de determinare a morții cerebrale, a declarat luni, la Interviurile HotNews LIVE, deputatul USR Emanuel Ungureanu. Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților lucrează la o nouă lege a transplantului, care va readuce "criteriile care au fost scoase în mod abuziv de către o mână pe care DIICOT trebuie să o determine și să intre în pușcărie mulți ani".

Emanuel UngureanuFoto: Hotnews

Persoanele aflate în moarte cerebrală sunt principalii donatori de organe.

"Dacă oamenii de bună credință întreabă 'Dar determinarea morții cerebrale se face după criterii internaționale?', eu le spun 'dragii mei, din păcate, încă nu' ", spune Emanuel Ungureanu. "Nu avem criterii de declarare a morții cerebrale ca în țările civilizate, acesta este adevărul."

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că moarte cerebrală se declară la întâmplare, deputatul USR spune că "nu vreau să spun ce implică asta, pentru că nu vreau să induc în populație o stare de neliniște. Am încredere că medicii care determină moartea cerebrală au acces la ghiduri și o fac ca la carte. Dar în lege, criteriile nu sunt. Din acest motiv, în spitale, neurologii au refuzat uneori să semneze acele certificate care confirmau moartea cerebrală."

"Abia acum, în lege, reapar criteriile care au fost scoase în mod abuziv de către o mână pe care DIICOT trebuie să o determine și să intre în pușcărie mulți ani - au scos criteriile determinării. Trebuie să înțelegeți că noi în legislație nu am avut criteriile complete de determinare a morții cerebrale, așa cum găsim în ghidurile americane, în legea spaniolă. Este o bucată foarte importantă, care a fost scoasă și din Ordinul 1170/2014, dar și din Legea 95/2006. O mână invizibilă a vrut ca noi să nu avem reguli în această lume. Ori, acea mână invizibilă, eu vreau să o văd cu cătușe. Cine a umblat în această zonă... este o zonă delicată, sensibilă. O persoană care primește o șansă la transplant e conștientă că cineva a murit pentru asta sau cineva și-a dat o parte din corp. Această zonă nu poate fi murdărită cu tranzacții, cu golănii. Este o zonă a liniștii, a sensibilității", a adăugat deputatul USR.

"Sistemul de transplant nu s-a centrat niciodată pe nevoile pacienților. A fost tot timpul despre orgoliul gonflat al unor Lucani, care voiau să arate că sunt cei mai buni, cei mai deștepți. Trebuie să scăpăm de acești indivizi", este concluzia lui Emanuel Ungureanu.

Citește și: