Ministerul Sănătății organizează vineri, la ora 11:00, la sediul instituției, o dezbatere publică pe tema proiectului de Ordonanță de Urgență care introduce coplata serviciilor medicale private. Dezbaterea publică a fost cerută insistent de asociațiile de pacienți, înaintea adoptării OUG. Proiectul de Ordonanță de Urgență s-a aflat inițial pe agenda ședinței de Guvern de ieri, însă a fost retras.

Ministerul SanatatiiFoto: AGERPRES

"În baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Sănătăţii organizează vineri, 12 aprilie 2019, ora 11.00 la sediul Ministerului Sanatatii, sala de consiliu, etaj 2, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății", a anunțat Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a modificat, luni, proiectul Ordonanței de Urgență ce prevede introducerea coplății, iar proiectul prevede acum, explicit, că măsura îi vizează doar pe "furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări". Forma inițiala a proiectului era neclară și lăsa loc de interpretări.

Asociațiile de pacienți, care se temeau că proiectul ar viza introducerea coplății și în spitalele publice, ceruseră vineri o dezbatere publică pe această temă, în ciuda asigurărilor date de ministrul Sănătății că măsura viza doar introducerea coplății la privat.

Ce se schimbă, conform proiectului de OUG modificat luni:

"Articol unic - După alineatul (2) al articolului 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

(2) Furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, ppt încasa direct de la asigurat o contribuție personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil în scris al asiguratului în acest sens."

Pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate: practic, pacientul va putea "lua cu el" la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv. Principiul proiectului elaborat de Ministerul Sănătății îi avantajează, la o primă vedere, pe plătitorii de contribuții care se plâng că, atunci când își fac analizele la privat, plătesc costul integral și nu beneficiază de banii plătiți obligatoriu pe asigurarea de sănătate - spun reprezentanții asociațiilor de pacienți consultați de HotNews.ro. Surse din asociațiile de pacienți au atras însă atenția că măsura nu reprezintă o premieră, ci s-a mai aplicat în România până acum mai puțin de 3 ani, însă a eșuat și a fost suspendată după ce s-a constatat că unele clinici private au abuzat de ea - reușeau să "umfle prețurile" în așa fel încât atât pacientul, cât și Casa de Asigurări plăteau sume mai mari decât ar fi trebuit, conform legii. (Citește pe larg aici)

Proiectul de act normativ, publicat săptămâna trecută în dezbatere publică, prevedea introducerea coplății serviciilor medicale "în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic" însă nu specifica explicit că ar fi vorba doar despre serviciile medicale de la clinici private, ci lăsa să se înțeleagă că ar fi vorba despre coplată și pentru serviciile medicale din spitalele publice.

În textul proiectului de OUG publicat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății se arăta și că "neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor."

Presa a atras atenția săptămâna trecută că proiectul este neclar și se putea interpreta, din textul lui, că ar fi vorba și despre o coplatã pentru serviciile de sănătate publice, iar asociațiile de pacienți au cerut Ministerului Sănătății o dezbatere publică pe această temă, pentru a se asigura că nu este vorba despre introducerea coplății și în spitalele publice.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat asigurări, săptămâna trecută, că proiectul de act normativ nu vizează introducerea coplății pentru serviciile medicale de stat, ci introducerea în legislație a posibilității ca pacienții care vor să se trateze la spitale și clinici private să plătească mai puțin: ei ar urma să nu mai suporte costurile integrale, ci doar "diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului".

Citește și: