Sorina Pintea spune că pacienții care se tratează la privat vor plăti mai puțin, prin introducerea coplății: Vor plăti doar diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul serviciului

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 4 aprilie 2019, 16:30 Actualitate | Sanatate


Sorina Pintea
Foto: AGERPRES
Proiectul de Ordonanță de Urgență postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății nu vizează introducerea coplății pentru serviciile medicale de stat, ci introducerea în legislație a posibilității ca pacienții care vor să se trateze la spitale și clinici private să plătească mai puțin: ei ar urma să nu mai suporte costurile integrale, ci doar "diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului", afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

"Nu este vorba despre o coplată, este mai degrabă o contribuție personală. Este vorba de o plată care se adresează zonei private. Pacienții (care doresc să se trateze la privat - n.red.) vor plăti diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului, la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS. Nu este o împovărare a pacienților. Până acum, ei plăteau costul unei zile de spitalizare la privat la 1.000 - 1.500 de lei. Am propus această modificare legislativă după consultări cu PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private) pentru a scoate din zona gri aceste plăți pe care pacienții oricum le făceau. În momentul în care există un act medical pentru care CNAS plătește o sumă, am preferat să scot din zona gri această situație. Se vor stabili niște limite maxime pe care privații nu vor avea voie să le depășească pentru anumite tipuri de servicii", a precizat Sorina Pintea, la Digi 24.

 • Ce scrie în proiectul de OUG postat pe site-ul Ministerului Sănătății
Proiectul Ordonanței de Urgență postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Sănătății prevede că: "Având în vedere că statul are, pe de o parte, obligația de asigurare a sănătății publice, prin accesul populației la servicii medicale, și, pe de altă parte, obligația de a asigura utilizarea eficientă a fondurilor alocate acestui scop, astfel încât să fie atins potențialul maxim al sistemului public de sănătate din România, întrucât neadoptarea de măsuri ar avea impact direct asupra sănătății publice și ar conduce la afectarea intereselor cetățenilor în considerarea faptului că se impune crearea cadrului legal astfel încât să fie identificate pârghiile necesare acoperirii costurilor reale ale servciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor, în considerarea faptului că statul are obligația respectării Constituției, ca și garant al dreptului la ocrotirea sănătăţii și trebuie, prin Ministerul Sănătății, să ia măsuri pentru ocrotirea sănătăţii publice, având în vedere că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă a căror reglementare nu poate fi amânată."


Ce ar urma să se schimbe în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, potrivit proiectului de OUG postat pe site-ul Ministerului Sănătății:

1. La articolul 230 alineatul (2), lit. e) se modifică și va avea următorul cuprins:

e) să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale;
3. La articolul 237 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond și care pot atrage contribuția personală a pacientului sunt:...

Lista serviciilor medicale "care pot atrage contribuția personală a pacientului " nu apare în proiectul de act normativ, în acest moment.

1. Descrierea situaţiei actuale (potrivit proiectului de act normativ):

"Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, asigurații au dreptul să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru.
Totodată, potrivit art. 237 din Legea nr. 95/2006 sunt enumerate strict serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond fără o reglementare expresă a acestor servicii respectiv contribuția personală a pacientului."


2. Schimbări preconizate (potrivit proiectului de act normativ):

"Prin modificările propuse prin acest proiect se crează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuția personală a pacienților în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic.
Aceste modificări se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor."


 • Ministerul Sănătății susține că "nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile acordate in unitățile sanitare de stat"
Ministerul Sănătății a emis, joi, ulterior apariției în presă a subiectului, o informare în care arată că "nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unitățile sanitare de stat".

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, "proiectul pus în dezbatere publică urmărește o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul in prealabil al acestuia. Proiectul se află în dezbatere publică."


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9814 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 aprilie 2019, 16:36)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  supefactie! (Joi, 4 aprilie 2019, 16:49)

  micul_licurici [utilizator]

  Si de ce ...... nu plateste CNSAS costul REAL al serviciului ?????

  Deci cine se trateaza in spitalele de stat primeste un tratament impropriu in timp ce la privat este tratat "pe bune" de unde si costul mai mare.
 • +2 (2 voturi)    
  Pintea Viteaza si menuetul ei penibil psdist (Joi, 4 aprilie 2019, 17:08)

  Plagarus [utilizator]

  Inca o rusine in carca sanatatii,ac. " doamna "
 • +2 (2 voturi)    
  Minciuni ordinare... (Joi, 4 aprilie 2019, 17:12)

  morometu [utilizator]

  Ca sa apuce cat mai multi bani, vor reduce nivelul decontarii serviciilor. Pe de alta parte, spitalele particulare sunt dotate cu aparatura mai performanta si stiti ca majoritatea investigatiilor pe care le facem, le facem la aceste spitale:RMN, CT. Daca asteptam programarea la stat, putem muri linistiti. Coplata avem deja la diferite seturi de analize, investigatii.
 • +1 (1 vot)    
  a dat-o la intors (Joi, 4 aprilie 2019, 17:15)

  carmen_i [utilizator]

  Deocamdata modificarile propuse sunt gererice si nu fac diferentieri intre privat si stat.
  Pe scurt, PSD are o foame mare de bani si tatoneaza terenul ca sa mai stoarca niste fonduri de unde se mai poate.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce diferenta? (Joi, 4 aprilie 2019, 17:15)

  Frank777 [utilizator]

  Ce diferenta intre spitalele private si cele publice?Pai nu zicea Iordache ca este acelasi lucru si acelasi tratament in spitalele publice ca in cele private si deaia s-a bagat Dragnea la spital privat ca e tot una? De unde scoateti asta ca la spitale private este mai scump ca la spitalele publice?Vedeti ca la PSD s-a hotarat ca este la fel si nu aveti temei pentru un OUG pe tema asta.Ai grija fata cu pletele in vant ca patesti ca Adina Florea.Te bagi la racoare pentru Dragnea. Fetele lu'Dragnea.
 • +2 (2 voturi)    
  daca e asa, este un lucru f.f.f.f bun (Joi, 4 aprilie 2019, 17:30)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  si de apreciat- ar degreva pe de o parte si sistemul public de acei pacienti care iti vor putea permite plata diferentelor si va incuraja si investitiile private in sanatate, pentru ca acestia vor avea volume si cerere mult mai mare pentru serviciiile lor.
  Sunt deja destul de multe facilitati private ce ofera servicii medicale de foarte buna calitate si daca se incurajeaza investitiile in domeniu, pot ajunge sa concureze integral si domeniul public inclusiv in ce priveste interventiile si terapiile complicate (unde sunt foarte putini furnizori privati).
  Nu mai comentez de calitatea facilitatilor "de cazare" , curatenia de la privat, faptul ca nu exista acolo conceptul de mita/spaga...
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 aprilie 2019, 17:36)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 aprilie 2019, 17:55)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Concluzia (Joi, 4 aprilie 2019, 18:09)

  ber [utilizator]

  Concluzia este ca Dragnea a platit prea mult cand a stat
  in spitalul privat . Dar ei au spus ca s-a dus intentionat acolo ca sa protejeze sistemul de stat. De fapt este o facilitate mascata acordata celor care au bani sa se prezinte in spitale private.
 • +1 (1 vot)    
  mdea, iar privatii isi vor vedea plata de la stat (Joi, 4 aprilie 2019, 18:23)

  AliKimiku [utilizator]

  La Sf. Asteapta.
 • +1 (1 vot)    
  coplata (Joi, 4 aprilie 2019, 19:09)

  sile1 [utilizator]

  Explicatia oferita de ministrul sanatatii ( venita ca urmare a valului de nemultumire provocat de publicarea anterioara acestei explicatii a proiectului de OUG ) nu face altceva decat sa introduca si mai multa nemultumire in randul cititorilor.

  Aceasta pentru ca modalitatea folosita pentru a lamuri lucrurile este acea a folosirii unui limbaj de lemn combinat cu o tactica de " imbarligare " a lucrurilor care te face sa te gandesti si mai mult la "golaneala" din spatele acestei ordonante de urgenta.

  Ce apare clar insa este interesul Patronatului din industria de servicii medicale cu care s-a consultat dna.ministru ( cu asociatiile pacientilor oare s-o fi consultat ? ) si " maiestria " extraordinara a avocatilor acestora si/sau a Directiei Juridice din minister.

  Poate ca adevarul sta in cele spuse de Adrian Wiener,medic si fost manager de spital,citez :
  -Un semnal clar ca nu mai au bani !
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 aprilie 2019, 19:45)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  oare? (Vineri, 5 aprilie 2019, 12:01)

  anion [utilizator]

  Da. Sunt la curent cu ''reducerile'' de acum cateva zile pentru pacienti. Am cel putin 3 afectiuni ce necesita control si tratament in spitale private. O consultatie la urolog, oncolog, s-a scumpit de la 300 lei la 500 lei. Un RMN specializat care costa 1800 lei acum il facem cu 2030 lei. Cum se vede vom avea parte de ''reduceri'' din viata!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by