Guvernul reintroduce coplata serviciilor medicale prin OUG: Neadoptarea de măsuri imediate ar duce la dificultăţi privind funcţionarea activităţii medicale

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 4 aprilie 2019, 12:31 Actualitate | Sanatate


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
 documente
(04 Apr 2019) PDF, 312KB
​​Guvernul se pregătește să reintroducă coplata serviciilor medicale, "în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic" prin Ordonanță de Urgență. Proiectul de OUG a fost publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății și arată că "neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor."

UPDATE: Ministerul Sănătății susține, într-o informare emisă joi, ulterior apariției subiectului în presă, că "nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate in unitățile sanitare de stat" și afirmă că "proiectul pus în dezbatere publică urmarește o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul in prealabil al acestuia. Proiectul se află în dezbatere publică."

Coplata serviciilor medicale din spitale a mai fost introdusă în anul 2013, în mandatul de ministru al Sănătății al lui Eugen Nicolăescu. Pacienții plăteau, atunci, între 5 și 10 lei, o singură dată, la externarea din spital, iar treptat, numeroase categorii de pacienți și specialități medicale au fost exceptate de la plata ei. Introducerea coplății serviciilor medicale în ambulatoriul clinic de specialitate si ambulatoriul paraclinic ar reprezenta o premieră în țara noastră. Potrivit surselor HotNews.ro, în marea majoritate a spitalelor, coplata nu se mai aplică în acest moment.

În proiectul Ordonanței de Urgență nu se preciează despre ce sume este vorba - cât ar urma să coste coplata serviciilor medicale.

Proiectul Ordonanței de Urgență ce prevede reintroducerea coplății serviciilor medicale poate fi consultat integral în documentul atașat.

Proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, arată că "Având în vedere că statul are, pe de o parte, obligația de asigurare a sănătății publice, prin accesul populației la servicii medicale, și, pe de altă parte, obligația de a asigura utilizarea eficientă a fondurilor alocate acestui scop, astfel încât să fie atins potențialul maxim al sistemului public de sănătate din România, întrucât neadoptarea de măsuri ar avea impact direct asupra sănătății publice și ar conduce la afectarea intereselor cetățenilor în considerarea faptului că se impune crearea cadrului legal astfel încât să fie identificate pârghiile necesare acoperirii costurilor reale ale servciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor, în considerarea faptului că statul are obligația respectării Constituției, ca și garant al dreptului la ocrotirea sănătăţii și trebuie, prin Ministerul Sănătății, să ia măsuri pentru ocrotirea sănătăţii publice, având în vedere că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă a căror reglementare nu poate fi amânată."


Spital din România

Ce ar urma să se schimbe în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii:

1. La articolul 230 alineatul (2), lit. e) se modifică și va avea următorul cuprins:


e) să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale;
3. La articolul 237 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond și care pot atrage contribuția personală a pacientului sunt:...
Lista serviciilor medicale "care pot atrage contribuția personală a pacientului " nu apare în proiectul de act normativ, în acest moment.

1. Descrierea situaţiei actuale (potrivit proiectului de act normativ):

"Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, asigurații au dreptul să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru.
Totodată, potrivit art. 237 din Legea nr. 95/2006 sunt enumerate strict serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond fără o reglementare expresă a acestor servicii respectiv contribuția personală a pacientului."

2. Schimbări preconizate (potrivit proiectului de act normativ):

"Prin modificările propuse prin acest proiect se crează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuția personală a pacienților în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic.
Aceste modificări se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor."


 • Ministerul Sănătății susține că "nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile acordate in unitățile sanitare de stat"
Ministerul Sănătății a emis, joi, ulterior apariției în presă a subiectului, o informare în care arată că "nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unitățile sanitare de stat".


Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, "proiectul pus în dezbatere publică urmarește o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul in prealabil al acestuia. Proiectul se află în dezbatere publică."


 • Adrian Wiener (USR), medic și fost manager de spital: E un semnal clar că nu mai au bani
Intenția Guvernului de a reintroduce coplata serviciilor medicale prin Ordonanță de Urgență reprezintă "un semnal clar că nu mai au bani", iar "costurile cu sănătatea vor fi partajate cu populația", după ce sistemul sanitar a fost ani la rând "subfinanțat" și spitalele au supraviețuit doar prin "subpopularea cu personal, atât la nivel de medici, cât și la nivel de infirmiere și brancardieri", a declarat joi, pentru HotNews.ro, senatorul USR Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, medic și fost manager al Spitalului Județean din Arad.

"Faptul că ei reintroduc coplata e un semnal clar că nu mai au bani. Este evident că măsurile care s-au luat vin după subfinanțarea cronică a sistemului, iar costurile cu sănătatea vor fi partajate cu populația", afirmă Adrian Wiener.

Adrian Wiener

El atrage atenția că sistemul de sănătate din România este subfinanțat de mulți ani, iar în spitale, deficiențele de personal au fost "compensate prin subpopularea cu personal, atât la nivel de medici, cât și la nivel de infirmiere și brancardieri. E vorba și despre personalul mediu, care ar trebui să asigure calitatea actului medical. Și așa supraviețuiesc spitalele, prin depopularea de personal."

În ceea ce privește cele 6 miliarde de lei anunțate pentru 2019 drept creștere a bugetului sănătății (o "creștere istorică", potrivit ministrului Sorina Pintea), senatorul Adrian Wiener explică: "CNAS spune că are un buget mai mare cu 18%, dar marea majoritate merge în programele naționale, pentru că sunt în urmă cu actualizarea listelor, taxa clawback crește, spre maxim istoric, iar excesul respectiv se duce spre zona de farma, mai puțin pentru funcționarea spitalelor. În ceea ce privește rectificările la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, sunt din ce în ce mai mari, ca să se poată închide bugetul. Pe de altă parte, OUG 114/2018 introduce o nouă categorie de oameni care vor fi exceptați de la plata CASS, care, însumați, înseamnă două miliarde de lei pe an care vor lipsi din FNUASS. În cel mai scurt timp, cu siguranță vor începe să se simtă aceste minusuri."


Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17503 vizualizari

 • +26 (26 voturi)    
  ART. 1 (Joi, 4 aprilie 2019, 12:37)

  bgf [utilizator]

  Eu zic sa nu mai furati. Ca bani ar fi pentru sanatate.
  Si sa se introduca coplata pentru cei care fura - in ani buni de inchisoare,
 • +21 (21 voturi)    
  Inca o "reforma"/lumanare la capataiul sanatatii (Joi, 4 aprilie 2019, 12:43)

  Plagarus [utilizator]

  Dificultati au fost, dificultati vor fi.
 • +21 (27 voturi)    
  fail (Joi, 4 aprilie 2019, 12:44)

  gnd [utilizator]

  Nu mai bine liberalizati voi ambele piete, atat cea a asigurarilor cat si cea a furnizorilor de servicii medicale ?
  Ce-ar fi daca am putea sa alegem asigurarea de stat sau una privata, iar asigurarea respectiva sa plateasca serviciile catre furnizorul ales de fiecare in parte pt fiecare incident in parte.
  Iar spitalele de stat sa nu mai detina monopolul pe urgente, terapii intensive si traume majore, salvarea sa te poata duce si la un spital privat daca tu asa doresti.
  Sa vedem atunci cine mai vrea sa finanteze mafia PSD'ista numita la conducerea fiecarui spital care da contracte de achizitii de 10 ori pretul obiectului achizitionat ( a se vedea paturile de spital cumparate cu 10k Euro bucata cand costau 1k Euro bucata).
  Si mai vedem atunci cum va arata medicina si cine va merge unde.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 aprilie 2019, 16:30)

   [anonim] i-a raspuns lui gnd

 • +22 (22 voturi)    
  coplata (Joi, 4 aprilie 2019, 12:45)

  Soljenitin [utilizator]

  Asadar, carnatii pesedisti nu dau bani pentru sistemul de sanatate nici macar cat sa acopere necesarul actual. Si atunci ce sa mai zici de spitale regionale si alte chestiuni de genul asta?
  • +12 (12 voturi)    
   Corect diagnostic (Joi, 4 aprilie 2019, 13:25)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   PSD/ALDE Fura pe ruptelea si nu le ajunge cat fura mai baga impozite ca sa fure mai mult si mai mult.Nu se vor satura niciodata de furat.
  • +4 (4 voturi)    
   Au marit salariile ca niste nesimtiti.. (Joi, 4 aprilie 2019, 13:59)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   si acum nu mai au bani. Un nou OUG al CIumei Rosii care e un atac direct la buzunarul populatiei, la care se adauga hotia firmelor clientelare, conditiile mizerabile din spitale, șpaga generalizata si o ministreasa roșie incompetenta, nesimitita si mincinoasa,
 • +21 (21 voturi)    
  Era in programul de guvernare inainte de alegeri? (Joi, 4 aprilie 2019, 12:51)

  D-or [utilizator]

  Nu am auzit de renuntarea la principiul gratuitatii sanatatii inainte de alegeri. Nu asta au votat romanii,

  Nu sunt de acord.
  • +10 (10 voturi)    
   baietii sunt inventivi.. (Joi, 4 aprilie 2019, 13:34)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Introduc coplata, apoi ofera grauitati celor care au timp sa stea la coada la spital cu dosarul cu sina si adeverinta de venit sub pragul saraciei, adeverinta obtinuta cu alt dosar cu sina la anaf. In trei exemplare, cu copii legalizate... :)
 • +22 (22 voturi)    
  nu sunt bani (Joi, 4 aprilie 2019, 12:57)

  81ack [utilizator]

  pai nu duduia economia? ce cauta coplata? nu sunt bani?
  • +9 (9 voturi)    
   Sănătate sau pensii „speciale”. Nu merg amândouă. (Joi, 4 aprilie 2019, 13:29)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui 81ack

   De unde bani de salarii de nababi la asistații de bugetari, de unde bani ca unele haite bugetare să se „pensioneze” la 45 de ani??? De unde bani?
  • +9 (9 voturi)    
   Pai nu-s in buzunarele oamnilor? (Joi, 4 aprilie 2019, 13:49)

   Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui 81ack

   Asa or zis ca la toti ne merge bine, ca doar or dublat pensiile, or crescut salariul minim, brutul a urcat la ceruri...
   Daca alocarea banilor de la buget s-ar face corect, crezi ca s-ar mai inghesui hotii in politica? Sau s-ar mai chinui atat cu legile justitiei? Sa fim seriosi!
 • +7 (7 voturi)    
  nu le mai ajunge! (Joi, 4 aprilie 2019, 13:24)

  carmen_i [utilizator]

  Vad ca pentru guvernul PSDist, "masuri imediate" inseamna doar sa scoti mai multi bani din punga fara nici o schimbare in bine.

  Nu i-am auzit vreodata sa ceara masuri imediate pentru stoparea coruptiei din spitale (in special a spagilor), pentru recuperarea banilor sifonati prin achizitii trucate, pentru eliminara conflictelor de interese, pentru sanctionarea managerilor care nu mentin curatenia in spitale si asa mai departe. Nu! Platiti mai mult, dar va servim acelasi lucu ca si inainte, sau char mai prost.
 • +12 (12 voturi)    
  coplata (Joi, 4 aprilie 2019, 13:25)

  sile1 [utilizator]

  Sa acceptam faptul ca ar trebui introdusa coplata serviciilor medicale.

  Apar doua probleme insa:

  - Nicaieri in programul de guvernare nu apare faptul ca romanii vor fi taxati suplimentar pentru serviciile medicale ( avand in vedere ca deja platesc CASS )

  - Aparitia coplatii inseamna de fapt ca nu sunt suficienti de multi bani la buget ca urmare a politicilor de stimulare a consumului, prin marirea fara fundament real economic mai ales a salariilor si mai putin a pensiilor lucru nerecunoscut in mod oficial.

  A pacalit PSD-ul pe cei care i-au votat ?
 • +12 (12 voturi)    
  De la „facem spitale” la „plătiți și voi”!!! (Joi, 4 aprilie 2019, 13:27)

  prec [utilizator]

  Uite asta face ciuma pesedoasă. Și politruca aia cu copii drogați încearcă se ne aburească mereu.
 • +9 (9 voturi)    
  Asigurare-Coplata-Spaga (Joi, 4 aprilie 2019, 13:47)

  xolv [utilizator]

  e frumos in socialismul localnic de jaf.
  • +4 (4 voturi)    
   Cine a votat (Joi, 4 aprilie 2019, 13:56)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   ... psd (alde, udmr) sau nu a votat e direct raspunzator pentru dezastrul de azi al României. O gasca de ticalosi au deturna guvernarea in FURT si JAF PROGRAMAT.
 • +6 (6 voturi)    
  Coplata in sistemul sanatatii (Joi, 4 aprilie 2019, 13:50)

  Drinceanu Dumitru [anonim]

  Incasarile pentru sănătate au crescut în ultimii ani de cca 10 ori! S-A INTRODUS CASS PANA SI LA INCASARILE DIN CHIRII, DETERMINAND RECULURI SEVERE ACESTOR SERVICII! De ce nu ajung banii? Cu cât au crescut, de ex., in același răstimp salariile în sistem si cât consumă casele judetene de sanatate, ca intermediari, medicii de familie, tot atâtea verigi spre faliment si întârzierea medicației bolnavilor?
 • +6 (6 voturi)    
  O „măreață" realizare... (Joi, 4 aprilie 2019, 13:54)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  a programului de guvernare psd. Felicitari ministresei-goarnă Pintea, politrucă incompetenta inhaitata cu Ciuma Rosie, o nulitate profesionala care doar da din melitza si face spectacole mediatice, contribuind din plin la DISTRUGEREA sistemului de sanatate. Are deja mii de victime pe constiinta ei (care, evident, nesimtita fiind, nu o are).
 • 0 (6 voturi)    
  gata cu pomana (Joi, 4 aprilie 2019, 14:07)

  mmmircea [utilizator]

  bagati pachete in functie de contributii. Nu contribui primesti doar asistenta de urgenta si atat. Vrei sa-ti tratezi negii sfaramiciosi, plateste. Iarasi, avocatii, marinarii, liber-profesionistii care platesc contributii la salariul minim sa primeasca pachetul minim. M-am saturat sa cotizez mii de lei, iar acesti paraziti sa se bucure de sanatate gratis. Nu exista gratis, sa plateasca toti.
 • +6 (6 voturi)    
  După ce ca mori in ele mai și plătești (Joi, 4 aprilie 2019, 14:07)

  mr_mojo [utilizator]

  In cazul asta propun ca fiecare sa își plătească asigurare de sănătate unde dorește, sa nu fie obligat la stat.
 • +7 (7 voturi)    
  PSD nu mai are bani (Joi, 4 aprilie 2019, 14:28)

  tropotaru [utilizator]

  si s-a imprumutat pe spinarea copiilor nostri ca sa-i mareasca salariul gardianului public care vrea sa-si cumpere Porş şi Volvagin.
 • +7 (7 voturi)    
  asta au realizat (Joi, 4 aprilie 2019, 14:35)

  daldepsd [utilizator]

  dupa 30 de ani. Romania 3/4 are cel mai bun guvern, cu cel mai bun program de partid. Rezultatul; in educatie analfabetism aproape generalizat, in administratie coruptie institutionalizata, sistem medical bolnav, infrastructura ca dupa un razboi. Bravo PSD si ALDE si celor dintre voi infiltrati si pe la celelalte partide.
  Hai la vot !
 • +7 (7 voturi)    
  pai nu era o crestere istorica de buget?! (Joi, 4 aprilie 2019, 14:47)

  Remarque [utilizator]

  Asa se lauda madam pintea, ca avem o crestere istorica de buget pe sanatate de 4.84% din PIB! Iar bugetul pe sanatate crestea cu 6 miliarde fata de anul trecut.
  Iar astea sunt declaratii 'decat' din februarie anul asta!

  Iau in calcul doua scenarii:
  1. psd chiar forteza o iesire de la guvernare, acum ca si-au umplut buzunarele
  2. Chiar dau ordonantele pe justitie si asta e petarda cu care sa ne tina ocupati.
  Ambele sunt naspa.
 • +2 (2 voturi)    
  se practica demult coplata, si nu e 10 lei (Joi, 4 aprilie 2019, 15:12)

  jescu [utilizator]

  Pe ce lume traieste ministerul, exista coplata demult in multe spitale si e in cuantum mult mai mare.

  La Victor Babes se plateste 50 de lei daca vine lumea cu bubitze la urgenta(gen o varicela). Daca te interneaza nu se plateste. N-ai cum sa stii daca e urgenta decat daca te vede un doctor intai.

  Problema nu e sa fie coplata, ci mai mult de cuantumul ei. Daca nu-ti permiti nici seviciile de urgenta atunci ce ar putea sa faca o persoana fara posibilitati materiale.
 • +2 (2 voturi)    
  S-au terminat banii ?! (Joi, 4 aprilie 2019, 15:21)

  Popescu19 [utilizator]

  S-au terminat banii ?!
 • 0 (0 voturi)    
  Falimentul sanatatii, cocoana... (Joi, 4 aprilie 2019, 16:59)

  morometu [utilizator]

  Pentru orice venit se plateste contributie de sanatate la stat. Si acest stat diform, umflat ce ofera cetateanului? Doar dreptul la munca si la platit cat mai multe impozite, indiferent cum se numesc? Dupa atatea imprumuturi tot nu aveti bani? Ati umblat la fondul de pensii, umblati la asistenta medicala? Chiar nu va mai saturati? Ce oferiti de toti banii pe care ni-i furati? Dati ordonanta pentru incetarea privilegiilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by