Șefa Spitalului Universitar, în scandalul dezinfectanților: Asistentele nu s-au gospodărit cum trebuie / Peste 570 de infecții nosocomiale raportate în 8 luni la acest spital

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 4 noiembrie 2018, 15:36 Actualitate | Sanatate


Adriana Nica, managerul SUUB
Foto: Agerpres
Directoarea Spitalului Universitar din Capitală, Adriana Nica, a declarat duminică, după ce în urma unui control s-a stabilit că două cabinete nu foloseau dezinfectanți, că asistentele șefe ale celor două unități nu s-au gospodărit cum trebuie, iar spitalul era dotat cu aceste soluții, scrie Mediafax. Nica a mai informat că, de la 1 ianuarie 2018 până la 1 august, în unitatea pe care o conduce au fost raportate peste 570 de infecții nosocomiale, din aproape 30.000 de bolnavi tratați.

După ce în urma unui control la Spitalul Universitar din București s-a constatat faptul că în anumite cabinete din Ambulatoriu nu se foloseau soluții de dezinfectare a instrumentarului, directoarea spitalului spune că de vină pentru această situație sunt șefele de la cele două cabinete, care nu au cerut din depozit soluțiile necesare.

„Au fost sancționați cei care aveau responsabilitatea de a aproviziona acele cabinete cu dezinfectanți. Nu vorbim de secții, ci de două cabinete din Ambulatoriul spitalului, respectiv Medicina muncii și Psihiatrie. (...) Spitalul era aprovizionat cu dezinfectanți, iar toate cabinetele aveau în dotare aceste soluții și le foloseau. Două cabinete nu aveau, pentru că nu s-au gospodărit, deși dezinfectanții erau prezenți la nivelul spitalului”, a declarat duminică Adriana Nica, directoarea SUUB.

Aceasta a mai declarat faptul că în momentul în care conducerea spitalului efectuează controale în diferite cabinete din Ambulatoriu, angajații de acolo s-ar anunța între ei, astfel încât lucrurile să fie în ordine atunci când are loc controlul.

„Directorul de îngrijiri împreună cu directorul medical merg aproape zilnic și controlează. Dar știți cum este, când se află că intră în Ambulatoriu, deja toată lumea se anunță. Noi sperăm că nu trebuie să folosim acești dezinfectanți doar că se anunță, ci trebuie să-i folosim conform protocoalelor și procedurilor, pentru că toți angajații sunt instruiți în acest sens și semnează că au luat la cunoștință”, a mai precizat Nica.

În ceea ce privește sancțiunile împotriva celor două asistente din Ambulatoriu, care nu s-ar fi aprovizionat cu dezinfectanți, DSP le-a amendat cu câte 500 de lei, potrivit Adrianei Nica, iar spitalul le va sancționa disciplinar, „în funcție de faptele de care sunt acuzate și sunt responsabile”. De asemenea, spune Nica, cei care se fac responsabili de faptul că nu au folosit dezinfectanți „și au pus viața pacienților în pericol vor răspunde chiar penal, dacă este nevoie”.

În vara acestui an, la Spitalul Universitar s-a declanșat un conflict de muncă, prin care mai mulți angajați au protestat în fața unității de sănătate, acuzând mai multe nereguli, printre care și încălcări ale normelor de igienă. Ulterior, o asistentă care a intrat în greva foamei a fost concediată din motive disciplinare. Ministerul Sănătății a trimis la scurt timp Corpul de Control în Spital.

 • Peste 570 de infecții nosocomiale au fost raportate, în primele 8 luni ale anului, la Spitalul Universitar
Directoarea Spitalului Universitar din București, Adriana Nica, a mai informat că, de la 1 ianuarie 2018 până la 1 august, în unitatea pe care o conduce au fost raportate peste 570 de infecții nosocomiale, din aproape 30.000 de bolnavi tratați, scrie Mediafax.

„Există un departament special la nivelul Spitalului Universitar, cu specialiști în epidemiologie, care fac controale permanent, conform unui plan zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial, pentru a identifica zonele cu risc și pentru a lua măsuri să limităm răspândirea unor bacterii, dacă acestea se constată că sunt prezente într-un anumit loc”, a declarat duminică Adriana Nica, directoarea SUUB, în contextul în care în luna august s-a descoperit o bacterie într-un filtru la o sală de operație.

„Era o bacterie care a fost identificată pe un filtru, dintr-un spălător, dintr-o sală de operație dedicată operațiilor cronice. A fost perioada dedicată zilelor libere, începând cu 15 august, iar când se presupunea că trebuie să înceapă activitatea în sala respectivă, s-au recoltat probe, așa se face de fiecare dată. S-a identificat bacteria, s-a luat măsura închiderii acelei săli, tocmai pentru a nu răspândi bacteria și nu s-a operat timp de o săptămână”, mai susține Nica.

Potrivit șefei SUUB, bacteriile există în toate spitalele mari din lume, sugerând faptul că infecțiile nosocomile sunt inevitabile.

„Bacteriile există. Un pacient aflat într-o stare critică, la terapie intensivă, și necesită intubație și ventilație mecanică, în toate cărțile de terapie intensivă scrie că în 48 de ore apare pneumonia asociată ventilației mecanice. Da, este considerată o infecție nosocomială, dar este un rău care apare, însă trebuie să salvăm viața bolnavului, și preferăm să-l ținem intubat și să facem profilaxie pentru respectivele bacterii, care știm cu precădere că pot ajunge să determine o pneumonie, și să salvăm bolnavul”, a mai precizat Nica.

Directoarea Spitalului Universitar a pezentat și un raport al infecțiilor asociate actului medical (infecțiile nosocomiale) depistate în această unitatea medicală.

„Până la 1 august 2018, de la 1 ianuarie 2018, au fost raportate peste 570 de infecții asociate actului medical, din aproape 30.000 de bolnavi tratați”, a mai declarat Adriana Nica.


Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4228 vizualizari

 • +35 (35 voturi)    
  D-na Nica conduce un BMW X6 (Duminică, 4 noiembrie 2018, 15:52)

  -PuieMSD- [utilizator]

  si are o casa, amandoua imposibil de demonstrat din veniturile dansei, dar tot asistentele sunt acarul Paun.
  Aceasta in conditiile in care coruptia din managementul din Sanatate depaseste mult pe cea din mediul politic.
  Eu as da o lege ca in China: bunurile detinute a caror provenienta nu se poate demonstra sa devina bun public si sa fie distruse dupa bunul plac de catre popor.
  • +11 (11 voturi)    
   Este Placutza Suedeza (Luni, 5 noiembrie 2018, 1:34)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui -PuieMSD-

   A lu opres.cu
  • +5 (5 voturi)    
   Asistentele pentru-că au făcut grevă. (Luni, 5 noiembrie 2018, 8:29)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui -PuieMSD-

   De fapt infirmierele fac curățenie.Dacă au cu ce.Nu sa găsit nimeni să o întrebe pe cucoana directoare dacă a verificat vreodată starea de curățenie din spital,înafară de propriul birou.
  • +4 (4 voturi)    
   Dezinfectante (Luni, 5 noiembrie 2018, 9:23)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui -PuieMSD-

   Romania nu mai este chiar in "paleolitic", exista pe piata dezinfectanti din Elvetia, Germania, Franta ..etc
   Cum se achizitioneaza acesti dezinfectanti in sistemul public, asta este o alta poveste ce tine de: spagi, influente, politic subiectul este prea stufos.
   Hai sa discutam punctual cum se folosesc produsele dezinfectante.
   Pai fiecare cabinet, salon, spital, clinica cumpara dezinfectanti.
   Sa incepem cu cel mai banal dezinfectant, cel de maini, pai cumperi 1l/luna si ai in medie cam 10-15 pacienti/clienti pe zi, daca folosesti un minim de 3ml/dezinfectie*15 pacienti * 20 zile = 900ml inseama ca un consum de 1l/luna este ok.
   Dar cand tu cumperi 1l la 6 luni sau chiar la un an, cea mai frecventa intrebare fiind cand expira produsul, putem deduce logic faptul ca dezinfectantii se folosesc la misto.
   Dezinfectantii sunt prezenti peste tot, cu documentatie, mod de utilizare, factura de achizitie, dar asta doar pentru control, sunt expusi in vitrina sa vada cei care vin in control ca exista.
   Ehhh, daca cei de la control DSP, pe langa banala spaga pe care o percep luna de luna, vin si cu indicatii despre cum sa fie utilizati acesti dezinfectanti si sa le atraga atentia ca data viitoare vor sa vada si consumul nu doar prezenta dezinfectantilor, atunci cu pasi sfiosi o sa ne indreptam catre o tara normala. Ca doar nu o sa-si cumpere dezinfectanti de maini sa-l foloseasca acasa.
   Iar daca cei de la DSP nu-si fac treaba, macar noi ca si clienti sa punem o intrebare inainte sa mergem la o banala manechiura; cocoana/doamna, ustensilele astea sunt dezinfectate?
   Hai sa zicem ca la dentisti sau clinici este mai ok, au obligatia ca totul sa fie sigilat/sterilizat si ei sa poarte manusi, dar cand te impunge o tantica cu forfectuta in pieliti, tu stai linistit/a? Pai sa nu te intrebi dupa, de unde ai luat hepatita sau mai stiu eu ce.
   Poate ai avut noroc pana acum si te-a ocolit nesansa, dar nu stii nicioada ce panarama si-a facut manechiura inaintea ta.
 • +30 (30 voturi)    
  e ca si cum ai spune (Duminică, 4 noiembrie 2018, 16:21)

  beeeeeenar [utilizator]

  ca in romania nu e mizerie in general, e mizerie la groapa de gunoi. ha ha ha
  • 0 (4 voturi)    
   S a făcut o sesizare (Luni, 5 noiembrie 2018, 7:57)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui beeeeeenar

   Că nu sunt dezinfectanți in cabinetele de Medicina Muncii și Psihiatrie. Cât de prost sa fii să nu ți dai seama că nu trebuiesc dezinfectanți in astfel de cabinete?
 • +26 (26 voturi)    
  Constituția României (Duminică, 4 noiembrie 2018, 17:16)

  florinos [utilizator]

  Faptul că într-un spital gestionat de stat exista pericolul de îmbolnăvire cu buna știință a directorilor de spital contravine Constituția României II. ARTICOLUL 34
  (1) Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat.
  (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice.
 • +15 (15 voturi)    
  ca intodeauna (Duminică, 4 noiembrie 2018, 17:57)

  kthor7 [utilizator]

  asistentele si mortii sunt de vina. Tineti minte drama aceea cu nou nascutii care au murit arsi daca nu ma insel? Pe toate filmarile, se vedea numai o asistenta care alerga saraca incolo si incoace, niciun doctor. Dar ea a fost singura vinovata si condamnata. Realitatea din spital este insa alta: doctorii nu sunt deranjati pentru ca mafia le permite sa fie foarte pretentiosi. Sa te fereasca dumnezeu sa deranjezi vreun grangur din asta prin garzi ca te-ai ars. Poti fi asistent, poti fi alt medic cinstit. Grangurul care este incompetent profesional dar isi construieste faima pe mita si alte " obligatii" achitate pe la unii si altii, incepe sa porcaie si sa se razbune. De aia asistentele nu deranjeaza medicii. Le e teama sa-si piarda jobul. Amarata aia sa dea in judecata spitalul si pe jigodiile care au concediat-o. Cum se spala toti pe maini. Scandalul dezinfectantilor a fost si ramane consecinta actelor de coruptie. Romania e corupta pana la piele. Hexi farma nu a murit sinucis ci ucis. Povestea cu sinucisul e inventata tot de grupu infractional organizat care corupe tot, de la administrativ la justitie si tot, absolut tot.
  • +1 (3 voturi)    
   Adevărul e (Luni, 5 noiembrie 2018, 8:01)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui kthor7

   Că medicii dau la admitere examen la fizica electricitate și termodinamica. Ar fi trebuit să verifice circuitele alea in timpul gărzii in loc sa stea degeaba.
 • +14 (14 voturi)    
  Cert asa e (Duminică, 4 noiembrie 2018, 18:51)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Si nici portarul nu s-a spalat pe mâini.
  O carierista afiliata Ciumei Rosii, probabil, in rest incompetenta si mincinoasa. Sistemul de sanatate e unul CRIMINAL si datorira unor asemenea creaturi
 • +8 (10 voturi)    
  Penibil (Duminică, 4 noiembrie 2018, 19:39)

  Aburica [utilizator]

  Adică peste tot este lapte și miere și se infectează cei care ajung la Medicina Muncii și Psihiatrie?
  • +5 (5 voturi)    
   Super penibil (Luni, 5 noiembrie 2018, 8:03)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui Aburica

   Circ și panaramă.
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 4 noiembrie 2018, 20:04)

  [anonim]

 • +11 (11 voturi)    
  Managerii si angajatii (Duminică, 4 noiembrie 2018, 22:01)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  Este o diferenta majora intre responsabilitatea intr-o companie privata si una de stat. La stat, cel responsabil si cel care plateste este intotdeauna ala micu, ala de la sapa, lucratorul, asistenta. Managerul e bine merci nu e niciodata raspunzator, ba chiar avansat daca apare vre-o belea pentru promptitudinea cu care a identificata problema.

  La privat lucrurile sunt pe dos. Eu lucrez intr-o companie multinationala, si chiar am trecut recent printr-o mica problema. Managerul e responsabil de bunul mers al lucrurilor. El trebuie sa se asigure ca lucrurile sunt monitorizate, controlate si se desfasoara conform cu planul. Problemele rareori apar din neprevazut, ci in majoritate sunt din neglijenta, etc. Nu merge treaba bine, se aduce alt manager, mai destoinic, si lucrurile se indreapta.

  Cam asta e situatia la noi -- asistentele care nu au stiut "sa se gospodareasca" (ca doar e spitatlul lor de acasa) vor fi sanctionate si date afara, iar siuatia se va repedat si la anul, si la nesfarsit, pentru ca nu e nici un interes sa se imbunatateasca ceva cu adevarat.

  Am o intrebare de 10 puncte: are COLECTIV aviz de functionare acuma?! I-au parlit pe aia doi pompieri care au vizitat clubul., si gata. Restul is fix pe unde erau si mai inainte (cu exceptia a doi fraieri care si-au dat demisia de prosti - Ponta si Piedone care regreta de numai cred)
 • +11 (11 voturi)    
  Romania, te halesc (Duminică, 4 noiembrie 2018, 23:24)

  Colebil Clinton [utilizator]

  Romania, tara in care directorii (de orice fel) au, in realitate, doar beneficii si nicio responsabilitate.
 • +6 (6 voturi)    
  Interviu mai lung (Luni, 5 noiembrie 2018, 6:15)

  sareiodata14 [utilizator]

  Tanti e un monument medical, trebuie luat un interviu mai lung va rog!!!!
  In cateva propozitii a scos o groaza de perle - pneumoniile sunt o regula, se dau antibiotice preventiv???? si are sali de operatii cronice? sa inteleg ca operatiile acute sunt in alta parte?
  • -6 (8 voturi)    
   Și tu ești critic de artă (Luni, 5 noiembrie 2018, 8:10)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui sareiodata14

   A spus că "pot ajunge să" determine pneumonii. Și, da, Spitalul are multe săli de operație, unele sunt pentru operații programate (ex cataractă) altele pentru urgențe (ex plagă prin înjunghiere). Ți ai luat iodul in ultima vreme?
   • +3 (3 voturi)    
    Nea traiane esti PSD-ist (Luni, 5 noiembrie 2018, 8:31)

    Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

    Doar asa poti sa-i iei apararea acestui specimen !
   • +3 (3 voturi)    
    Alooo (Luni, 5 noiembrie 2018, 10:14)

    vali_s [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

    Domnul, ai vrut sa spui Betadina, iodul nu se mai foloseste de cativa ani.
 • +3 (3 voturi)    
  asistentele sunt stat in stat? (Luni, 5 noiembrie 2018, 10:47)

  revo [utilizator]

  I-auzi braul! Am trait s-o aud si pe asta! Asistentele sunt de capul lor, mai presus de seful de sectie, ba chiar mai presus de Oprescu si tiitoarea lui!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by