Directoarea Spitalului Universitar din Capitală, Adriana Nica, a declarat duminică, după ce în urma unui control s-a stabilit că două cabinete nu foloseau dezinfectanți, că asistentele șefe ale celor două unități nu s-au gospodărit cum trebuie, iar spitalul era dotat cu aceste soluții, scrie Mediafax. Nica a mai informat că, de la 1 ianuarie 2018 până la 1 august, în unitatea pe care o conduce au fost raportate peste 570 de infecții nosocomiale, din aproape 30.000 de bolnavi tratați.

Adriana Nica, managerul SUUBFoto: Agerpres

După ce în urma unui control la Spitalul Universitar din București s-a constatat faptul că în anumite cabinete din Ambulatoriu nu se foloseau soluții de dezinfectare a instrumentarului, directoarea spitalului spune că de vină pentru această situație sunt șefele de la cele două cabinete, care nu au cerut din depozit soluțiile necesare.

„Au fost sancționați cei care aveau responsabilitatea de a aproviziona acele cabinete cu dezinfectanți. Nu vorbim de secții, ci de două cabinete din Ambulatoriul spitalului, respectiv Medicina muncii și Psihiatrie. (...) Spitalul era aprovizionat cu dezinfectanți, iar toate cabinetele aveau în dotare aceste soluții și le foloseau. Două cabinete nu aveau, pentru că nu s-au gospodărit, deși dezinfectanții erau prezenți la nivelul spitalului”, a declarat duminică Adriana Nica, directoarea SUUB.

Aceasta a mai declarat faptul că în momentul în care conducerea spitalului efectuează controale în diferite cabinete din Ambulatoriu, angajații de acolo s-ar anunța între ei, astfel încât lucrurile să fie în ordine atunci când are loc controlul.

„Directorul de îngrijiri împreună cu directorul medical merg aproape zilnic și controlează. Dar știți cum este, când se află că intră în Ambulatoriu, deja toată lumea se anunță. Noi sperăm că nu trebuie să folosim acești dezinfectanți doar că se anunță, ci trebuie să-i folosim conform protocoalelor și procedurilor, pentru că toți angajații sunt instruiți în acest sens și semnează că au luat la cunoștință”, a mai precizat Nica.

În ceea ce privește sancțiunile împotriva celor două asistente din Ambulatoriu, care nu s-ar fi aprovizionat cu dezinfectanți, DSP le-a amendat cu câte 500 de lei, potrivit Adrianei Nica, iar spitalul le va sancționa disciplinar, „în funcție de faptele de care sunt acuzate și sunt responsabile”. De asemenea, spune Nica, cei care se fac responsabili de faptul că nu au folosit dezinfectanți „și au pus viața pacienților în pericol vor răspunde chiar penal, dacă este nevoie”.

În vara acestui an, la Spitalul Universitar s-a declanșat un conflict de muncă, prin care mai mulți angajați au protestat în fața unității de sănătate, acuzând mai multe nereguli, printre care și încălcări ale normelor de igienă. Ulterior, o asistentă care a intrat în greva foamei a fost concediată din motive disciplinare. Ministerul Sănătății a trimis la scurt timp Corpul de Control în Spital.

  • Peste 570 de infecții nosocomiale au fost raportate, în primele 8 luni ale anului, la Spitalul Universitar

Directoarea Spitalului Universitar din București, Adriana Nica, a mai informat că, de la 1 ianuarie 2018 până la 1 august, în unitatea pe care o conduce au fost raportate peste 570 de infecții nosocomiale, din aproape 30.000 de bolnavi tratați, scrie Mediafax.

„Există un departament special la nivelul Spitalului Universitar, cu specialiști în epidemiologie, care fac controale permanent, conform unui plan zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial, pentru a identifica zonele cu risc și pentru a lua măsuri să limităm răspândirea unor bacterii, dacă acestea se constată că sunt prezente într-un anumit loc”, a declarat duminică Adriana Nica, directoarea SUUB, în contextul în care în luna august s-a descoperit o bacterie într-un filtru la o sală de operație.

„Era o bacterie care a fost identificată pe un filtru, dintr-un spălător, dintr-o sală de operație dedicată operațiilor cronice. A fost perioada dedicată zilelor libere, începând cu 15 august, iar când se presupunea că trebuie să înceapă activitatea în sala respectivă, s-au recoltat probe, așa se face de fiecare dată. S-a identificat bacteria, s-a luat măsura închiderii acelei săli, tocmai pentru a nu răspândi bacteria și nu s-a operat timp de o săptămână”, mai susține Nica.

Potrivit șefei SUUB, bacteriile există în toate spitalele mari din lume, sugerând faptul că infecțiile nosocomile sunt inevitabile.

„Bacteriile există. Un pacient aflat într-o stare critică, la terapie intensivă, și necesită intubație și ventilație mecanică, în toate cărțile de terapie intensivă scrie că în 48 de ore apare pneumonia asociată ventilației mecanice. Da, este considerată o infecție nosocomială, dar este un rău care apare, însă trebuie să salvăm viața bolnavului, și preferăm să-l ținem intubat și să facem profilaxie pentru respectivele bacterii, care știm cu precădere că pot ajunge să determine o pneumonie, și să salvăm bolnavul”, a mai precizat Nica.

Directoarea Spitalului Universitar a pezentat și un raport al infecțiilor asociate actului medical (infecțiile nosocomiale) depistate în această unitatea medicală.

„Până la 1 august 2018, de la 1 ianuarie 2018, au fost raportate peste 570 de infecții asociate actului medical, din aproape 30.000 de bolnavi tratați”, a mai declarat Adriana Nica.

Citește și: