Rusia continuă să atace Ucraina cu drone de fabricație iraniană. Explozii au fost raportate în două regiuni. Cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri europenilor să urmeze exemplul țării sale, care a anunțat furnizarea Kievului a unui sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot. „Este o nevoie imediată și vrem să-i încurajăm și pe alții să o facă”, a declarat oficialul german. Președintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri că armata ucraineană a atacat un aerodrom rusesc din Crimeea ocupată.

Regiunea Donețk este atacat constant de trupele ruseștiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

07:22Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

Sinteza zilei:

  • Trupele rusești au atacat mai multe așezări din regiunea Donețk. Două persoane au murit și alte trei au fost rănite, au anunțat autoritățile locale, relatează The Kyiv Independent.
  • Două persoane au fost arestate în Germania pentru că ar fi pus la cale atacuri menite să submineze sprijinul militar pentru Ucraina
  • Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. În același timp, cancelarul german Olaf Scholz a spus că speră că membrii alianței NATO vor livra în curând șase sisteme de apărare aeriană Patriot Ucrainei, după ce secretarul general NATO a spus că Alianța lucrează pentru a trimite mai multe sisteme de apărare aeriană
  • Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a lansat joi un atac virulent la adresa conducerii Republicii Moldova, acuzând că aceasta promovează neonazismul și „românizarea artificială” a populației țării
  • Un atac ucrainean asupra unui aerodrom militar din Crimeea ocupată de Rusia a avariat grav miercuri patru lansatoare de rachete, trei stații radar și alte echipamente, a anunțat joi agenția de spionaj militar ucraineană
  • Membrii G7 discută despre utilizarea a aproape 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate ca garanție pentru a acorda împrumuturi Ucrainei, a declarat joi vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis
  • Un cetățean polonez a fost reținut după ce a fost acuzat că s-a oferit să ajute Rusia să îl ucidă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
  • Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 785 - LIVE pe HotNews.ro:

00:08Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe 18 aprilie că a primit un raport conform căruia centrul de instruire al centralei nucleare Zaporojie a fost vizat de o „tentativă de atac cu dronă”, fără a provoca victime sau pagube, relatează Kyiv Independent.

AIEA a declarat că echipa sa a auzit o explozie la 10:35 dimineața, ora locală, pe 18 aprilie, la în timp ce forțele de ocupație ruse de la centrala electrică au spus că a avut loc un atac cu dronă.

Acesta este al treilea atac asupra centrului de antrenament, care este situat chiar în afara perimetrului uzinei, raportat în ultimele săptămâni, a spus AIEA.

22:55Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN, potrivit News.ro.

Comentariile sale, notează CNN, reprezintă unul dintre cele mai dure avertismente de până acum din partea administraţiei Biden cu privire la mizele din Ucraina, în timp ce Congresul dezbate dacă va aproba sau nu un pachet de ajutor pentru Kiev, pe care îl amână de luni de zile.

21:04Fostul și posibil viitorul președinte al SUA, Donald Trump, învinovățește Ucraina pentru multe dintre probleme sale politice, iar el pare să nu uite sau să ierte prea ușor, arată o analiză Politico.eu, care realizarea o analiză a rădăcinilor antipatiei miliardarului american față de Kiev, dar și față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Olaf Scholz speră ca membrii NATO să livreze Ucrainei șase sisteme Patriot

20:17Cancelarul german Olaf Scholz a spus că speră că membrii alianței NATO vor livra în curând șase sisteme de apărare aeriană Patriot Ucrainei, relatează Reuters.

„Sperăm că vor fi găsite încă șase în contextul NATO și am profitat de această ocazie pentru a susține acest lucru în multe discuții”, a spus Scholz joi, la sfârșitul celei de-a doua zile a unui summit UE de la Bruxelles, adăugând că Germania promisese deja că va livra unul.

20:02Arestări pentru spionaj în Germania: Moscova denunță lipsa de „dovezi”

Rusia a denunțat lipsa „dovezilor” prezentate de Berlin ambasadorului rus în momentul în care acesta a fost convocat joi la Ministerul german de Externe, după anunțarea arestării a doi bărbați suspectați de spionaj în favoarea Moscovei, potrivit AFP.

„Nu a fost prezentată nicio dovadă care să ateste planurile celor reținuți și eventualele lor legături cu reprezentanți ai structurilor rusești”, a precizat ambasada Rusiei în Germania pe X (fostul Twitter), respingând acuzațiile ca fiind „absurde și ridicole”.

19:17Preşedintele României a reiterat, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, faptul că Ucraina, alături de Republica Moldova, rămân teme de prioritate absolută şi a insistat asupra necesităţii unei abordări de securitate care să includă întreaga regiune a Mării Negre. În acest context, a arătat nevoia unui sprijin multidimensional continuu şi consolidat pentru Ucraina, informează Administraţia Prezidenţială.

În egală măsură, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană a celor două state, în cadrul unui proces predictibil şi susţinut.

19:10Un cetățean polonez a fost reținut după ce a fost acuzat că s-a oferit să ajute Rusia să îl ucidă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei acestuia în Polonia, relatează Kyiv Independent.

18:02NATO lucrează pentru a trimite mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, joi, la o întâlnire a miniștrilor de externe din Grupul celor șapte (G7), relatează Reuters.

G7 vrea să folosească activele rusești înghețate ca garanție pentru împrumuturile Ucrainei, a spus un oficial UE

17:45Membrii G7 discută despre utilizarea a aproape 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate ca garanție pentru a acorda împrumuturi Ucrainei, a declarat joi vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează Reuters.

Dombrovskis a spus că sunt luate în considerare diferite opțiuni, iar discuțiile sunt în desfășurare.

El a spus că speră ca Uniunea Europeană să aprobe o măsură separată a UE în următoarele luni pentru a folosi profiturile sau dobânda obținută din active pentru a ajuta Ucraina.

16:37O instanță din Sankt Petersburg l-a condamnat joi la 7 ani de închisoare pentru trădare pe Alexandr Kuranov, un cercetător veteran care a lucrat la tehnologiile dezvoltate de Rusia pentru crearea rachetelor sale hipersonice.

16:29Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi muniţii cauzat de întârzierile în trimiterea asistenţei militare din partea aliaţilor săi, a anunţat ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, citat de EFE și Agepres.

„La începutul anului 2024, Ucraina s-a aflat într-o situaţie dificilă din cauza cantităţilor insuficiente atât de finanţare, cât şi de arme şi muniţie”, a explicat Marcenko într-un mesaj publicat pe reţelele sale de socializare, după ce a participat miercuri la Washington la cea de-a cincea reuniune ministerială despre Ucraina a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional.

Marcenko a avertizat cu privire la „consecinţele negative pentru bugetul Ucrainei” ale cheltuielilor pentru armament care ar fi putut fi evitate dacă partenerii Kievului ar fi trimis ajutorul pe care îl plănuiseră.

Ministrul ucrainean a lăudat „politicile eficiente” ale guvernului său, care „au permis menţinerea stabilităţii financiare” în ciuda cheltuielilor neaşteptate şi a întârzierilor în ajutorul economic internaţional.

„Lipsa ajutorului sau întârzierile în sprijinul Ucrainei afectează negativ capacitatea noastră de a ne înfrunta inamicul pe front, iar lipsa apărării antiaeriene şi antirachetă reduce potenţialul economic al ţării”, a adăugat ministrul, care a transmis aceste mesaje la întâlnirea de la Washington.

Marcenko a cerut, de asemenea, „accelerarea căutării unui mecanism de utilizare a activelor îngheţate ale Federaţiei Ruse în beneficiul Ucrainei”.

Ministrul ucrainean a transmis aceste mesaje aliaţilor săi după ce liderul Camerei Reprezentanţilor SUA, republicanul Mike Johnson, a acceptat să voteze separat pachetul de ajutor pentru Ucraina propus de Casa Albă.

15:12Rușii atacă masiv regiunea Donețk

Trupele rusești au atacat mai multe așezări din regiunea Donețk. Două persoane au murit și alte trei au fost rănite, au anunțat autoritățile locale, relatează The Kyiv Independent.

Așezările din estul regiunii ucrainene Donețk suferă zilnic de atacuri rusești din cauza apropierii lor de linia frontului. Luptele grele continuă în regiunea Donețk, în timp ce Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune.

Cadavrul unei femeie a fost scos de sub dărâmături Selidove, care se află la aproximativ 30 de kilometri vest de Avdiivka, cucerită de Rusia.

În total, 11 clădiri, o unitate administrativă și un magazin au fost avariate în urma atacului. De asemenea, o casă a fost distrusă, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne.

Guvernatorul regiunii Donețk, Vadim Filașkin, a declarat că un bărbat în vârstă de 56 de ani a fost ucis în satul Ocheretine după ce un atac rusesc a lovit direct casa sa.

Filașkin a adăugat că alte două persoane au fost rănite din cauza unui atac rusesc asupra orașului Krasnohorivka. De asemenea, o femeie de 74 de ani a fost rănită în comunitatea Ceasiv Iar.

„Este periculos să stai în regiunea Donețk. Evacuați!" a spus Filașkin.

Rusia a atacat regiunea Donețk de 1.816 ori, inclusiv cu 10 rachete, în cursul zilei de joi, potrivit Poliției Naționale din Ucraina.

14:25Un atac ucrainean asupra unui aerodrom militar din Crimeea ocupată de Rusia a avariat grav miercuri patru lansatoare de rachete, trei stații radar și alte echipamente, a anunțat joi agenția de spionaj militar ucraineană, citată de Reuters.

14:07 Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a lansat joi un atac virulent la adresa conducerii Republicii Moldova, acuzând că aceasta promovează neonazismul și „românizarea artificială” a populației țării, după ce Chișinăul nu a sărbătorit „eliberarea” sa de către Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

13:36Donald Trump şi preşedintele polonez Andrzej Duda au discutat despre situaţia din Ucraina, NATO şi Orientul Mijlociu, la un dineu găzduit miercuri la New York de fostul preşedinte american, care candidează din nou la Casa Albă, a anunţat echipa sa de campanie, potrivit AFP şi Reuters.

Mai multe sisteme Patriot pentru Kiev, îndeamnă șeful diplomației europene

13:09Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizând că Uniunea nu se poate baza doar pe SUA pentru a ajuta Kievul, transmit Reuters și Agerpres

„Avem (sisteme) Patriot, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le scoatem din cazărmile noastre, acolo unde se află pentru orice eventualitate, şi să le trimitem în Ucraina, unde războiul face ravagii”, le-a declarat Borrell reporterilor în marja reuniunii miniştrilor de externe din grupul G7, pe insula italiană Capri.

„Altfel, sistemul de electricitate din Ucraina va fi distrus. Şi nicio ţară nu poate să lupte fără a avea electricitate în case, în fabrici, online, pentru tot”, a adăugat el.

Problema apărării antiaeriene a Ucrainei este un subiect cheie pentru miniştrii reuniţi în Italia, după un apel al Germaniei miercuri către UE şi NATO de a face mai mult pentru a ajuta Kievul.

„Sunt sigur că vom face acest lucru, dar trebuie să o facem rapid”, a mai afirmat Borrell, spunând că regretă faptul că „politica internă” din SUA întârzie un pachet de ajutor foarte necesar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari.

„Nu putem doar să ne bazăm pe Statele Unite. Trebuie să ne asumăm (propria) răspundere şi să nu mai spunem „oh, o vor face Statele Unite”, a subliniat Borrell.

12:03Rusia a interzis „Fundația Boris Nemțov pentru Libertate”, „Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate” și „Centrul Ucrainei pentru Libertăți Civile” ca organizații „indezirabile”, a declarat miercuri Ministerul Justiției de la Moscova, relatează publicația independentă rusă The Moscow Times.

10:20Două persoane au fost arestate în Germaniapentru că ar fi pus la cale atacuri menite să submineze sprijinul militar pentru Ucraina, a anunțat joi Parchetul federal german, citat de Reuters.

09:34Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât joi toate cele 13 drone folosite în timpul nopții de Rusia în șapte regiuni, informează Reuters.

Atacul a vizat infrastructura critică din regiunea vestică Ivano-Frankivsk, resturile provocând incendii, a declarat guvernatorul regional.

08:26 Moscova a atacat din nou cu drone Shahed. Forțele Aeriene ucrainene au emis o alertă în cursul nopții, care ulterior a fost anulată, relatează Ukrainska Pravda și Suspilne. În regiunile Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------