Rusia a interzis „Fundația Boris Nemțov pentru Libertate”, „Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate” și „Centrul Ucrainei pentru Libertăți Civile” ca organizații „indezirabile”, a declarat miercuri Ministerul Justiției de la Moscova, relatează publicația independentă rusă The Moscow Times.

KremlinFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Organizațiile etichetate „indezirabile” trebuie să înceteze toate activitățile în interiorul Rusiei și este ilegal ca persoanele și instituțiile media din Rusia să republice sau să distribute conținutul lor.

„Centrul pentru Libertăți Civile” a fost înființat în 2007 pentru a promova drepturile omului, democrația și solidaritatea în Ucraina. După declanșarea războiului, organizația a lucrat pentru a investiga presupusele crime de război rusești împotriva cetățenilor Ucrainei.

Centrul a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2022, alături de avocatul bielorus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, trimis după gratii de regimul Lukașenko, și de organizația rusă pentru drepturile omului „Memorial”.

„Fundația Boris Nemțov pentru Libertate”, care spune că misiunea sa este „de a păstra și dezvolta capitalul uman împreună cu promovarea libertății, educației și drepturilor omului”, a fost fondată în noiembrie 2015 în Germania de Zhanna Nemtsova, fiica lui Boris Nemțov, opozant al lui Vladimir Putin ucis în 2015 în apropiere de Kremlin.

„Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate” a fost înființată în 1958 și își propune „să ofere oferte legate de educația politică liberală în Germania și în întreaga lume”.

Ministerul Justiției nu a explicat de ce a etichetat cele trei grupări drept „indezirabile”.