Două persoane au fost arestate în Germania pentru că ar fi pus la cale atacuri menite să submineze sprijinul militar pentru Ucraina, a anunțat joi Parchetul federal german, citat de Reuters.

Politia germană (imagine descriptivă)Foto: HALIL SAGIRKAYA / AFP / Profimedia

Poliția din orașul bavarez Bayreuth este cea care a anunțat, joi, arestarea celor doi bărbați suspectați de spionaj în favoarea Rusiei.

Autoritățile au percheziționat locuințele și locurile de muncă ale celor doi suspecți, care sunt acuzați că lucrează pentru un serviciu secret străin, a precizat parchetul într-un comunicat.

Unul dintre suspecți, identificat drept Dieter S., a discutat din octombrie 2023 despre posibile comploturi cu o persoană care avea legătură cu serviciile secrete rusești, a spus comunicatul, adăugând că suspectul era pregătit să efectueze atacuri cu bombă asupra unor instalații militare, inclusiv cele operate de forțele americane.

Potrivit revistei Der Spiegel, printre facilitățile vizate de suspecți se numără baza militară Grafenwoehr din sudul landului Bavaria, unde soldații ucraineni sunt instruiți să folosească tancurile americane Abrams.

„Acțiunile au avut drept scop, în special, să submineze sprijinul militar oferit de Germania Ucrainei împotriva războiului de agresiune rusesc”, se arată în declarația procurorilor germani.

Cei doi bărbați au legătură cu „Republica Populară Donețk”, regiunea separatistă ucraineană, a scris și Deutsche Welle.

Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de ajutor militar pentru Kiev și totodată o țintă majoră pentru operațiunile de spionaj rusești, au declarat autoritățile.

„Serviciile noastre de securitate au împiedicat posibile atacuri cu explozibili care intenționau să vizeze și să submineze asistența noastră militară pentru Ucraina”, a declarat ministra de interne Nancy Faeser.

„Este un caz deosebit de grav de presupusă activitate de spionaj pentru regimul criminal al (președintelui Vladimir) Putin”, a adăugat ea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că nu are informații despre incidentul din Germania și că, prin urmare, nu poate comenta cazul.

În același timp, ministerul german de externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a primi explicații, potrivit cotidianului Bild.