Recenta intensificare a ritmului operațiunilor ofensive rusești din Ucraina va duce, probabil, la creșterea pierderilor de soldați și de echipamente militare, dar Ministerul rus al Apărării pare să reușească să gestioneze aceste pierderi, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Cei din comandamentul militar rus par să creadă că Rusia este capabilă să compenseze pierderile din aceste asalturi mecanizate, pregătindu-se în același timp pentru un efort ofensiv ce este prognozat să aibă parte în vara anului 2024, mai notează ISW.

Soldați ucraineni care se pregătesc să plece spre frontul din Avdiivka, regiunea DonețkFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 773 - LIVE pe HotNews.ro:

08:37Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

21:56 Ucraina nu are suficientă muniție pentru o contraofensivă, spune Volodimir Zelenski. Mai mult, ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia continuă bombardamentele

Ucraina nu dispune de suficiente muniții pentru a lansa o contraofensivă împotriva Rusiei, dar a început să primească unele de la parteneri pentru a se putea apăra în continuare, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, sâmbătă, într-un interviu.

Șefului statului ucrainean a avertizat totodată că Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare aeriană dacă Rusia își continuă campania intensă de bombardamente cu rază lungă de acțiune.

20:43Odesa, lovită de ruși cu o rachetă balistică, cel puţin un mort

Rusia a lansat o rachetă balistică în cursul zilei de sâmbătă asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, într-un atac care a ucis un bărbat şi a provocat pagube unei infrastructuri civile.

Conform armatei ucrainene, „invadatorii au lovit o instalaţie de utilitate publică - un angajat civil a fost ucis, echipamente şi clădirea administrativă au fost avariate”.

„Ucraina ar putea fi nevoită să decidă asupra unor compromisuri”

19:52 Șeful NATO spune că Ucraina ar putea fi nevoită să decidă asupra unor „tipuri de compromisuri”

O „alianță a puterilor autoritare” lucrează mai strâns împreună împotriva democrațiilor occidentale, a avertizat șeful NATO, la BBC. Jens Stoltenberg a declarat că Rusia, Iranul, China și Coreea de Nord sunt din ce în ce mai aliniate. El a mai spus că este încrezător că aliații din NATO vor conveni asupra unui acord de finanțare pe termen lung pentru Ucraina până în iulie. Dar a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să decidă asupra unor „tipuri de compromisuri”.

18:47 Ministerul de Externe din Tadjikistan a respins sâmbătă afirmația unui înalt oficial rus din domeniul securității, care a susținut că ambasada Ucrainei din capitala Tadjikistanului recrutează mercenari pentru a lupta împotriva Rusiei.

„Observăm că această afirmație a oficialului rus nu are niciun fundament”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului tadjic de Externe, Shokhin Samadi, citat de agențiile de presă ruse.

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a susținut săptămâna aceasta, fără a furniza însă dovezi, că „serviciile speciale ucrainene” se află în spatele atentatului sângeros comis luna trecută la o sală de concerte de lângă Moscova și că ambasada ucraineană din Tadjikistan recruta luptători.

Ucraina a negat că ar avea vreo legătură cu acest atac în care au fost uciși cel puțin 144 de oameni, atac revendicat de altfel de gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS).

Nouă lovitură rusească în Harkov soldată cu victime civile

17:18 O nouă lovitură rusească asupra orașului Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, situat în nord-est, a ucis un civil și a rănit mai mulți, a anunțat sâmbătă primarul Ihor Terehov.

„Există informații cu privire la un deces în urma unei lovituri asupra unei zone rezidențiale din oraș. Există, de asemenea, răniți”, a scris Terehov într-o postare pe Telegram.

În cursul dimineții, autoritățile regionale au anunțat că un atac rusesc lansat în cursul nopții asupra orașului Harkov a ucis șase civili și a rănit alte 10 persoane. Poliția națională ucraineană a precizat că atacul a fost efectuat cu drone și a publicat imagini cu incendiile izbucnite în oraș.

16:01 Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că a avertizat Beijingul că firmele chinezești se vor confrunta cu „consecințe semnificative” dacă vor oferi sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina.

Yellen se află în orașul chinez Guangzhou pentru discuții economice la nivel înalt.

Partea chineză a subliniat că politica lor nu este de a oferi un astfel de sprijin și că nu doresc ca aceasta să fie o problemă bilaterală, potrivit Reuters.

Explozie la o conductă de petrol din regiunea rusă Rostov

15:14 O conductă de petrol din apropierea orașului rus Azov, regiunea Rostov, care transporta produse petroliere către tankerele venite pe Marea Azov, a fost aruncată în aer azi-noapte, a anunțat agenția militară de informații a Ucrainei (GUR).

Aceasta a publicat o înregistrare video care ar fi surprins explozia, dar nu a clarificat cine a fost în spatele acesteia sau cine a înregistrat imaginile. Serviciile de informații ucrainene s-au referit la conductă ca fiind o țintă militară.

14:37 Moscova a condamnat sâmbătă atacul cu dronă despre care autoritățile pro-ruse din Transnistria spun că ar fi avut loc în regiunea separatistă.

„Considerăm acest incident ca fiind o nouă provocare menită să exacerbeze situația deja tensionată din jurul Transnistriei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat.

„Așteptăm o anchetă amănunțită asupra tuturor circumstanțelor a ceea ce s-a întâmplat. Avem încredere că cei care se află în spatele acestei acțiuni nesăbuite își vor da seama pe deplin de consecințele sale periculoase”, a adăugat ea.

Rușii trag în propriile avioane din cauza presiunii ucrainene - evaluare

14:03 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „La 28 martie 2024, un canal Telegram din Crimeea a relatat că un avion SU-27 rusesc care opera deasupra Peninsulei a fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă. Guvernatorul instalat de ruși în Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a declarat că a existat o defecțiune tehnică și că pilotul a supraviețuit.
  • Ucraina a efectuat lovituri împotriva unor obiective din Sevastopol și a Flotei Mării Negre la 24 martie 2024. Asta a dus, aproape sigur, aproape sigur, la o mobilizare de grad mai înalt a antiaerianei rusești locale.
  • Au existat relatări anterioare neconfirmate privind cazuri similare de „friendly fire”, de obicei după perioade de acțiune ucraineană împotriva forțelor rusești în teritoriul ocupat ilegal.
  • Există o posibilitate reală ca, mai degrabă decât o problemă tehnică, presiunea și tensiunea crescute în rândul celor care operează antiaeriana rusă, induse de teama unor noi acțiuni ucrainene, să îi determine pe aceștia să tragă din greșeală proprii piloți și aeronave.
  • Acest eveniment, precum și altele, dacă se confirmă, evidențiază probabil lipsa de cunoaștere a situației și de coordonare între elementele forțelor armate ruse, demonstrând în același timp și mai mult impactul de ordin secundar al acțiunilor ucrainene.”

Coridorul ucrainean de pe Marea Neagră s-a dovedit un succes

13:26 Peste 36 de milioane de tone de mărfuri au fost transportate prin coridorul ucrainean de pe Marea Neagră de la lansarea acestuia în august 2023, a declarat sâmbătă ministrul infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

Potrivit lui Kubrakov, coridorul ucrainean a facilitat deja expedierea mai multor mărfuri decât Inițiativa privind cerealele de la Marea Neagră, negociată de Turcia și ONU în iulie 2022.

Întrucât Rusia a anulat efectiv privind cerealele în iulie 2023, Ucraina a deschis un nou coridor în luna următoare. Conceput inițial ca un coridor umanitar pentru a permite plecarea navelor blocate acolo de la începutul războiului, acesta s-a transformat de atunci într-o rută comercială în toată regula.

Din august 2023, 1.286 de nave au trecut prin acest coridor, exportând 25 de milioane de tone de produse agricole către Asia, Africa și Europa, a precizat Kubrakov. În prezent, 135 de nave de marfă așteaptă să intre în porturile din Odesa și din jurul acesteia. (Kyiv Independent)

Transnistria susține iar că a fost atacată de o dronă

12:33Forțele ucrainene controlează în continuare orașul Ceasov Yar din estul Ucrainei, în pofida încercărilor trupelor rusești de a le străpunge defensiva, a declarat sâmbătă comandantul-șef Oleksandr Sîrskîi.

„Ceasov Yar rămâne sub controlul nostru, iar toate încercările inamicului de a pătrunde în localitate au eșuat", a afirmat sâmbătă Sîrskîi pe Telegram.

Reacția sa vine după ce, vineri, un oficial rus declarat că forțele Moscovei au intrat în suburbiile orașului.

12:09VIDEO Transnistria susține că a fost atacată cu o dronă/ Este al doilea incident de acest fel din ultima lună.

O dronă kamikaze a lovit o instalație militară aparținând autorităților pro-ruse din Transnistria, a afirmat „ministerul securității” din regiunea separatistă moldoveană.

Rusia a spionat toată Europa cu ajutor austriac

11:09 Protestatarii polonezi au reînceput să permită unor camioane să intre în Polonia dinspre Ucraina la punctul de control Rava-Ruska-Hrebenne, potrivit gărzii de frontieră ucrainene.

„Omologii noștri polonezi au transmis că fermierii care restricționează traficul în timpul protestului vor permite intrarea în Polonia a 15 camioane goale în fiecare zi", a declarat Serviciul Gărzii de Stat pentru Frontieră.

Aceștia nu au precizat cât timp vor fi în vigoare acceste condiții. (Ukrainska Pravda)

10:40 Investigație Financial Times: Kremlinul a spionat toată Europa din Austria. Cu ajutorul oamenilor de la Viena, rușii au avut acces la sistemul Schengen și la un computer NATO și au dirijat echipe de asasini.

Directorul executiv fugar al Wirecard, Jan Marsalek, s-a folosit de funcţionari compromişi din serviciile de informaţii austriece pentru a spiona cetăţeni europeni, inclusiv prin baza de date Schengen, şi a plănui spargeri şi asasinate comise de echipe ruseşti de elită.

De asemenea, el a obţinut o maşină de criptografie de ultimă generaţie a unui guvern NATO şi a transmis ilegal la Moscova conţinutul unor telefoane furate de la înalţi funcţionari publici austrieci, relatează Financial Times.

Armata rusă ar fi avut pierderi mari ieri

10:04 Armata ucrainenă afirmă că rușii au avut și ieri pierderi mari de personal și foarte mari de echipamente militare.

Astfel, trupele Moscovei ar fi pierdut vineri 790 de soldați, 24 de tancuri, 38 de alte blindate de luptă, 41 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 70 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.

Rusia a atacat azi-noapte cu 32 de Shahed și 6 rachete

09:19 Rusia a atacat azi-noapte cu 32 de drone explozive Shahed (lansate din Primorsko-Akhtarsk și Kursk), trei rachete ghidate S-300 (trase din regiunea Belgorod), două rachete de croazieră X-101/X-555 lansate de aviația strategică din regiunea Saratov și o rachetă de croazieră Kalibr trasă de pe Marea Neagră, afirmă forțele aeriene ucrainene.

Potrivit sursei citate, au fost doborâte cele două rachete X-101/X-555, racheta Kalibr și 28 de drone Shahed.

„Criminalii ruși continuă să-i terorizeze pe ucraineni, lovind Harkov și alte orașe pașnice. Din nefericire, astăzi avem mai mulți morți și răniți, transmitem condoleanțe familiilor”, spun forțele aeriene ucrainene într-un mesaj postat pe Telegram.

Cel puțin 6 civili au fost uciși în Harkov

08:52 Un atac rusesc ce a avut loc după miezul nopții asupra orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a ucis șase civili și a rănit 10 persoane sâmbătă dimineață, au declarat oficiali regionali.

Poliția națională ucraineană a precizat că atacul a fost efectuat de drone. Aceasta a publicat imagini cu incendiile izbucnite pe străzile orașului și lângă clădiri.

„Există 6 morți și 10 răniți în urma atacului de noapte asupra districtului Shevchenkivskyi", a declarat dimineață, pe Telegram, primarul din Harkov, Ihor Terekhov.

„Atacul a afectat zone rezidențiale - au fost avariate cel puțin nouă blocuri, trei cămine, mai multe clădiri administrative, un magazin, o benzinărie, o stație de benzină și mașini", a precizat el.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------