O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată cum aceștia au distrus cu o grenadă de mână încă un tanc T-90M, cel mai modern trimis de Rusia să lupte în Ucraina, pierderile rusești la acest capitol ajungând la un nivel uriaș.

Primul tanc T-90M distrus de ucraineni in luna maiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Înregistrarea video apărută marți pe rețelele de socializare arată cum tancul a fost distrus după ce a fost abandonat de echipajul său. Operatorii ucraineni de drone reușesc să arunce o grenadă de mână M-67 prin una din trapele lăsate deschise, o tehnică pe care au perfecționat-o încă din primele luni ale războiului, explozia ducând la incendierea tancului.

Deși nu este întru totul clar dacă tancul T-90M a fost abandonat de ruși în timpul ofensivei mecanizate pe care au încercat-o sâmbăta aceasta în apropierea Avdiivka, o comparație între noua înregistrare și imaginile video publicate ulterior de ucraineni cu respingerea asaltului sugerează puternic acest lucru.

De altfel, pe rețelele de socializare a apărut încă de sâmbătă o înregistrare video separată care arată cum un T-90M abandonat a fost distrus de ucraineni, de asemenea cu ajutorul unei grenade de mână lansată în trapa tancului.

Efectivele rusești de tancuri T-90M au fost decimate în Ucraina

Site-ul Oryx, care monitorizează independent pierderile suferite de ambele armate care luptă în Ucraina, notează că de la declanșarea invaziei armata rusă a pierdut 74 de tancuri T-90M, dintre care 38 distruse, 20 avariate și abandonate de echipajele lor, 13 avariate și 3 capturate de ucraineni.

Trupele ucrainene au reușit să captureze ultimul lor tanc T-90M în septembrie anul trecut, la aproape un an de la prima captură de acest fel.

Până la începutul lui septembrie 2023 Rusia pierduse 34 de astfel de tancuri în Ucraina, număr care a crescut acum mai mult decât dublu. Pierderile de T-90M sunt uriașe pentru armata rusă având în vedere că estimările de dinaintea războiului plasau la aproximativ 100 numărul total al unităților pe care le avea din acest model.

Nu este întru totul clar câte din tancurile T-90M avariate au putut fi reparate sau câte a reușit să producă industria rusă de armament în ultimii doi ani în condițiile în care unii analiști și oficiali din Occident estimează că Rusia și-a dublat producția de tancuri, de la 100 de unități produse anual, la 200.

Însă e probabil ca un număr semnificativ din noile tancuri produse să fie modele relativ mai vechi, având în vedere sancțiunile impuse de partenerii Ucrainei față de exporturile de componente electronice în Rusia.

Teoretic, Rusia are un singur tanc mai modern decât modelul T-90M, enigmaticul T-14 „Armata”. Însă acesta nu a fost trimis trupelor rusești ce luptă în Ucraina.

Serghei Cemezov, directorul executiv al conglomeratului rusesc Rostec, cel care produce modelul T-14 „Armata”, a declarat chiar luna trecută că acesta a intrat în serviciul activ al forțelor armate ale țării, dar că nu este folosit în Ucraina fiindcă este prea scump.

„În ceea ce privește funcționalitatea, este, desigur, mult superior tancurilor existente, dar este prea scump, așa că este puțin probabil ca armata să-l folosească acum. Le este mai ușor să cumpere aceleași T-90”, a spus Cemezov în comentarii făcute pentru agenția RIA Novosti.

Urmărește ultimele evoluții din a 769-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.