Serghei Cemezov, directorul executiv al conglomeratului rusesc Rostec, care produce cel mai modern tanc al Rusiei, modelul T-14 „Armata”, dă asigurări că acesta a intrat în serviciul activ al forțelor armate ale țării, dar că nu este folosit în Ucraina fiindcă este prea scump, relatează Meduza.

Tancurile T-14 Armata au arătat bine la defilări, dar trebuie vazut cum se comportă la războiFoto: DreamsTime / Igor Dolgov

„În ceea ce privește funcționalitatea, este, desigur, mult superior tancurilor existente, dar este prea scump, așa că este puțin probabil ca armata să-l folosească acum. Le este mai ușor să cumpere aceleași T-90”, a spus Cemezov în comentarii făcute pentru agenția RIA Novosti.

Această agenție de presă a statului rus a fost cea care a transmis în premieră în aprilie anul trecut că Rusia a început să folosească noile sale tancuri T-14 Armata pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, „dar nu au participat încă la operațiuni de asalt direct”.

Informația nu a fost confirmată ulterior din imagini de pe front sau alte surse independente însă ea a venit după ce în ianuarie 2023 ministerul britanic al apărării a susținut în una dintre evaluările sale privind războiul din Ucraina că Rusia s-a pregătit pentru a trimite pe front un număr mic de tancuri T-14, dar că trupele ruse care luptă în Ucraina încă sunt sceptice în ceea ce privește capacitățile acestui model.

Rusia a prezentat tancul T-14 „Armata” cu aproape un deceniu în urmă

În 2021, ministrul apărării Serghei Șoigu a descris producția planificată pentru 2022 ca fiind doar un lot „experimental-industrial". Prin urmare, este puțin probabil ca tancurile T-14 desfășurate să fi îndeplinit standardele obișnuite pentru ca un nou echipament să fie considerat operațional.

Industria rusă de apărare afirmă de ani de zile că acest tanc este cel mai modern pe care l-a produs vreodată și că este dotat cu arme puternice, tehnologii avansate și are un design revoluționar comparativ cu celelalte tancuri pe care forțele armate ale Moscovei le au în dotarea lor.

T-14 „Armata” a fost prezentat pentru prima dată publicului larg la Moscova în 2015, la parada de Ziua Victoriei. El a avut probleme tehnice în timpul repetiției generale și s-a blocat, dar în timpul paradei a defilat fără incidente prin Piața Roșie.

Deși presa de stat rusă, inclusiv agențiile TASS, RIA și Interfax, au scris de mai multe ori anul trecut că tancul ar fi fost folosit în Ucraina, șeful Rostec a declarat abia lunea aceasta că el a intrat în serviciul activ al forțelor Moscovei, deși nu a precizat când.

Iar el a exclus practic varianta ca tancul să fie folosit în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 740-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

FOTO: DreamsTime / Igor Dolgov.