Rusia a început să folosească noile sale tancuri T-14 Armata pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, „dar nu au participat încă la operațiuni de asalt direct", a relatat marți agenția de presă de stat RIA, citând o sursă apropiată problemei, informează Reuters.

Tanc T-14 ArmataFoto: Evgeny Odinokov / Sputnik / Profimedia

RIA a precizat că tancurile au fost dotate cu protecție suplimentară pe flancuri, iar echipajele au fost supuse unei „coordonări de luptă" pe terenurile de antrenament din Ucraina.

Tancul T-14 are o turelă fără pilot, iar echipajul controlează de la distanță armamentul de la „o capsulă blindată izolată situată în partea din față a carenei".

Tancurile au o viteză maximă pe autostradă de 80 de kilometri pe oră, mai scrie RIA.

În ianuarie, serviciile de informații militare britanice au afirmat că forțele rusești din Ucraina au fost reticente în a accepta prima tranșă de tancuri din cauza „stării lor proaste".

De asemenea, a mai spus că orice desfășurare a T-14 ar fi probabil „o decizie cu risc ridicat" pentru Rusia și una luată în principal în scopuri propagandistice.

„Producția este probabil doar de câteva zeci de exemplare, în timp ce este puțin probabil ca comandanții să aibă încredere în acest vehicul în luptă", a declarat armata britanică.

„După unsprezece ani de dezvoltare, programul a fost urmărit de întârzieri, de reducerea dimensiunii planificate a flotei și de rapoarte privind probleme de fabricație."

Kremlinul a ordonat producerea a 2.300 de tancuri - prezentate pentru prima dată în 2015 - până în 2020, dar acest termen a fost ulterior extins până în 2025, potrivit presei ruse.

Agenția de știri Interfax a relatat în decembrie 2021 că conglomeratul de stat Rostec a început producția a aproximativ 40 de tancuri, cu o livrare anticipată după 2023.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.