Rusia a lansat în cursul nopții atacuri cu drone asupra Kievului și sudului Ucrainei, rănind cel puțin un civil și avariind o conductă de gaz și clădiri rezidențiale în portul fluvial și maritim Nikolaev. Potrivit armatei ucrainene, forțele sale au distrus 40 din cele 45 de drone de atac Shahed lansate de Rusia în cursul nopții. „Alerta aeriană din capitală a durat aproape două ore”, a precizat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 718 - LIVE pe HotNews.ro:

00:00Volodimir Zelenski a mulțumit în mesajul de duminică seară luptătorilor din grupurile mobile de apărare aeriană, după ce majoritatea dronelor de atac de tip Shahed, lansate cu zecile noaptea trecută de către Rusia asupra mai multor zone din Ucraina, au fost doborâte. Șeful statului a mai menționat că Ucraina a doborât deja 359 de astfel de drone de la începutul anului.

„Lucrăm la îmbunătățirea eficienței grupurilor noastre mobile de apărare aeriană și adăugăm mai multe sisteme de război electronic defensiv. Aceasta este una dintre prioritățile cheie ale acestui an”, a spus Zelenski în alocuțiunea sa video de duminică.

23:01Vot crucial în Senatul american în vederea adoptării unui ajutor pentru Ucraina

Senatul american a făcut duminică un pas crucial spre adoptarea unui ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, blocat de luni de zile în Congres. Strângând 67 de voturi pentru acest vot procedural, Senatul arată că are voturile necesare pentru aprobarea ulterioară a acestui pachet financiar, care se va confrunta, însă, cu o opoziţie dură din partea aleşilor republicani din Camera Reprezentanţilor. Data următorului vot în Senat încă nu este cunoscută.

Rușii folosesc Starlink pe front, confirmă serviciile ucrainene

22:37Un ucrainean acuzat de spionaj a murit într-o închisoare din Rusia

Un ucrainean în vârstă de 71 de ani a murit în Rusia în decembrie în timp ce-şi aştepta procesul pentru spionaj şi alte infracţiuni, a anunţat duminică organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial, citând documente judiciare. Memorial spune că există puţine informaţii despre Viktor Demcenko, despre care se crede că a murit într-un centru de detenţie din regiunea Rostov (sud).

21:18Fostul premier conservator Alexander Stubb a câştigat alegerile prezidenţiale din Finlanda, învingându-l pe fostul ministru de externe Pekka Haavisto, într-un scrutin marcat de tensiunile cu Rusia, după recenta aderare a ţării nordice la NATO.

Ambii candidați din scrutinul prezidențial desfășurat duminică în Finlanda sunt pro-europeni și susținători fermi ai Ucrainei și au adoptat o poziție dură față de Rusia în campaniile lor.

Într-un interviu acordat luna trecută, Stubb a declarat că, deocamdată, nu va exista un element rusesc în politica externă a Finlandei: „Din punct de vedere politic, nu vor exista relații cu președintele Rusiei sau cu conducerea politică rusă până când nu vor opri războiul din Ucraina”.

21:48 Armata rusă folosește Starlink pe frontul din Ucraina, confirmă serviciile de informații ucrainene

Rusia deține terminale Starlink (compania de internet prin satelit a lui Elon Musk) și le folosește din ce în ce mai mult pe linia frontului din Ucraina, au confirmat duminică serviciile de informații militare ucrainene.

Fragmente de dronă Shahed au căzut pe teritoriul Republicii Moldova

20:51Fragmente de dronă de tip Shahed au fost găsite duminică pe teritoriul Republicii Moldova, în zona frontierei cu Ucraina, în apropierea localităţii Etulia, din raionul Vulcăneşti, a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) din Republica Moldova.

19:30 Imagini video cu o interceptare reușită a unei drone kamikaze Shahed 136 lansată de ruși undeva în apropiere de Odesa:

18:54Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a condamnat atacul sângeros al Rusiei asupra orașului ucrainean Harkov, în care au murit șapte oameni, printre care și trei copii mici.

„Acesta este motivul pentru care trebuie să sprijinim Ucraina, pentru a opri astfel de crime oribile”, a scris Bridget Brink pe rețeaua X.

Reacția NATO la afirmațiile lui Donald Trump

17:38 Atacurile lansate de ruși duminică asupra regiunii Herson au lovit o unitate medicală din capitala regională, relatează Kyiv Independent.

Potrivit guvernatorului regiunii, Oleksandr Prokudin, cel puțin două persoane au fost rănite.

Anterior, presa ucraineană informa că trupele rusești au început să bombardeze, duminică la prânz, orașul Herson, trăgând de pe celălalt mal al Niprului.

16:04Reacția NATO la declarațiile de aseară ale lui Donald Trump: Orice sugestie că aliații nu s-ar apăra unul pe celălalt subminează securitatea noastră comună, inclusiv a SUA, și pune soldații americani și europeni sub un risc mai mare.

La orice atac asupra NATO se va reacționa cu un răspuns unit și puternic, a transmis Alianța, potrivit Reuters.

Casa Albă a criticat și ea declarațiile făcute de fostul președinte Trump - că nu și-ar proteja aliații din NATO de o eventuală invazie rusă, calificându-le drept „îngrozitoare și demente”.

15:17Doi oficiali europeni l-au criticat duminică pe Donald Trump după ce a spus că aliații NATO care nu plătesc nu ar trebui apărați de Rusia.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a fost întrebat într-un interviu acordat televiziunii LCI despre afirmațiile făcute sâmbătă de Trump.

„Nu putem da cu banul în privința securității noastre la fiecare patru ani, în funcție de acea opțiune, și anume alegerile prezidențiale din SUA”, a declarat Breton, adăugând că liderii UE au înțeles că trebuie să își sporească propriile cheltuieli și capacități militare.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a reacționat și el pe X: „Motto-ul NATO `unul pentru toți, toți pentru unul` este un angajament concret. Slăbirea credibilității țărilor aliate înseamnă slăbirea întregului NATO. Nicio campanie electorală nu este o scuză pentru a se juca cu securitatea Alianței”. (Reuters)

Ucrainenii vor rămâne fără rachete antiaeriene luna viitoare

14:34 Întârzierile în livrările militare occidentale către Ucraina ar putea duce la o penurie de rachete de apărare antiaeriană ceea ce ar putea permite forțelor rusești să bombardeze mai agresiv forțele ucrainene sau chiar orașele din prima linie, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

The New York Times a scris vineri 9 februarie că oficialii americani estimează că stocurile de rachete de apărare antiaeriană ucrainene se vor epuiza în martie 2024 dacă nu va avea loc o nouă reaprovizionare occidentală.

Oficialii ucraineni au avertizat recent că Ucraina se confruntă cu o „lipsă critică” de rachete de apărare antiaeriană.

Forțele rusești au exercitat constant presiuni asupra capacității limitate de apărare aeriană a Ucrainei prin atacuri cu rachete și drone iraniene și nord-coreene împotriva zonelor din spatele frontului, în încercarea de a forța trupele ucrainene să folosească rachete de apărare aeriană pe care le mai are și să mute sistemele antiaeriene departe de linia frontului, mai notează ISW.

14:21 Trupele ruseși au început să bombardeze, duminică la prânz, orașul Herson, trăgând de pe celălalt mal al Niprului, scrie Ukrainska Pravda.

„Explozii în Herson! Armata rusă bombardează zonele de coastă de pe malul stâng ocupat temporar”, a scris pe Telegram Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului.

Rusia are un deficit mare de cadre medicale

13:27 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Există indicii că războiul din Ucraina este un factor care contribuie penuria de cadre medicale din Rusia. La scurt timp după mobilizarea ruse din septembrie 2022, profesioniștii din domeniul sănătății au fost avertizați să nu părăsească țara; cu toate acestea, aproape 2% dintre medicii și profesioniștii din domeniul sănătății din Rusia au părăsit țara pentru a evita să fie recrutați.
  • În plus, până la 3.000 de cadre medicale au fost probabil mobilizate pentru a ajuta la îngrijirea medicală de război În noiembrie 2023, Ministerul rus al Sănătății a afirmat că în sectorul medical este o lipsă de aproximativ 26.500 de medici și 58.200 de asistenți medicali. Există un deficit semnificativ de medici în 22 de regiuni, iar în alte șapte acesta este evaluat ca fiind grav.
  • O altă estimare din ianuarie 2024 sugerează că, în ultimele 15 luni, numărul medicilor a scăzut cu 7.500 - mulți dintre ei dând vina pe orele lungi și pe salariile mici.
  • Comisia Dumei pentru politică regională și administrație locală a remarcat în raportul său privind bugetul 2024 că regiunile mai sărace ale Rusiei, în special, vor avea probleme cu plata salariilor medicilor.
  • Marea povară financiară și de resurse pe care o reprezintă susținerea războiului Rusiei în Ucraina afectează în mod negativ o serie de sectoare civile care deservesc populația rusă. Nu există semne că tendința de reducere a numărului de profesioniști din domeniul sănătății din Rusia se va schimba în cursul anului 2024.

13:01 Final în telenovela vânzării de F-16 către Turcia: Congresul SUA a aprobat contractul

Vânzarea de avioane de luptă americane F-16 către Turcia a fost „aprobată" de Congresul american, punând capăt unor luni de negocieri între Washington şi Ankara, a anunţat duminică ambasadorul SUA în Turcia.

Piloții ucraineni sunt impresionați de avioanele F-16

12:25 Piloții ucraineni sunt „foarte impresionați” de avioanele de vânătoare F-16 de fabricație americană, a relatat serviciul ucrainean al postului Vocea Americii.

Un pilot cu indicativul „Phantom” a spus într-un interviu acordat postului de televiziune că ucrainenii care se antrenează pe avioane de luptă multirol în SUA și Europa au lăudat aparatele.

Mai mulți aliați occidentali s-au angajat să transfere avioane F-16 către Ucraina. Numărul exact al avioanelor care vor fi livrate nu a fost încă anunțat, dar The Telegraph a estimat în ianuarie că Olanda, Danemarca și Norvegia oferă până la 60 de F-16 Ucrainei.

„Piloții noștri sunt foarte impresionați”, a declarat pilotul ucrainean intervievat de Vocea Americii. Acest avion le-a depășit pur și simplu așteptările. Chiar și cu cantitatea de informații pe care au primit-o în timpul pregătirii, ei văd deja „perspective mari în ceea ce privește modul în care acest avion va ajuta forțele noastre aeriene să crească capacitățile aviației noastre de luptă”, a adăugat el.

Generalul Pavliuk, noul șef al forțelor terestre ucrainene

12:16 Serviciile secrete militare ucrainene au anunțat duminică faptul că au confirmat că forțele rusești folosesc terminalele companiei de internet prin satelit Starlink a lui Elon Musk pe câmpul de luptă, publicând ca dovadă ceea ce ar fi o interceptare a unei conversații între doi soldați ruși.

Serviciile ucrainene au postat pe Telegram și un scurt clip audio al conversației dintre cei doi soldați ruși.

11:23Finlandezii votează astăzi în turul doi al prezidențialelor, ambii candidați sunt ferm pro-Ucraina.

Finlandezii votează duminică pentru a-şi alege preşedintele, un rol care a căpătat o importanţă sporită de când ţara a aderat la NATO şi tensiunile cu Rusia vecină au crescut ca urmare a războiului din Ucraina.

10:54 Zelenski l-a numit pe Oleksandr Pavliuk, fost prim-adjunct al ministrului apărării, în funcția de nou comandant al forțelor terestre ale Ucrainei, potrivit unui decret publicat duminică.

Pavliuk, un general-locotenent care a ocupat postul ministerial timp de un an, îl înlocuiește pe generalul-colonel Oleksandr Sîrski, după ce acesta a fost numit în această săptămână comandant al forțelor armate ucrainene.

La prezidențialele din Rusia vor fi patru candidați

10:12 Înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale din Rusia pentru alegerile prezidențiale din martie s-a încheiat, a anunțat duminică TASS, pe listă fiind Vladimir Putin și alți trei politicieni care susțin invazia din Ucraina.

Lista nu îl include pe candidatul rus anti-război Boris Nadejdin, exclus de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe motiv că ar fi găsit erori în la strângerea de semnături a acestuia.

CEC i-a acceptat pe Vladislav Davankov, vicepreședinte al Dumei ruse și membru al grupului parlamentar „Oameni Noi”, Leonid Slutsky, liderul Partidului Liberal Democrat, ultranaționalist și loial Kremlinului, și pe candidatul Partidului Comunist, Nikolai Kharitonov.

Putin, în vârstă de 71 de ani, care a ales să candideze ca independent și nu din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, va câștiga foarte probabil cu ușurință scrutinul de luna viitoare.

10:03 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 930 de soldați, 12 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 16 tunuri, 13 diferite vehicule și 1 echipament special.

Casa Albă: Declarațiile de sâmbătă ale lui Trump sunt „demente”

09:57 Japonia se va angaja să acorde un ajutor de 15,8 miliarde de yeni (106 milioane de dolari) Ucrainei în cadrul unei conferințe care va avea loc la Tokyo pe 19 februarie, a anunțat duminică Kyodo News, citând surse.

Fondurile vor fi folosite pentru reconstrucție în șapte domenii, inclusiv agricultură și eliminarea molozului, a precizat Kyodo.

Premierul japonez Fumio Kishida și premierul ucrainean Denys Șmyhal vor participa la conferință, alături de reprezentanți guvernamentali și ai industriei din ambele țări, a relatat sâmbătă postul național de televiziune NHK. (Reuters)

09:34„Declarații îngrozitoare și demente”: Cum a reacționat Casa Albă la ce a spus Donald Trump despre un atac rusesc asupra unei țări NATO.

Casa Albă a criticat extrem de dur sâmbătă declarațiile făcute de fostul președinte american Donald Trump privind faptul că nu și-ar proteja aliații din NATO de o eventuală invazie rusă.

Rusia a atacat iar cu valuri de drone

08:39 Detalii despre atacul aerian rusesc de azi-noapte. Toate dronele lansate asupra Kievului au fost distruse în timp ce se apropiau de capitala ucraineană. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime și nici distrugeri în Kiev sau în apropierea lui, alarma aeriană a fost ridicată puțin înainte de ora 04:00.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a raportat că sistemele sale de apărare aeriană au fost angajate timp de peste cinci ore și au distrus 26 de drone Shahed lansate de Rusia asupra mai multor zone din sud, în principal asupra regiunii Nikolaev. Cel puțin un civil a fost rănit în atacul din sudul Ucrainei, a precizat armata.

„Prioritatea pentru inamic a fost din nou a infrastructura și instalațiile agroindustriale de pe coastele (Mării Negre)”, a precizat armata ucraineană.

Resturi de la o dronă doborâtă și unda de explozie au avariat clădiri rezidențiale și o conductă de gaz din Nikolaev, a precizat comandamentul militar. Patru drone au fost doborâte deasupra portului Odesa de la Marea Neagră. (Reuters)

08:12Franţa, Germania şi Polonia vor dezvălui luni o acțiune comună contra dezinformării rusești

Franţa, Germania şi Polonia vor dezvălui luni o nouă cooperare împotriva operaţiunilor externe de dezinformare, provenite în special din Rusia, a anunţat şeful diplomaţiei franceze într-un interviu acordat cotidianului regional Ouest France, transmite AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------