Rusia a declarat marți că a distrus două bărci militare ucrainene în Marea Neagră. Ministerul Apărării din Moscova a declarat că unul dintre avioanele sale a distrus o „barcă de recunoaștere” ucraineană în apropierea unor instalații de producție a gazului rusesc. Ulterior, a confirmat și distrugerea unei bărci cu motor fabricată în SUA care transporta trupe ucrainene la est de Insula Șerpilor, fără a oferi mai multe detalii.

Echipament rusesc distrus la KievFoto: Sergei Chuzavkov / Zuma Press / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a murit după ce avionul în care se se afla s-a prăbușit miercuri la nord-vest de Moscova
  • Accidentul vine la câteva luni după ce Prigojin a lansat o revoltă împotriva conducerii militare a Rusiei.
  • Președintele american Joe Biden a sugerat că președintele Vladimir Putin ar fi putut fi în spatele accidentului aviatic. „Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins”, a spus el.
  • Forțele ucrainene au înălțat steagul național în așezarea Robotîne din regiunea Zaporojie, a declarat miercuri armata Kievului
  • Patru angajați ai unei școli au fost uciși și alte patru persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra instituției de învățământ din orașul Romnîi, din nord-estul Ucrainei.
  • Atacurile lansate de ruși asupra porturilor maritime și fluviale au distrus 270.000 de tone de cereale în interval de o lună, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul pentru reconstrucție al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov
  • Vladimir Putin l-a înlocuit pe generalul Serghei Surovikin din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, a transmis miercuri agenția de stat RIA Novosti, confirmând informațiile apărute în urmă cu o zi.

Principalele informații de miercuri despre războiul din Ucraina, LIVETEXT:

00:31Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, și Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, o altă figură cheie în Wagner, au murit miercuri după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit. Mai poate poate supraviețui gruparea Wagner fără fondatorul său, este întrebarea lansată de Guardian.

23:55 Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a declarat miercuri că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost un „ucigaș” căruia „nimeni nu-i va duce dorul” după ce moartea acestuia a fost confirmată într-un accident aviatic, relatează AFP.

„Infractorul PrigoJin nu va lipsi nimănui din Belarus. A fost un criminal și trebuie amintit ca atare”, a scris Tihanovskaia pe rețeaua de socializare X (ex-Twitter), considerând că „moartea lui ar putea demonta prezența Wagner în Belarus”, țară aliată Moscovei.

23:50Trupurile tuturor celor zece persoane care călătoreau la bordul avionului prăbușit au fost recuperate de la fața locului, iar operațiunea de căutare a fost finalizată, spune agenția de presă Interfax, citând serviciile de urgență, potrivit BBC.

23:42Consilierul pe securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a vorbit în iunie cu un consilier de top al președintelui rus Vladimir Putin despre Evgheni Prigojin, cu scopul de a transmite că Statele Unite nu au avut nicio implicare în rebeliunea armată Wagner și că este o problemă internă, a scris Wall Street Journal, citând oficiali anonimi.

23:20Autoritatea rusă de aviație civilă Rosaviatsia a confirmat și ea că Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin se aflau printre cele 10 persoane aflate la bordul unui avion implicat miercuri într-un accident mortal, relatează Reuters

22:21Președintele SUA, Joe Biden, a spus că nu se întâmplă multe lucruri în Rusia fără ca Vladimir Putin să nu fie în spatele acestora și că, deși nu știe ce s-a întâmplat cu liderul Wagner, nu este surprins de știrile despre posibila moartea a lui Evgheni Prigojin în timpul prăbușirii unui avion în Rusia, relatează Reuters și The Guardian.

Joe Biden a comentat despre accidentul aviatic în care ar fi fost implicat Prigojin, spunând că „nu este surprins” de știri.

„Nu știu cu adevărat ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins”, a spus Biden, a raportat Bloomberg News.

22:14Consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat după informațiile că liderul Wagner s-ar fi aflat la bordului unui avion prăbușit în Rusia și a spus că în ceea ce îl privește pe Prigojin „merită să așteptăm ca ceața războiului să dispară”, dar este clar că președintele Putin „nu iartă pe nimeni”, iar înlăturarea lui Prigojin este „un semnal către elitele ruse” că „lipsa loialității echivalează cu moartea”.

22:06Imagini din Robotîne, localitatea pe care armata ucraineană ar fi reușit să elibereze în ultimele zile de sub ocupația rusă:

21:14 VIDEO Momentul când avionul lui Prigojin cade necontrolat și se prăbușește

20:10BREAKING NEWS Evgheni Priogojin, pe lista pasagerilor unui avion care s-a prăbușit în Rusia / Nu există supraviețuitori - Tass

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, era pe lista pasagerilor unui avion privat care s-a prăbușit miercuri în Tver, la nord de Moscova, a informat agenția de presă TASS, citând Rosaviatsia, autoritatea aviației ruse, relatează Reuters.

Anterior, TASS raportase că zece persoane au murit după ce un avion privat s-a prăbușit în regiunea rusă Tver, la nord de Moscova. Avionul, care zbura de la Moscova la Sankt Petersburg, transporta șapte pasageri și trei membri ai echipajului.

Primele informații vehiculate, dar neconfirmate oficial, ar indica faptul că avionul ar fi putut fi doborât de sisteme antiaeriene rusești.

19:57Forțele ucrainene au înălțat steagul național în așezarea Robotîne din regiunea Zaporojie, a declarat miercuri armata Kievului, deși nu este clar dacă întreaga comunitate a fost eliberată de forțele ruse, relatează Reuters.

"O zi istorică! Soldații Brigăzii 47 Mecanizate Separate au ridicat steagul Ucrainei în satul Robotîne, care duce într-una dintre cele mai fierbinți destinații - Melitopol", a spus brigada într-o postare pe canalul său Telegram.

Kievul încearcă să recucerească orașul strategic Melitopol, ca parte a contraofensivei sale.

19:45Franţa nu va recunoaşte ”anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean”, subliniază miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, în urma unor propuneri contestate ale predecesorului său Nicolas Sarkozy, care consideră ”iluzorie” o returnare a Crimeei anexate de Moscova în 2014, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Vreau să spun aici încă o dată, în faţa voastră, alături de voi, în mod foarte clar: Franţa nu recunoaşte nici anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean şi nici rezultatele unor simulacre de alegeri care au fost organizate”, a subliniat şeful statului.

18:45Președintele Volodimir Zelenski a subliniat că Rusia s-ar putea face că nu vede eliberarea Crimeei, așa cum a făcut-o în timpul retragerii trupelor ruse din alte teritorii ucrainene ocupate, relatează Ukrainska Pravda.

„Ucraina a demonstrat că eliberarea pământului nostru în cursul operațiunilor de luptă nu a fost întâmplătoare. Este binemeritată, datorită eroismului poporului nostru și sprijinului de apărare al partenerilor noștri. ...Forțele ucrainene avansează, deși pare imposibil. Indiferent de ce spune cineva, ele avansează. Și când Rusia se retrage din teritoriile ocupate, pur și simplu se face că nu vede asta, că nu vede slăbiciunea sa. În mod similar, societatea rusă s-ar putea să se facă că nu vede retragerea ocupanților din Crimeea”.

18:36FOTO Un pilot rus s-a predat recent Ucrainei cu elicopterul său Mi-8 după o „operațiune specială” pe termen lung desfășurată de Directoratul Principal de Informații de la Kiev, scrie Ukraîinska Pravda, citând surse din armata ucraineană.

17:55Canada a decis să impună noi sancțiuni împotriva a 4 persoane și 29 de organizații din Rusia asociate cu forțele armate ale Moscovei, sectorul nuclear, industrie și finanțe, a anunțat premierul Justin Trudeau, vorbind prin videoconferință la forumul ucrainean „Platforma Crimeea”.

Trudeau nu a precizat numele persoanelor și entităților sancționate, fiind așteptat ca informațiile specifice să fie publicate ulterior.

17:33 Șefii serviciilor de frontieră din Lituania, Letonia și Polonia, au discutat despre situația actuală de la granița cu Belarus și Rusia și posibile scenarii privind închiderea totală a frontierelor cu cele două țări.

Ministrul Afacerilor Interne al Lituaniei, Agne Bilotaite, a remarcat că sunt luate în considerare opțiunile de reacție a țărilor baltice și a Poloniei la noi scenarii de amenințări la granița cu Belarus, subliniind însă că o decizie de închidere completă a frontierelor ar trebui luată în comun la nivel regional.

17:05Ucrainenii au publicat un video în care arată că ar fi distrus în Crimeea un sistem antiaerian S400 al rușilor:

16:32Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis miercuri că va pune capăt ocupației ruse a peninsulei Crimeea și a tuturor celorlalte zone pe care Moscova le controlează în țara sa, relatează Reuters.

„Crimeea va fi eliberată ca toate celelalte părți ale Ucrainei care, din păcate, sunt încă sub ocupație”, a declarat el la o conferință internațională despre Crimeea, la care a spus că participă peste 60 de țări.

Crimeea a fost capturată și anexată de Rusia în 2014, într-o mișcare care nu este recunoscută de majoritatea celorlalte țări, iar Rusia a ocupat alte părți ale Ucrainei în invazia pe scară largă pe care a lansat-o în februarie 2022.

16:18 Ministerul rus al Apărării a spus miercuri că un avion de luptă rus a interceptat un avion militar norvegian deasupra Mării Barents, relatează Reuters.

Numărul deceselor în urma atacului rusesc asupra unei școli a crescut la 4

16:10Numărul persoanelor care au murit miercuri în urma atacului rus asupra unei școli din regiunea Sumî a crescut la 4, potrivit noului bilanț anunțat de ministrul ucrainean de Interne, relatează Reuters și AFP.

Astfel, patru angajați ai unei școli au fost uciși și alți patru persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra instituției de învățământ din orașul Romnîi, din nord-estul Ucrainei.

Ministrul de Interne, Igor Klimenko, a spus că trupurile directorului școlii, directorului adjunct, secretarului și bibliotecarului au fost scoase din dărâmături de către salvatori.

El a spus că patru localnici au fost răniți în timp ce treceau pe lângă școala din Romnîi, din regiunea Sumî.

15:30Atacurile lansate de ruși asupra porturilor maritime și fluviale au distrus 270.000 de tone de cereale în interval de o lună, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul pentru reconstrucție al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, scrie The Guardian, citând AFP.

„Rusia lovește sistematic depozitele de cereale pentru a opri exporturile agricole. În total, 270.000 de tone de cereale au fost distruse într-o lună de atacuri asupra porturilor”, a declarat oficialul ucrainean.

15:21Brazilia a prezentat deja idei pe tema soluționării pașnice a conflictului din Ucraina și este pregătită să își unească forțele cu alte părți pentru a obține o încetare a focului, precum și o soluție pe termen lung, a declarat președintele brazilian Luiz Inacia Lula da Silva la summitul BRICS.

„Multe conflicte nu primesc atenția cuvenită, deși sunt o sursă de suferință pentru multe popoare. Locuitorii din Siria, Libia, Palestina trebuie să trăiască în pace, merită”, a adăugat Lula.

15:02 13.000 de tone de cereale au fost distruse în cel de-al optulea atac consecutiv cu drone kamikaze asupra infrastructurii portuare a orașului Izmail, a anunțat de viceprim-ministrul pentru reconstrucție al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.

Potrivit acestuia, mai multe terminale și depozite private de cereale, precum și infrastructură de marfă cu produse agricole destinate Egiptului și României, au fost avariate. „Rusia lovește sistematic containerele și depozitele de cereale pentru a opri exporturile agricole”, a acuzat Kubrakov.

Cel puțin două cadre didactice ucise într-un atac cu rachete lansat de ruși asupra unei școli

14:29 Cel de-al treilea Summit Internațional al Platformei Crimeei a început la Kiev, acesta fiind dedicat viziunii Ucrainei privind viitorul Crimeei ocupate temporar și problemelor de securitate din regiunea Mării Negre.

Printre participanții de anul acesta se numără președintele Ungariei Katalin Novak, președintele Lituaniei Gitanas Nauseda, președintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Souza și președintele Prezidiului Bosniei și Herțegovinei Zeljko Komsic, aceștia sosind la Kiev pentru a participa la summit.

14:18Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, vrea să răscumpere de la investitorii străini un pachet important din acţiunile sale, folosind fondurile acumulate în conturile sale de la băncile din străinătate, a anunțat miercuri Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus, citând două surse care au dorit să își păstreze anonimitatea.

13:55Următorul summit al BRICS este programat să aibă loc în octombrie 2024 la Kazan, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

„Plănuim să organizăm reuniunea summitului BRICS în octombrie 2024 în orașul Kazan. Vom conveni asupra unor date specifice cu colegii prin canale diplomatice”, a spus el, vorbind miercuri la summitul BRICS din Africa de Sud prin videoconferință.

13:41 Președintele Volodimir Zelensky, ca răspuns la o întrebare despre probabilitatea demiterii ministrului apărării Oleksii Reznikov, a spus că va putea comenta deciziile de personal atunci când va semna decretele relevante.

„Sunt gata să comentez orice decizie de personal din statul nostru numai după ce am semnat decretele relevante”, a afirmat acesta în contextul unor zvonuri tot mai persistente că Reznikov va fi înlăturat din funcție și numit ambasador al Ucrainei la Londra.

13:22 Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri după-amiaza că cel puțin două educatoare au fost ucise și alți 4 angajați ai unei școli din orașul Romnîi, regiunea Sumî, au fost răniți în urma unui nou atac rusesc cu rachete.

„La Romnî, rușii au distrus o școală și au ucis cel puțin 2 educatoare. Există informații că încă 2 angajați morți ai instituției sunt sub dărâmături. Patru persoane care se aflau în apropierea locului impactului au fost rănite”, a transmis poliția ucraineană.

Generalii occidentali îndeamnă Ucraina să își asume pierderi mai mari în cursul contraofensivei

13:03 Companiile de asigurări au informat armatorii navelor care operează în porturile Rusiei de la Marea Neagră cu privire la creșterea plăților suplimentare cunoscute sub denumirea de „prime de risc de conflict”, scrie Reuters, situația părând a avea legătură cu atacurile recente efectuate de ucraineni asupra porturilor rusești cu ajutorul dronelor maritime.

12:30 Chiar dacă în public dau asigurări că nu încearcă să grăbească ofensiva ucraineană, oficialii militari occidentali îndeamnă comandamentul de la Kiev să își asume pierderi mai mari pentru a rupe frontul rusesc din sudul țării.

12:19Poliția ucraineană a ridicat peste 10.000 de dosare medicale în cadrul celor peste 200 de percheziții efectuate marți la centrele de recrutare militară și medicală pe fondul suspiciunilor de eliberare a unor scutiri și derogări de la serviciul militar în schimbul obținerii de foloase necuvenite.

12:08Preşedintele lituanian Gitanas Nausėda face o vizită la Kiev, miercuri, cu o zi înaintea Zilei Naţionale a Ucrainei, conform CNN. Lituania este unul dintre aliaţii Ucrainei de la începutul războiului şi susţine acţiuni dure împotriva Rusiei.

12:00Potrivit informațiilor presei ruse monitorizate de BBC, în acest an au existat peste 150 de atacuri cu drone în Rusia și pe teritoriul din Ucraina controlat de ruși. Loviturile cu drone ucrainene în Rusia au crescut în ultimele luni, Moscova fiind o țintă regulată, scrie BBC.

Putin l-a înlocuit pe „generalul Armaghedon”

11:28 Vladimir Putin l-a înlocuit pe generalul Serghei Surovikin din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, a transmis miercuri agenția de stat RIA Novosti, confirmând informațiile apărute în urmă cu o zi.

11:16Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Souza, a sosit pentru prima dată într-o vizită la Kiev și a vizitat deja Bucha, locul unde rușii au comis una dintre cele mai cunoscute crime de război ale lor. O înregistrare video cu sosirea sa la gara din Kiev și a comentariilor făcute pentru presă a fost publicat pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter) de jurnalistul portughez Joao Porfirio:

11:00 Şase persoane au fost rănite într-un atac cu bombe ghidate vizând o grădiniţă şi clădiri locuite la Hersonau anunțat miercuri autorităţile ucrainene, citate de CNN.

10:42 VIDEO Un moment aparent bizar din timpul unui discurs ținut marți de președintele rus Vladimir Putin a atras un val de ironii pe rețelele de socializare privind „dublura” sa, însă imaginile video ar putea avea de fapt o explicație banală.

Un nou atac al rușilor asupra porturilor de la Dunăre

10:40Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii regiunilor ucrainene Lugansk (est) şi Zaporojie (sud), a căror anexare este revendicată de Rusia, pentru a discuta despre alegerile regionale şi începutul anului şcolar, a anunţat Kremlinul în noaptea de marţi pentru miercuri, scrie Agerpres, citând AFP.

Aceste întâlniri cu Leonid Pasecinik, liderul Republicii Populare Lugansk (LNR), şi Evgeni Baliţki, liderul pro-rus al regiunii Zaporojie, au avut loc la Kremlin, conform unui comunicat de presă al preşedinţiei ruse, care nu precizează data acestora.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele rus, dedicată în principal alegerilor regionale programate în Rusia şi în regiunile anexate pe 10 septembrie, Pasecinik a raportat o situaţie "tensionată" în Republica Populară Lugansk."Aceste tensiuni se explică, fără îndoială, prin faptul că pe o parte a teritoriului republicii este în desfăşurare un adevărat război" cu forţele ucrainene, a declarat el, citat în comunicatul de presă.

El a mai spus că sunt pregătite "măsuri suplimentare" pentru a asigura securitatea în ziua alegerilor.

"Înţeleg că este o sarcină dificilă să organizezi viitoarele alegeri în condiţiile actuale, dar nu am nicio îndoială că o puteţi face" cu sprijinul Moscovei, a dat asigurări Vladimir Putin.

09:31Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a declarat că atacul cu drone lansat marți noapte de ruși asupra regiunii a durat trei ore, iar forțele aeriene ucrainene au distrus nouă drone rusești.

„Din păcate, au existat atacuri la instalațiile de producție și transbordare, unde a izbucnit un incendiu... Au fost avariate instalații de depozitare a cerealelor”, a scris Kiper la Telegram.

08:40Olanda va trimite Ucrainei o mie de dispozitive pentru deminare la distanță, a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, într-o vizită la Kiev, scrie Reuters.

08:30 Rusia a atacat peste noapte depozite de cereale din Odesa și din regiunea Dunării, provocând incendii în silozuri de cereale, au anunțat miercuri armata ucraineană și autoritățile locale, conform The Guardian.

„Inamicul a lovit depozite de cereale și un complex de producție și transbordare în regiunea Dunării. Un incendiu a izbucnit în depozite și a fost rapid stins. Pompierii continuă să lucreze”, a spus armata în aplicația de mesagerie Telegram.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Ucraina a declarat că trupele sale au intrat în Robotyne (un sat din sud-est, important din punct de vedere strategic) ceea ce ar însemna un avans semnificativ în contraofensiva sa împotriva Rusiei.
  • Trei persoane au fost ucise și două au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra mai multor sate din regiunea Donețk din Ucraina, a anunțat procuratura generală. Potrivit procurorilor, toate cele trei persoane, două femei și un bărbat, au fost ucise în satul Torske marți seară.
  • Rusia a declarat marți că a distrus două bărci militare ucrainene în Marea Neagră. Ministerul Apărării din Moscova a declarat că unul dintre avioanele sale a distrus o „barcă de recunoaștere” ucraineană în apropierea unor instalații de producție a gazului rusesc. Ulterior, a confirmat și distrugerea unei bărci cu motor fabricată în SUA care transporta trupe ucrainene la est de Insula Șerpilor, fără a oferi mai multe detalii. Afirmațiile nu au fost verificate.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va rămâne un „furnizor responsabil” de alimente și cereale pentru țările africane și ar putea lua locul Ucrainei ca furnizor internațional de cereale, într-o declarație înregistrată la un summit al țărilor Brics din Africa de Sud . El a mai spus că utilizarea dolarilor americani în comerțul dintre națiunile Bric este în scădere, pe măsură ce țările se îndreptau către un „proces ireversibil de dedolarizare”.
  • Curtea Internațională de Justiție va audia obiecțiile Rusiei cu privire la competența Curții într-un dosar de genocid introdus de Ucraina. Audierea va avea loc în septembrie, a anunțat marți CIJ. Ucraina a depus un dosar la CIJ la scurt timp după ce a început invazia Rusiei la 24 februarie 2022.
  • Danemarca a început pregătirea a opt piloți ucraineni în avioane de luptă F-16, ca parte a angajamentului său de a dona avioane de luptă, au anunțat marți forțele armate daneze.
  • Președintele Poloniei a declarat că Rusia este în proces de transferare a unor arme nucleare cu rază scurtă de acțiune către Belarusul vecin. Andrzej Duda a spus că mișcarea va schimba arhitectura de securitate a regiunii, scrie Associated Press.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 546, LIVETEXT:

07:16În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat zonele de frontieră ale regiunii Sumî de 20 de ori. Au fost înregistrate în total 115 explozii. Comunități precum Velyka Pysarivka, Seredyna-Buda, Krasnopillia, Khotin, Druzhba, Esman și Bilopillia au fost sub focul inamicului. În comunitatea Seredyna-Buda, patru civili au fost răniți și șapte mașini au fost avariate în atacurile cu mortiere rusești (opt explozii). În plus, munițiile inamice rătăcite au provocat daune unui bloc de apartamente (două explozii).

06:40 În dimineața zilei de 23 august, rușii bombardează centrul orașului Herson, potrivit prim-vicepreședintelui Consiliului Regional Herson Yuriy Sobolevsky. "Centrul orașului este sub foc, aveți grijă! Nu vă apropiați de ferestre." , a scris el pe Telegram.

06:30O dronă a lovit o clădire aflată în construcţie în centrul Moscovei, miercuri dimineaţă, a declarat primarul oraşului, Serghei Sobianin. Armata rusă a doborât alte două drone în partea de vest a regiunii Moscovei, a afirmat el pe canalul său de Telegram, scrie The Guardian.

06:20Apărarea aeriană rusă a doborât două drone la Moscova şi regiune, vizate de o a şasea zi consecutivă de atacuri, a declarat primarul capitalei miercuri dimineaţa.

01:10 Dmitri Medvedev spune că Rusia ar putea anexa regiunile separatiste din Georgia.

00:56 Doi militari din regimentul Azov povestesc despre captivitatea rusă: „Au făcut totul pentru a ne distruge” .

23:59 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, în discursul său zilnic care pare înregistrat într-un tren, că se întoarce acasă din turneul european început sâmbătă cu un nou sprijin politic şi noi acorduri care vor face Ucraina mai puternică.