Dronele rusești au vizat din nou porturi ucrainene din sudul Odesei și din regiunile Dunării, declanșând un incendiu la un depozit de cereale, au anunțat miercuri armata ucraineană și autoritățile locale, citate de Reuters. Atacurile de peste noapte au fost cele mai recente din seria din ultimele săptămâni care vizează infrastructura portuară de pe Dunăre, după ce Moscova a blocat acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Rusia a lansat drone contra porturilor ucrainene de pe DunăreFoto: Odesa Regional Administration Press Office / AP / Profimedia

„Inamicul a lovit depozite de cereale și un complex de producție și transbordare din regiunea Dunării. Un incendiu a izbucnit în depozite și a fost stins rapid . Pompierii continuă să lucreze”, a anunțat armata ucraineană, pe Telegram.

Armata a publicat fotografii care arată grămezi de cereale arse în depozit.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a declarat că atacul asupra regiunii a durat trei ore, iar forțele aeriene ucrainene au distrus nouă drone rusești.

„Din păcate, au existat atacuri la instalațiile de producție și transbordare, unde a izbucnit un incendiu... Au fost avariate instalații de depozitare a cerealelor”, a scris Kiper la Telegram.

Porturile ucrainene de pe Dunăre reprezentau aproximativ un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul susținut de ONU pentru a asigura o trecere sigură pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. De atunci, acestea au devenit principala rută de ieșire, cerealele fiind transportate cu barje către portul Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

La începutul acestei luni, Rusia a atacat Izmail - principalul port interior al Ucrainei ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente. Atacurile cu drone au distrus clădiri din port și au oprit navele care se pregăteau să sosească acolo pentru a încărca cereale ucrainene, sfidând astfel blocada de-facto pe care Rusia a reimpus-o la mijlocul lunii iulie.

De asemenea, în 16 august Rusia a atacat cu drone portul Reni de pe Dunăre, aflat pe granița cu România.