Un pilot rus s-a predat recent Ucrainei cu elicopterul său Mi-8 după o „operațiune specială” pe termen lung desfășurată de Directoratul Principal de Informații de la Kiev, scrie Ukraîinska Pravda, citând surse din armata ucraineană.

Elicopter Mi-8 AMTShFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia Images

Sursele celor de la Ukraîinska Pravda afirmă că pilotul s-a predat după o operațiune de convingere care a durat peste 6 luni și că acesta a aterizat în regiunea Harkov din nord-estul țării, locul în care frontul rusesc s-a prăbușit catastrofal în septembrie anul trecut.

Potrivit acelorași surse, pilotul a decis să dezerteze cu elicopterul în timpul unei misiuni de transportare a unor componente pentru avioane de luptă Su-27 și Su-30 între două baze aeriene. Alături de pilot în elicopter au fost și doi membri ai echipajului care nu erau la curent cu planul său.

Ukraîinska Pravda notează că, drept urmare a „operațiunii speciale”, cei doi au fost uciși, ceea ce sugerează că aceștia au încercat să opună rezistență. Ziarul ucrainean notează în schimb că pilotul a rămas în țară, el dezertând după ce familia sa a fost trecută peste graniță aici.

Jurnaliștii de la Ukraîinska Pravda au publicat și mai multe fotografii cu aparatul de zbor și componentele destinae avioanelor de luptă Suhoi, acestea fiind deja preluate pe Twitter și de alte surse:

Din fotografie se poate observa că este vorba de un elicopter Mi-8 AMTSh, o variantă modernizată a modelului original care este folosită de trupele aeropurtate ruse pentru operațiuni de asalt aerian. Poreclite „Terminator” elicopterele AMTSh au intrat în dotarea forțelor armate ruse în 2009.

Rușii ar fi dat dispărut elicopterul Mi-8

Potrivit unor surse ucrainene, capturarea elicopterului, deși nu a fost deocamdată confirmată oficial de autoritățile de la Kiev, ar fi avut loc după ce pe canalele de Telegram rusești au apărut informații potrivit cărora acesta s-ar fi „rătăcit” peste graniță.

Ucraina a oferit încă din data de 8 martie a anului trecut, la scurt timp după începerea invaziei rusești, o recompensă de un milion de dolari și 500.000 de dolari pentru fiecare pilot rus care se predă cu avionul, respectiv elicopterul său.

Dacă se confirmă, acesta ar fi primul caz în care un pilot rus a decis să accepte oferta.

În luna aprilie a acestui an procurorii militari ucraineni au pus sub acuzare pentru trădare mai mulți soldați care au încercat să convingă pe cont propriu un pilot rus să se predea, fără a se coordona cu serviciile de informații competente.

Însă în timpul „operațiunii speciale” ce a avut loc în iulie 2022, militarii ucraineni au dezvăluit informații despre locul în care se află personal și avioane militare ale țării, lucru care a permis Rusiei să efectueze cu succes un atac cu rachete asupra pistei aeroportului Kanatove din centrul țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 546-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.