Un moment aparent bizar din timpul unui discurs ținut marți de președintele rus Vladimir Putin a atras un val de ironii pe rețelele de socializare privind „dublura” sa, însă imaginile video ar putea avea de fapt o explicație banală.

Vladimir Putin la sedinta de marti a Consiliului pentru Dezvoltare a RusieiFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Momentul a fost surprins în timpul comentariilor făcute de Putin în timpul unei ședințe a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică și Proiecte Naționale al Rusiei, la care liderul de la Kremlin a vorbit despre situația economiei ruse.

După cum se poate vedea în înregistrare, Vladimir Putin pare să uite pe ce mână poartă ceasul. Anton Gherașcenko, un consilier din cadrul ministerului ucrainean al internelor, pare să fie primul care a sesizat momentul pe rețelele de socializare, acesta notând că „Putin a uitat că poartă ceasul pe mâna sa dreaptă. Ce se întâmplă?”.

Deși nu este stângaci, Putin poartă în mod faimos ceasul pe mâna sa dreaptă, lucru care de-a lungul anilor a stârnit numeroase speculații. El a explicat însă de ce face asta încă din 2002 în timpul conferinței sale de presă-maraton în care primește întrebări de la poporul rus.

„Port ceasul pe mâna dreaptă deoarece în felul acesta coroana [ceasului] nu îmi zgârie încheietura. Atâta tot”, a explicat el. Răspunsul său pare să fi fost uitat însă în anii care au urmat, aceeași întrebare fiindu-i pusă din nou în 2018.

„Dacă îl porți pe mâna stângă, atunci coroana, care se învârte, face [purtatul ceasului] inconfortabil și dureros. De aceea l-am mutat pe cealaltă încheietură”, a răspuns el din nou.

Glume despre FSB și sosia lui Vladimir Putin

Momentul de marți a atras numeroase ironii pe rețelele de socializare. De exemplu, canalul NEXTA TV fondat de fostul disident bielorus Roman Protasevici, notează: „Când o va învăța FSB-ul pe dublura lui Putin pe care mână poartă ceasul?”.

„Persoana care arată ca dictatorul rus Vladimir Putin pare să fi uitat că adevăratul Putin își poartă ceasul pe mâna sa dreaptă”, a scris pe Twitter și jurnalistul Euan MacDonald, un colaborator al revistei The New Voice of Ukraine și al BBC.

„Date fiind aparițiile lui 'Putin' în locuri diferite în același timp, diferențele evidente din mișcările sale și acum uitarea unde 'Putin' își are ceasul, este timpul ca presa mainstream să îl dea de gol: El folosește una sau două dubluri”, a comentat și economistul și autorul suedez Anders Aslund, specializat în probleme legate de Rusia.

Amintim că într-un interviu acordat la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, generalul ucrainean Kirilo Budanov afirma că liderul de la Kremlin a folosit cel puțin trei sosii, despre care a spus că și-au făcut operații estetice pentru a semăna cu Putin.

„O trăsătură care îi dă de gol este înălțimea lor. Este vizibilă în videoclipuri și fotografii. De asemenea, gesturile și limbajul corporal, dar și lobii urechilor, deoarece aceștia sunt unici pentru fiecare persoană”, a declarat șeful Directoratului Principal de Informații de la Kiev.

Nu doar ucrainenii au vorbit despre „dublura” președintelui rus

În martie anul acesta și fostul lider al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin, a vorbit despre dublurile folosite de Putin, afirmând că singurele momente în care el este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi.

„Adevăratul Vladimir Vladimirovici era de Crăciun, stând singur în Biserica Kremlinului. Singur! Preoților probabil le era teamă să se apropie de el. Probabil era un lunetist care a avertizat că va trage dacă aceștia se vor apropia mai mult de 20 de metri”, afirma el pe 19 martie, printre altele.

Ghirkin a fost arestat de FSB pe 21 iulie, după numeroase critici și atacuri la adresa lui Putin și a conducerii militare a Rusiei.

În ceea ce privește însă noua înregistrare video în care Putin pare să fi uitat pe ce mână poartă ceasul, aceasta ar putea avea o explicație simplă, după cum au remarcat de altfel și unii internauți: este posibil ca el să nu fi încercat să se uite la ceas, ci să își tragă mâna pentru a vedea documentele aflate pe masă în stânga sa.

Acest lucru nu este însă în întregime vizibil din cauza modului în care este tăiată înregistrarea video.

Urmărește ultimele evoluții din a 546-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.