​Forțele aeriene ucrainene au anunțat miercuri că un grup mare de drone rusești a ajuns la gurile Dunării și s-a îndreptat spre portul Izmail, în apropiere de granița cu România. Utilizatori de pe rețelele de socializare au spus că au auzit tiruri ale sistemelor de apărare aeriană în zona din apropierea a două porturi dunărene - Izmail și Reni. Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, le-a cerut locuitorilor din districtul Izmail, în jurul orei 01:30 noaptea, să se pună la adăpost și a anulat alerta de raid aerian o oră mai târziu.

Soldat ucrainean într-o tranșee pe frontul din LimanFoto: Bram Janssen / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 539, LIVETEXT:

07:43 Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

01:10 Evoluțiile pe front: Armata ucraineană a recucerit încă un sat, dar trupele ruse atacă în nord-est

La câteva ore după ce Kievul a anunţat miercuri că a alungat trupele ruse din satul Urozhaine, în provincia estică Doneţk, unul dintre principalii comandanţi ai armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a avertizat că situaţia pe frontul din apropierea oraşului Kupiansk, în provincia nord-estică Harkov, devine tot mai dificilă.

„Inamicul încearcă în fiecare zi să străpungă defensiva trupelor noastre, atacând din direcţii diferite cu trupe de asalt formate preponderent din condamnaţi, cu scopul de a bloca şi apoi captura Kupiansk-ul”, a declarat generalul ucrainean.

00:46 Mercenarii Wagner spun că aşteaptă un singur lucru: „ordinul de a lua cu asalt Kievul”

Bluf sau nu? Luptători ai grupării Wagner prezenți în Rusia afirmă pe Telegram că se pregătesc să ia cu asalt capitala ucraineană - relatează ziarul La Libre Belgique.

00:23 VIDEO Rusia a expus la Moscova blindate occidentale, „trofee” capturate în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina

23:08 Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor portuare ucrainene constituie un atac împotriva „securităţii alimentare mondiale”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după noile atacuri ruseşti cu drone ce au vizat porturile Ucrainei pe Dunăre.

„Fiecare atac rusesc împotriva acestor porturi dă o lovitură preţurilor mondiale ale produselor alimentare, stabilităţii sociale şi politice în Africa şi Asia”, a mai spus Zelenski în mesajul său cotidian despre evoluţia războiului cu Rusia, difuzat în fiecare seară pe reţelele de socializare.

Apelul Ambasada Ucrainei în România către populație

22:20Câți locuitori ai Moscovei luptă în Ucraina, conform primarului capitalei ruse, Serghei Sobianin

Potrivit primarului, „45.000 de locuitori ai Moscovei luptă în prezent în zona operaţiunii militare speciale”. „Este vorba despre o parte importantă a celor care se află acolo”, a declarat el.

21:35Ambasada Ucrainei în România face apel către populație să nu mai filmeze şi să nu mai posteze pe reţelele de socializare imagini cu atacurile cu drone lansate de ruși asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, „pentru a nu spori amenințarea la adresa vieții oamenilor care lucrează și locuiesc în orașele din zonă”.

21:15 Raidul marinei ruse din Marea Neagră asupra navei de mărfuri „Sukru Okan”, acțiune care a avut loc în apropierea țărmului turcesc, pune la încercare răbdarea președintelui Recep Erdogan, care încearcă să mențină relații bune cu Moscova și să îl convingă pe Vladimir Putin să reia acordul privind exportarea cerealelor ucrainene, scrie Reuters.

20:52Armata rusă a expus în apropiere de Moscova echipamente militare occidentale pe care trupele sale le-au capturat pe frontul din Ucraina, pentru a-şi lăuda propriile armamente şi a decredibiliza contraofensiva ucraineană aflată în desfăşurare, scrie agenţia France Presse, al cărei corespondent în capitala rusă a vizitat expoziţia organizată în Parcul Patriot, unde sunt, de asemenea, prezentate o serie de arme ruseşti în cadrul târgului militar Armata 2023.

Gruparea Wagner, înregistrată în Belarus ca organizație „educațională”

20:34 Grupul de mercenari Wagner a fost înregistrat ca organizație „educațională” în Belarus

19:55Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva a trei companii care ar avea legături cu o rețea ce încearcă, prin evitarea sancțiunilor, să sprijine afacerile cu arme între Rusia și Coreea de Nord.

Într-un comunicat difuzat miercuri, Trezoreria americană a transmis: „Măsura face parte din strategia continuă a SUA de identificare, demascare și stopare a actorilor din țări terțe care încearcă să sprijine războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”.

19:20 Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, spune că a avut o convorbire cu Jasem Mohamed Albudaiwi, secretarul general al Consiliului de cooperare ale statelor arabe din Golf, în cursul căreia au discutat despre „extinderea coaliției internaționale” de susținere a „formulei de pace” a președintelui Volodimir Zelenski.

18:41 Comisia Europeană redirecţionează către Ucraina și Republica Moldova fonduri alocate iniţial cooperării cu Rusia şi Belarus

Este vorba despre fonduri din Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare şi Cooperare Internaţională care fuseseră alocate programelor Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia şi Belarus, dar care acum urmează să fie folosite pentru alte programe Interreg cu Ucraina şi R. Moldova.

18:17Guvernul german a renunțat la planul de a-și lua angajamentul legal de a respecta ținta statelor membre ale NATO de a aloca echivalentul a 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuieli militare, a declarat miercuri o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Rușii spun că au dejucat o operațiune a unor „sabotori ucraineni”

17:43 Guvernatorul regiunii ruse Briansk susține că cinci persoane au fost ucise în incidentul cu „sabotorii” de la graniță

Este puțin neclar ce s-a întâmplat cu exactitate în cazul tentativei - ce ar fi fost dejucată de Rusia - a unor „sabotori ucraineni” de a efectua o operațiune într-o regiune rusă de la graniță, scrie Sky News.

Anterior, FSB, Serviciul de securitate al Rusiei, raportase că a ucis patru persoane care încercau să intre în regiunea rusă Briansk.

Dar guvernatorul regiunii afirmă că, de fapt, cinci persoane au fost ucise.

Într-o postare pe Telegram, Aleksandr Bogomaz scrie că „o tentativă a unui grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere, format din șase militanți, de a pătrunde pe teritoriul regiunii Briansk a fost dejucată astăzi la ora 07.00”.

Totodată, nu este clar ce s-a întâmplat cu cel de-al șaselea „militant” la care se face referire.

17:05 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat miercuri, referindu-se la explozia unei mine marine la Costineşti, că România este o țară sigură, chiar dacă Marea Neagră este „un loc tensionat”.

  • „Marea Neagră este un loc tensionat, ceea ce putem spune, har Domnului, că suntem în NATO noi, ca ţară, şi noi, şi bulgarii şi turcii şi sunt convins că şi la nivel naţional şi la nivel multinaţional vom lua măsurile pentru a putea lăsa nestânjenit comerţul pe Marea Neagră și este foarte important (...)
  • Aş spune ca lumea să stea liniştită, România e o ţară sigură şi Marea Neagră cel puţin în zona limitrofă NATO, este o zonă liberă şi sigură”, a spus Geoană la Euronews, potrivit News.ro.

16:49 Armata ucraineană a difuzat imagini cu luptătorii săi ridicând steagul asupra localității recent eliberate Urozhaine.

Forțele armate ucrainene au revendicat oficial miercuri dimineața eliberarea satului Urozhaine, una dintre redutele fortificate de ruși pentru a apăra drumul către Mariupol.

Rusia vrea să-i oblige pe exportatori să-și vândă valuta

15:57 Autoritățile rusești discută dacă să-i oblige pe exportatori să-și vândă valuta, au declarat pentru Reuters cinci surse familiare cu acest subiect, una dintre sursele de nivel înalt afirmând că schimbarea ar putea fi făcută „în orice moment”.

Necesitatea de a reintroduce controale stricte ale capitalului vine în contextul în care autoritățile ruse se confruntă cu o slăbire accentuată a rublei, care a trecut luni de 100 de unități pentru un dolar. Majorarea de urgență a ratei dobânzii cu 350 de puncte de bază până la 12%, făcută marți de banca centrală, pare doar să fi încetinit deprecierea monedei.

Cinci surse, care au cerut să nu fie identificate din cauza caracterului nepublic al discuțiilor, au spus că autoritățile discută despre conversia forțată a veniturilor în valută ale exportatorilor, o măsură care a mai fost adoptată la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, în februarie 2022.

15:47 Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că a semnat contracte de armament în valoare de peste 400 de miliarde de ruble (4,18 miliarde de dolari) la târgul de armament Army-2023, aflat în desfășurare în apropiere de Moscova, relatează agenția de presă TASS.

15:38 Serviciul de securitate FSB al Rusiei a dejucat o tentativă a sabotorilor ucraineni de a trece în regiunea Briansk, a raportat miercuri agenția rusă de știri de stat TASS, adăugând că patru persoane au fost ucise în acest incident.

Explozii și atacuri în regiunile rusești de la granița cu Ucraina, inclusiv în regiunea Briansk, au avut loc aproape zilnic în ultimele luni, oficialii ruși dând vina fie pe forțele ucrainene, fie pe sabotorii pro-ruși. (Reuters)

15:20 VIDEO „Sea Baby”, noua dronă navală a ucrainenilor / Serviciile de securitate au dezvăluit imagini cu lovitura asupra Podului Kerci

Carlsberg este „șocată” de confiscarea afacerilor sale din Rusia

14:35 Reacția MApN după atacurile rusești de lângă granița României: „Am întărit măsurile de vigilență”

14:21 Ministerul rus al Apărării a transmis miercuri că forțele sale au doborât o dronă ucraineană deasupra Crimeei, cel mai recent dintr-o serie de ceea ce Moscova numește „atacuri teroriste".

14:14 Compania Carlsberg este „șocată” de confiscarea afacerilor sale din Rusia luna trecută și producătorul de bere nu are idee ce se va întâmpla în continuare, a spus miercuri directorul său executiv.

14:01 Trei ziariste ruse au fost otrăvite în străinătate. Trei ziariste ruse cunoscute pentru poziţiile lor împotriva autorităţilor de la Moscova ar fi fost otrăvite în Germania, Cehia şi Georgia, potrivit unei investigaţii a presei ruse de opoziţie The Insider

Lituania a închis două din punctele de frontieră cu Belarus

13:46 Rubla s-a menținut miercuri în apropierea valorii de 97 de unități pentru un dolar, la o zi după ce banca centrală a majorat ratele dobânzilor la 12% în cadrul unei reuniuni de urgență și pe fondul speculațiilor cu privire la alte măsuri pe care le-ar putea lua Rusia pentru a-și susține moneda.

Ședința extraordinară de marți și majorarea ratei cheie cu 350 de puncte de bază au venit ca răspuns la prăbușirea rublei peste pragul simbolic de 100 față de dolar la începutul săptămânii și la un apel public din partea Kremlinului pentru o politică monetară mai strictă.

La ora 07:15 GMT, rubla era cu 0,1% mai slabă față de dolar la nivelul de 97,17. Ea pierduse 0,2% și se tranzacționa la 106,17 de unități față de euro.

13:39 Guvernul lituanian a anunțat miercuri că a decis să închidă două dintre cele șase puncte de trecere a frontierei cu Belarus din cauza „circumstanțelor geopolitice", anunțul venind la câteva săptămâni după ce mercenari ruși din Grupul Wagner s-au refugiat în Belarus.

Cele două puncte de trecere rurale, care nu erau folosite de vehicule comerciale, vor fi închise începând de vineri, a anunțat Lituania.

Polonia, țara vecină, a închis în acest an toate punctele de trecere a frontierei cu Belarus, cu excepția unuia, în urma încarcerării unui jurnalist de origine poloneză și a expulzării unor diplomați polonezi. (Reuters)

13:15 Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a declarat miercuri că intenționează să ceară Chinei să adopte o poziție mai fermă în ceea ce privește Ucraina și să vorbească cu președintele rus Vladimir Putin despre război.

„Avem nevoie ca China să adopte o poziție mai hotărâtă", a declarat Rasmussen pentru Reuters la Shanghai, la începutul vizitei sale de trei zile în China. „Putin nu îi ascultă pe liderii europeni, dar în mod clar ascultă ce spune China. Așa că vreau să susțin că China ar trebui să vorbească mai ferm", a afirmat el.

Rasmussen a spus că va discuta despre Ucraina și despre cooperarea bilaterală în domeniul energiei verzi cu omologul său chinez Wang Yi atunci când cei doi se vor întâlni vineri la Beijing.

Transporturile de cereale ucrainene prin Constanța au încetinit în iulie

12:52 Peste 8 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin Portul Constanța în primele 7 luni ale anului / Transporturile au încetinit brusc în iulie

12:41 Generalul Igor Kirillov, comandantul Forțelor de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice din Rusia, afirmă că un nou departament din cadrul guvernului american pregătește o nouă pandemie prin efectuarea de experimente asupra virusurilor.

12:23 Agenția pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a trimis scrisori companiilor care au fost incluse pe lista Kievului de sponsori internaționali ai războiului declanșat de Putin, invitându-i pe șefii unor astfel de companii să viziteze Ucraina pentru a vedea cu ochii lor consecințele agresiunii ruse și pentru a discuta despre retragerea afacerilor lor din Rusia.

„Dacă cineva crede că războiul este undeva departe, atunci nu este așa. Acest război afectează pe toată lumea iar consecințele lui sunt resimțite de întreaga lume. Vrem să arătăm clar afacerile internaționale, unde și care sunt taxele exacte pe care le plătesc unui stat terorist. Prin urmare, invităm conducerea companiilor de pe lista sponsorilor războiului în Ucraina. Suntem gata să demonstrăm oroarea pe care Rusia a adus-o pe pământul nostru și continuă să o facă”, a declarat Oleksandr Novikov, șeful agenției ucrainene.

Apelul acesteia vine în contextul în care ea este responsabilă de redactarea listei privind companiile străine pe care Ucraina consideră că susțin efortul de război rusesc.

Pierderi mari pentru ruși în ultima zi

11:42 Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kremina, în apropiere de Bahmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Orașul Donețk și în zona de demarcație dintre regiunile Donețk și Zaporojie și ar fi avansat avansat în apropiere de Svatove și Bahmut, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Forțele ucrainene au desfășurat marți operațiuni de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale frontului și ar fi avansat în regiunea Lugansk și în vestul regiunii Zaporojie.

Batalionul rusesc „Vostok", care luptă în special în apropiere de Urozhaine, a afirmat marți că forțele rusești au pierdut în întregime Urozhaine și a dat vina pe lipsa infanteriei și a echipamentelor pentru pierderea așezării.

11:09Potrivit estimării ucrainene, armata rusă a avut pierderi mari în ultima zi: 650 de soldați, 11 tancuri, 10 alte blindate 24 de tunuri, 30 diferite vehicule, 3 sisteme antiaeriene și 4 echipamente speciale.

11:00 Aproape 10.000 de civili au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina, a anunțat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, conform dpa.

Potrivit cifrelor ONU, au murit 9.444 de civili, între care 500 de copii, iar 16.940 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.

Cifra reală este probabil mult mai ridicată. ONU notează că bilanţul nu este complet pentru că lipsesc date din mai multe regiuni, în special din Mariupol, Lîsîceansk şi Severodoneţk, ocupate de forţele ruse după lupte grele, dar şi din Kiev.

Cifrele ONU mai arată că majoritatea celor ucişi - 7.339 - au murit în regiuni ucrainene bombardate de Rusia şi apărate de armata ucraineană. În regiunile ocupate de trupe ruse au murit 2.105 de persoane. În regiunile Doneţk şi Lugansk, din est, s-au înregistrat semnificativ mai multe victime de ambele părţi ale frontului decât în capitala Kiev, în centrul şi vestul Ucrainei.

O navă a spart blocada rusă asupra portului Odesa

10:36 Forțele armate ucrainene au revendicat oficial miercuri dimineața eliberarea satului Urozhaine, una dintre redutele fortificate de ruși pentru a apăra drumul către Mariupol, în timp ce pe rețelele de socializare au apărut noi imagini cu lovituri asupra soldaților ruși puși pe fugă.

10:29Prima navă care folosește „coridorul umanitar” ucrainean din Marea Neagră: Vasul portcontainer era blocat în Odesa din 23 februarie 2022

09:49 Trupele ucrainene au eliberat localitatea Urozhaine din regiunea Donețk, notează Kyiv Independent.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a raportat miercuri că satul Urozhaine din regiunea Donețk a fost eliberat, adăugând că operațiunile ofensive continuă.

09:22 Rusia a atacat iar cu drone porturile ucrainene de pe Dunăre / Guvernator: Au fost avariate silozuri de cereale

Rusia a început să folosească drone „Shahed” de producție internă

08:58 Evaluarea britanică de miercuri dimineață:

  • „Este aproape sigur că Rusia a început să folosească vehicule aeriene de atac unidirecțional fără echipaj (OWA-UAV) de producție internă, bazate pe dronele iraniene Shahed. Forțele ruse au început să importe sisteme de producție iraniană în septembrie 2022.
  • Producția autohtonă va permite probabil Rusiei să își asigure o aprovizionare mai fiabilă cu OWA-UAV-uri. Performanțele acestor arme au fost oscilante, iar Ucraina s-a dovedit a fi eficientă în neutralizarea majorității dronelor lansate.
  • Probabil că Rusia are ca obiectiv obținerea de autosuficiență în materie de OWA-UAV-uri în următoarele luni. Cu toate acestea, între timp, Rusia rămâne dependentă de componente și de drone din Iran, care sunt transportate în principal prin Marea Caspică.”

08:36 Publicația rusă de știri Kommersant a relatat că autoritățile ruse dezvoltă un mecanism de controlare completă și de închidere a rețelelor de telecomunicații mobile civile în cazul declarării unei situații de urgență.

Este posibil ca autoritățile ruse să vrea să instituie astfel de mecanisme pentru a exercita un control mai mare asupra rețelelor de comunicații și a spațiului informațional în urma unor evenimente recente, cum ar fi incursiunile transfrontaliere pro-ucrainene, în care comunicațiile civile au contribuit în mare măsură la răspândirea panicii și la subminarea poziției oficiale rusești a incidentelor. (ISW)

08:12 Trupa americană de rock alternativ The Killers și-a cerut scuze pentru că a adus un toboșar rus pe scenă în timpul unui concert din Georgia și pentru că și-a descris fanii ca fiind „frați și surori”, ceea ce a provocat huiduieli din partea publicului.

Trupa a cântat marți în stațiunea Batumi de la Marea Neagră în timpul unui turneu european.

„Oameni buni din Georgia, nu a fost niciodată intenția noastră să jignim pe cineva!", a transmis trupa pe pagina de Facebook. „Recunoaștem că o remarcă, menită să sugereze că toți spectatorii și fanii trupei The Killers sunt `frați și surori`, ar putea fi interpretată greșit”, a adăugat aceasta.

SUA presează Iranul să nu mai vândă drone rușilor

07:51 Republica Cehă a înghețat active rusești sancționate în valoare de 347,36 milioane de euro, a anunțat marți ambasadorul ceh în Ucraina, Radek Matula în timpul unei întâlniri cu șeful Agenției ucrainene pentru căutare și gestionare a activelor (ARMA).

Cele două părți au discutat despre perspectivele viitoare de cooperare reciprocă, în special în ceea ce privește o colaborare consolidată între ARMA și omologii cehi în materie de depistare și gestionare a activelor. Matula a subliniat faptul că agențiile cehe de aplicare a legii monitorizează în mod activ informațiile despre rușii sancționați și a reafirmat sprijinul țării sale pentru integrarea Ucrainei în UE și NATO. (Kyiv Independent)

07:38Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus trei drone ucrainene miercuri dimineață deasupra regiunii Kaluga, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Nu s-au înregistrat victime și nici pagube în tentativa de atac, care a avut loc în jurul orei 5.00 dimineața, a adăugat ministerul. Regiunea Kaluga este la sud-est de regiunea Moscova.

07:32 Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru a înceta să mai vândă drone militare Rusiei, ca parte a discuțiilor pentru o „înțelegere nescrisă" mai extinsă între Washington și Teheran, a relatat miercuri Financial Times, citând surse informate.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------