Contraofensiva ucraineană are drept scop eliberarea întregii țări, la granițele din 1991, „și nu contează cât va dura”, a declarat pentru AFP ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că s-au făcut progrese în contraofensivă și Alianța Nord-Atlantică va sprijini Ucraina până va câștiga războiul, adăugând că Ucraina va decide termenii în care se va stabili pacea.

Soldați ucraineni pe frontul din Torske (regiunea Donețk)Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 540, LIVETEXT:

01:30 Vladimir Putin: „Ar trebui să ne gândim la o linie ferată de mare viteză între Moscova și Donbas”

Președintele rus a sugerat extinderea rețelei feroviare de mare viteză a țării pentru a stimula cooperarea dintre Rusia și aliatul său cheie Belarus, dar și cu teritoriile ocupate din Ucraina.

00:30Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „Naţiunile au dreptul la apărare. Noi construim arsenalul lumii libere împreună”

Preşedintele Ucrainei vorbeşte despre un forum al industriilor de apărare care ar urma să fie organizat, în toamnă, de ţara sa, arătând că „naţiunile au dreptul la apărare”. „Noi construim arsenalul lumii libere împreună”, adaugă Zelenski.

Turcia avertizează Rusia după incidentul de duminică din Marea Neagră

23:57 Un cetățean american a fost arestat în Rusia, pentru „spionaj”

Un tribunal din Moscova a dispus arestarea unui cetățean american de origine rusă, pe nume Gene Spector, sub suspiciunea de spionaj, au anunțat joi agențiile de presă ruse.

23:18 Cel mai controversat armament folosit de Ucraina, munițiile cu dispersie primite din partea Statelor Unite, și-a dovedit deja eficacitatea la nivel tactic, aducând totodată forțelor ucrainene și beneficii la nivel logistică, explică un analist militar.

22:30Prima reacție a Turciei după ce marina rusă a deschis focul asupra navei „Sukru Okan” în Marea Neagră

Turcia „a pus în gardă” Rusia după ce duminică au fost trase focuri de avertizare asupra unui cargou al unei companii turceşti care se îndrepta spre portul Ismail din sudul Ucrainei, a anunţat joi preşedinţia turcă într-o primă reacție la incident.

22:07Aleksandr Lukaşenko susține, într-un interviu publicat joi, că Vladimir Putin nu împinge Belarus să intre în război cu Ucraina. „Dar vom ajuta mereu Rusia, sunt aliaţii noştri” - afirmă el.

Armata ucraineană și-a aruncat în luptă cea mai puternică unitate

21:42 Forțele armate ucrainene au aruncat în sfârșit în luptă și cea mai puternică unitate a lor, Brigada 82 de Trupe Aeropurtate, care a primit în dotare numeroase echipamente de luptă occidentale, inclusiv tancuri Challenger 2.

21:19Președintele Volodimir Zelenski i-a recomandat joi seara șefului Statului Major Ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, să numească în fruntea centrelor de recrutare militară ofițeri care au luptat pe front. Zelenski i-a demis vinerea trecută pe toți șefii centrelor de recrutare după descoperirea unor nereguli grave și pe scară largă.

21:05 Ucrainenii au arestat un presupus „agent rus” care informa despre obiective militare

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi arestarea la Kiev a unui bărbat care ar fi transmis la Moscova geolocalizări ale amplasamentelor forţelor armate ucrainene din capitală.

20:33Armata lituaniană a anunțat joi că va efectua exerciții militare cu alte forțe de securitate la granița țării cu Belarusul în contextul creșterii îngrijorărilor de securitate aici.

Ministrul lituanian al internelor a afirmat că primul scenariu pentru care se fac exerciții se referă la migrație, „în cazul unor situații neobișnuite”, iar al doilea prevede un răspuns la o „amenințare militară hibridă” la graniță.

Presa rusă anunță moartea unui general rus de top

20:12Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a cerut miercuri în timpul unei întruniri a guvernului ca guvernele relevante să prezinte calcule actualizate privind pierderile provocate de invazia rusăîn condițiile în care există date care variază foarte mult în ceea ce privește valoarea reală a acestora.

20:00Rusia face progrese constante înspre obiectivul său de a fabrica echivalentul unei drone de atac iraniene care poate zbura peste 1.500 de kilometri pentru a lovi orașele ucrainene, arată o amplă investigație a The Washington Post.

19:26Șanse mici pentru atleții ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice 2024

19:10 Un general rus de top care ar fi ocupat anul trecut funcția de comandant pentru operațiunea militară din Ucraina a murit miercuri, potrivit presei de stat din Rusia.

Generalul de armată Ghennadi Jidko a murit miercuri „în urma unei boli îndelungate”, potrivit agenției oficiale de presă TASS. Jidko avea 58 de ani, a precizat TASS.

18:38 Departamentul pentru situații de urgență din Ucraina a publicat joi informații și imagini despre un bombardament rusesc asupra Zaoskillya, o suburbie situată la est de orașul Kupiansk din regiunea Harkov, în urma căruia o femeie a fost ucisă, iar o alta rănită.

„Ocupanții au bombardat orașul cu artilerie grea. O clădire utilitară, o bucătărie și două garaje au luat foc. Ca urmare, o femeie de 60 de ani a fost rănită, iar vecina ei de 61 de ani a murit”.

Ucraina a primit alte două sisteme antiaeriene Iris-T din Germania

18:10Forțele Navale Române spun că execută, în mod sistematic, acțiuni de cercetare a spațiului maritim din proximitatea litoralului românesc, pentru identificarea pericolelor de navigație, în special a minelor marine aflate în derivă, provenite din zona de nord a Mării Negre.

Instituția mai afirmă că de la invazia Rusiei în Ucraina în apele românești au fost descoperite și neutralizate cinci mine marine, fără însă a face vreo referire la explozia produsă în această săptămână în mare, în fața unui hotel din Costinești.

17:12 Germania a livrat Ucrainei alte două sisteme de apărare antiaeriană Iris-T, informează Kyiv Independent.

Guvernul german a anunțat joi livrarea unui nou pachet de ajutor militar către Ucraina, care include două sisteme de apărare aeriană Iris-T și aproximativ 4.500 de cartușe de 155 mm.

16:26 O campanie ucraineană de strângere de fonduri pentru achiziţionarea a 10.000 de drone FPV a strâns aproape 6 milioane de euro în trei zile

16:00 Guvernele Letoniei, Lituaniei și Estoniei s-au alăturat simultan declarației Grupului celor șapte (G7) privind garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Premierii țărilor baltice au făcut anunțul într-o declarație comună de susținere a Ucrainei, angajându-se să continue să ajute Kievul până la victoria acestuia în războiul împotriva Rusiei. (Kyiv Independent)

Prezența atleților ruși la JO 2024, „improbabilă”

15:49 Sebastian Coe, reales președinte al atletismului mondial, a declarat joi că prezența sportivilor ruși și belaruși la JO de la Paris din 2024 este „improbabilă" , rămânând ferm pe poziție în pofida faptului că CIO (Comitetul Internațional Olimpic) i-a cerut să fie deschis la această idee.

„Urmăresc în continuare evenimentele din Ucraina, cu un grup de lucru dedicat. Poziția noastră față de Consiliu este foarte clară, din motive de integritate a competițiilor. Aș fi foarte surprins dacă noul Consiliu (ales joi) și-ar schimba poziția", a declarat Coe la o conferință de presă după Congresul mondial de atletism de la Budapesta.

„Vom continua să monitorizăm situația, dar ea (prezența rușilor și bielorușilor la Jocurile Olimpice din 2024) pare puțin probabilă pentru moment", a adăugat el. (AFP)

15:30Fosta ministră de externe a Austriei a dat un interviu pentru TASS: „Nu am nevoie de Maldive sau de Seychelles. Este mai bine aici în Rusia”

14:47 Pe rețelele de socializare a apărut un clip video ce arată cum a fost doborât joi dimineață un elicopter rusesc de atac Ka-52. Se pare că lovitura a fost reușită cu un lansator RBS de fabricație suedeză. Potrivit unor surse rusești, unul dintre membrii echipajului a reușit să supraviețuiască.

Ucraina nu mai speră să primească în acest an F-16

14:34Ucraina nu mai speră să primească în acest an avioane de luptă F-16 americane, pe care le cere de mai multe luni aliaţilor săi occidentali pentru a se apăra în faţa invaziei ruse, scrie dpa. Forţele ucrainene implicate în contraofensiva vizând recuperarea teritoriului ocupat de Rusia se confruntă cu lipsa apărării antiaeriene, mai aminteşte dpa.

14:30 „Ucrainenii, și doar ucrainenii, sunt cei care pot decide când există condiții pentru negocieri și care pot decide la masa negocierilor care este soluția acceptabilă", a declarat Jens Stoltenberg, adăugând că rolul NATO este de a sprijini Ucraina.

Declarația vine după ce șeful de cabinet al lui Stoltenberg la NATO, Stian Jenssen, a spus marți că Ucraina ar putea, în cele din urmă, să cedeze teritorii Rusiei ca parte a unui acord pentru a pune capăt războiului. Ulterior, Jenssen a declarat că regretă afirmația.

„Mesajul său (al lui Jenssen), și care este principalul meu mesaj, și care este principalul mesaj al NATO, este, în primul rând, că politica NATO este neschimbată - susținem Ucraina", a declarat Stoltenberg.

14:24 Ucraina vrea „să facă să renască'' relaţiile sale cu țările africane / Rusia folosește „coerciţia, corupţia şi frica" pentru a le ținte sub influența sa

Rusia afirmă că a distrus patru blindate Stryker

13:44 Ministerul rus al Apărării a afirmat joi că forțele sale au reușit o ofensivă în regiunea ucraineană Donețk, relatează agențiile de presă ruse.

Ministerul susține că Ucraina a pierdut patru vehicule blindate Stryker. Este prima dată când Rusia afirmă că a lovit un astfel de vehicul furnizat de SUA armatei Kievului.

13:16 Autoritățile ruse din estul ocupat al Ucrainei au condamnat joi și miercuri cinci militari ucraineni la lungi pedepse cu închisoarea pentru „crimă” și „tratament brutal al civililor", a anunțat Comitetul de anchetă rus.

Doi dintre ei, Vladimir Pafitsevitch și Evgheni Vakhnenko, au fost găsiți vinovați de „tratament brutal față de populația civilă”, „utilizarea de metode interzise într-un conflict armat" și „crimă de grup cu premeditare", a precizat joi într-un comunicat organul însărcinat cu principalele anchete din Rusia.

Capturați în timpul ofensivei ruse în Ucraina, ei au fost condamnați la câte 22 de ani de închisoare de „curtea supremă” a așa-zisei Republici Populare Donețk. (AFP)

12:51 NATO nu a detectat nicio schimbare la nivelul forțelor nucleare ale Rusiei, iar Alianța Nord-Atlantică nu a văzut niciun motiv pentru a-și reconsidera propria poziție nucleară, a declarat joi șeful NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință organizată în Norvegia.

„Nu am văzut nicio schimbare la forțele lor nucleare care să ne determine să ne modificăm forțele și modul în care acestea sunt configurate. Până acum nu am văzut nimic care să ceară așa ceva din partea noastră”, a spus Stoltenberg.

Obiectivul contraofensivei este de a elibera toată Ucraina, „indiferent cât va dura”

12:33 Potrivit estimării ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 480 de soldați, 5 tancuri, 18 alte blindate, 17 piese de artilerie, 27 diferite vehicule, 1 elicopter, 1 sistem antiaerian și 3 echipamente speciale.

12:27 Rusia a amendat joi compania Google cu 3 milioane de ruble (31.845 de dolari) pentru că nu a șters „informații false” despre ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială" în Ucraina, a relatat agenția de știri TASS.

O serie de site-uri se află sub supraveghere în Rusia pentru că nu au eliminat conținut considerat ilegal de Moscova. Cel mai recent, site-ul Reddit a fost amendat pentru prima dată marți.

12:19 Dmitro Kuleba: Obiectivul contraofensivei este de a elibera toată Ucraina, „indiferent cât va dura” / Mesajul pentru cei care vor o operațiune „rapidă și strălucită”

Nava „Joseph Schulte” este în siguranță în apele românești

11:41 Portacontainerul „Joseph Schulte”, care a spart blocada rusă contra portului Odesa, se află în apele românești și urmează să ajungă la Istanbul în această seară, a declarat joi un purtător de cuvânt al Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), care deține nava împreună cu o bancă chineză.

Nava Joseph Schulte, sub pavilion Hong-Kong, era blocată în portul de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie anul trecut.

11:06 Evaluarea britanică de joi dimineață:

  • „În ciuda presiunii constante a războiului, eforturile Ucrainei de a acumula stocuri de combustibil vor avea probabil succes în asigurarea de rezerve de combustibil suficiente pentru perioada de iarnă care se apropie.
  • Ucraina și-a mobilizat în mod eficient sectorul minier pentru a-și menține producția, asigurând o aprovizionare continuă cu cărbune pentru centralele termoelectrice și centralele de încălzire în timpul iernii, iar stocurile substanțiale de gaz asigură o rezervă suplimentară.
  • În ciuda faptului că atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene vor continua probabil și în această iarnă, Ucraina a demonstrat iarna trecută că dispune de forță de muncă calificată și de expertiza necesară pentru operarea și întreținerea rețelei electrice, chiar și în condiții de război.”

11:02 În prima jumătate a lunii august, Ucraina a exportat 820.000 de tone de cereale prin porturile sale de pe Dunăre, care este în prezent principala sa rută de export, a anunțat miercuri noapte firma de consultanță APK-Inform. Ucraina exporta majoritatea cerealelor sale folosind porturile sale de la Marea Neagră, Odesa și Nikolaev, dar a fost nevoită să treacă la Dunăre după ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele.

Denys Marchuk, adjunctul șefului Consiliului Agrar Ucrainean, cea mai mare organizație agroindustrială din țară, a declarat la televiziunea națională că porturile ucrainene de pe Dunăre ar putea exporta aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale pe lună.

Cu toate acestea, exporturile prin Dunăre ar putea fi afectate de recentele atacuri rusești asupra infrastructurii portuare. „Cea mai importantă provocare sunt, desigur, atacurile asupra infrastructurii portuare", a declarat Marchuk. (Reuters)

Ucrainenii au doborât un elicopter rusesc de atac

10:45 Ucrainenii anunță că au doborât un elicopter K-52 „Aligator”, în zona Bahmut. „Elicopterul de atac a fost doborât în jurul orei 6:00 de o unitate de rachete antiaeriene a Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, a scris pe Twitter Statul Major General ucrainean.

Anterior, aceeași sursă a precizat că „Forțele de apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune ofensivă în zonele Bahmut, Melitopol și Berdyan.”

09:32 Statele Unite au condamnat miercuri atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii de cereale din Ucraina, adăugând că lucrează cu partenerii pentru a identifica opțiuni alternative pentru a asigura exporturile de cereale ucrainene.

„Statele Unite (...) solicită Rusiei să revină imediat la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel. Rusia a renunțat la acest acord la 17 iulie.

Patel a spus că SUA încearcă „să găsească, eventual, modalități și coridoare prin care să putem continua să trimitem cereale în locurile în care trebuie să ajungă", fără a oferi detalii. El a adăugat că Washingtonul nu a văzut niciun indiciu din partea rușilor că ar vrea să revină la acord.

09:27 VIDEO Imagini nebunești cu un Humvee ucrainean în acțiune: „Mulțumim poporului american”

Ucraina nu va avea F-16 în această toamnă și iarnă

08:44 Ultimele evoluții de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

  • „Forțele ucrainene au continuat miercuri operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului și au avansat în vestul regiunii Zaporojie și la granița dintre regiunile Donețk și Zaporojie. Rapoartele ucrainene și înregistrările video publicate de trupele ucrainene confirmă faptul că forțele ucrainene au eliberat Urozhaine, la granița dintre regiunile Donetsk și Zaporojie.
  • Sursele rusești afirmă în mod prematur că forțele ucrainene și-au angajat toate „rezervele principale" în operațiunile de contraofensivă din vestul regiunii Zaporojie, pe baza unor observații disparate ale unităților ucrainene dotate cu echipament occidental.
  • Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove, în apropiere de Bahmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Orașul Donețk, în zona de frontieră dintre Donețk și Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie și nu au realizat niciun avans confirmat.”

08:29 Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a transmis joi că a dejucat un atac contra unor stații de comunicații din orașul siberian Zelenogorsk, unde se îmbogățește uraniu, au anunțat agențiile de presă rusești.

FSB a spus că a reținut două persoane care sunt membri ai colectivului „Cetățeni ai USRR" și care plănuiau să arunce în aer stațiile de comunicații ale operatorului de telecomunicații de stat Rostelecom și ale companiei de telecomunicații TransTelecom. „Cetățenii USRR", un nume colectiv pentru grupuri disparate, a fost declarat extremist de către Ministerul rus al Justiției în 2022.

Zelenogorsk, un oraș cu puțin peste 65.000 de locuitori din regiunea siberiană Krasnoyarsk, a fost implicat încă din perioada sovietică în îmbogățirea uraniului pentru programul nuclear al Rusiei. Rămâne în continuare un oraș închis, fiind nevoie de un permis de intrare special pentru a intra în el. (Reuters)

08:02 Ucraina nu va putea opera avioane de luptă F-16 construite în SUA în toamna și iarna care vin, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuriy Ihnat, la televiziunea ucraineană, potrivit Reuters.

„Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă și iarnă. Aveam mari speranțe pentru acest avion, că va deveni parte a apărării aeriene, capabil să ne protejeze de rachetele și dronele teroriste ale Rusiei", a spus Ihnat.

Ce mai poate face Rusia pentru a salva rubla?

07:48 Un oficial de rang înalt al NATO și-a cerut scuze și și-a clarificat declarațiile, la o zi după ce a spus în mod public că Ucraina ar putea ceda teritoriu Rusiei în schimbul aderării la NATO și a încetării războiului.

Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus pentru un ziar norvegian că nu ar fi trebuit să se exprime atât de simplist, după ce declarațiile sale inițiale au provocat o reacție furioasă din partea Kievului.

07:13 Ce mai poate încerca Rusia să facă pentru a salva rubla? De la intervenții pe valută la „taxe creative”

01:10 Armata ucraineană a anunţat miercuri că a alungat trupele ruse din satul Urozhaine, în provincia estică Doneţk, dar a admis în acelaşi timp că situaţia se deteriorează în partea de nord-est a frontului, unde armata rusă desfăşoară contraatacuri

00:46 Mercenarii Wagner spun că aşteaptă un singur lucru: „ordinul de a lua cu asalt Kievul”

00:23 VIDEO Rusia a expus la Moscova blindate occidentale, „trofee” capturate în războiul din Ucraina

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------