O navă portcontainer a părăsit miercuri dimineață portul Odesa de la Marea Neagră, a anunțat guvernul ucrainean, adăugând că aceasta folosește un nou coridor temporar către și dinspre porturile sale, transmite Reuters.

Portul Odesa din UcrainaFoto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images
  • UPDATE 10:57 Nava Joseph Schulte a părăsit portul Odesa și se îndreaptă spre Istanbul, a anunțat marți Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). Nava, deținută în comun de o bancă chineză și de Bernhard Schulte, folosește coridorul stabilit și trece prin apele teritoriale ale Ucrainei, României și Turciei „pentru a permite o trecere sigură a navelor care se îndreaptă spre sud", a precizat BSM într-un comunicat.

Ucraina a anunțat săptămâna trecută un „coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă care au fost blocate în porturile sale de când Rusia a început invazia la 24 februarie 2022.

Moscova nu a spus dacă va respecta coridorul de transport maritim, iar surse din domeniul transportului maritim și al asigurărilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța lor.

„O primă navă a folosit coridorul temporar pentru navele comerciale spre/dinspre porturile din Odesa Mare", a scris vicepremierul Oleksandr Kubrakov pe Facebook.

El a identificat nava de containere ca fiind nava JOSEPH SCHULTE, sub pavilion Hong-Kong, și a spus că aceasta se afla în port din 23 februarie 2022, cu o zi înainte de începerea invaziei.

El a precizat că nava transportă peste 30.000 de tone de marfă în 2.114 containere.

„Coridorul va fi utilizat în principal pentru a evacua navele care se aflau în porturile ucrainene (Cernomorsk, Odesa și Pivdennyi) în momentul invaziei", a adăugat vicepremierul.

Ucraina a început de săptămâna trecută să înregistreze nave care doresc să utilizeze noul coridor, a anunțat sâmbătă o agenţie locală de presă. Coridorul este un nou test al blocadei de facto a Rusiei, de când Moscova a abandonat luna trecută un acord care permitea Kievului să exporte cereale.