Generalul Igor Kirillov, comandantul Forțelor de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice din Rusia, afirmă că un nou departament din cadrul guvernului american pregătește o nouă pandemie prin efectuarea de experimente asupra virusurilor, relatează TASS.

Generalul Igor Kirillov, șeful Forțelor de Apărare împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice ale RusieiFoto: Mikhail Pochuyev / TASS / Profimedia Images

„Următorul pas pentru Statele Unite în implementarea planurilor sale strategice vizând stabilirea controlului biologic global a fost crearea Biroului pentru politici de răspuns și pregătire în fața unor pandemii”, a declarat acesta.

Departamentul în cauză, denumit oficial „Pandemic Preparedness and Response Policy” (OPPR) de către guvernul american, a fost creat înspre sfârșitul lunii iulie în cadrul administrației de la Casa Albă, aflându-se sub coordonarea președinției americane.

Un comunicat remis presei de la Casa Albă pe 23 iulie afirmă că acesta va fi responsabil de „conducerea, coordonarea și implementarea acțiunilor legate de pregătirea și răspunsul față de amenințări biologice cunoscute sau necunoscute și patogeni care ar putea duce la o pandemie sau perturbări semnificative legate de sănătatea publică în Statele Unite”.

Comunicatul explică de asemenea că OPPR va prelua și sarcinile actuale ale echipei din cadrul Casei Albe care este responsabilă de gestionarea răspunsului față de pandemia de COVID-19.

Un general rus acuză

Generalul Igor Kirillov afirmă că „se presupune că noua structură [americană] va fi responsabilă pentru stabilirea cursului și coordonarea acțiunilor pentru combaterea provocărilor biologice cunoscute și necunoscute, inclusiv cu agenți patogeni care ar putea declanșa o altă urgență globală”.

Însă, potrivit generalului rus, în acest fel Statele Unite au început să se pregătească pentru o nouă pandemie prin căutarea mutațiilor unor virusuri.

„Nu excludem utilizarea de către Statele Unite a așa-ziselor tehnologii defensive în scopuri ofensive, precum și în scopuri de management global prin crearea unor situații de criză de natură biologică”, a spus el.

Generalul Kirillov a devenit cunoscut publicului larg în luna martie a anului trecut când, la două săptămâni după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, a declarat că „laboratoare de biocercetare” din Ucraina au făcut experimente cu agenți patogeni care cauzează ciuma, antrax și bruceloza.

Militarul rus mai spunea atunci că Ucraina, „sub pretextul testării medicamentelor anti-Covid”, a trimis în Statele Unite câteva mii de mostre de ser colectate de la pacienți, „în primul rând de cele aparținând grupului etnic slav”.

Rusia n-a abandonat teza cu „laboratoarele biologice” ucrainene

Aceste afirmații ale sale au fost reluate de propaganda rusă în mod repetat, fiind dezvoltate într-o veritabilă teorie a conspirației. Kirillov și alți oficiali ruși au vorbit de mai multe ori teza „laboratoarele biologice” din Ucraina în lunile care au urmat, fără a oferi dovezi concrete în acest sens.

Acest fir propagandistic al Moscovei a fost reșapat inclusiv anul acesta, când în luna martie secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat că nu doar Ucraina a devenit „un poligon de testare a armelor biologice americane”, ci că Statele Unite au în vizor și Georgia, Republica Moldova şi o serie de ţări din Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

„Focare infecţioase au fost raportate în districtele Ternopil, Odesa, Harkov şi Mikolaiv, în apropierea unor institute în care au fost studiaţi agenţi patogeni - febra hemoragică, holera, gripa porcină, hepatita A şi botulismul”, a subliniat el.

La fel ca în cazul celorlalte declarații făcute de oficiali ruși pe acest subiect, informațiile vânturate de Patrușev nu s-au confirmat.

Comentariile făcute însă acum de generalul Kirillov par a fi prima ocazie cu care oficiali ruși de rang înalt spun explicit că scopul acestor presupuse experimente ar fi declanșarea unor noi pandemii.

Urmărește ultimele evoluții din a 538-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.