Munițiile cu dispersie furnizate de SUA se află în mâinile ucrainenilor și sunt folosite pe teren în cadrul luptei Kievului împotriva Rusiei, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Razboi in ucrainaFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 513, LIVETEXT:

00:47Rusia vrea să aibă opțiunea de a inspecta navele cu destinația Ucraina în Marea Neagră

Rusia dorește să poată inspecta navele cu destinația Ucraina, după retragerea sa din acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat ministrul adjunct de externe al țării.

Acest lucru intervine după ce atât Moscova, cât și Kievul au anunțat că vor trata navele care călătoresc în porturile celeilalte ca potențiale ținte militare.

23:12Un detașament de voluntari ruși din regiunea ocupată Herson ar fi fost dezarmat forțat de Serviciul Federal de Securitate (FSB), aparent din cauza temerilor unei noi revolte în stil Wagner.

Grupul Wagner s-a retras complet de pe frontul din Ucraina

22:23Grupul de mercenari Wagner nu luptă în Ucraina în prezent, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, la Aspen Security Forum, relatează Reuters.

22:20Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că a "coordonat eforturile" privind restabilirea acordului privind cerealele din Marea Neagră într-o conversație telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Din cauza acțiunilor Rusiei, lumea se află din nou în pragul unei crize alimentare", a scris Zelenski vineri pe Twitter. "În total, 400 de milioane de oameni din multe țări din Africa și Asia sunt în pericol de a muri de foame. Împreună, trebuie să evităm o criză alimentară globală", potrivit CNN.

21:41Escortarea de către Turcia a navelor cu cereale la Marea Neagră nu este o alternativă viabilă a prăbuşirii acordului cerealelor, după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acesta, luni, anunţă vineri adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Verşinin, relatează CNN, potrivit News.ro.

21:28Președintele Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat vineri progresul „uimitor” al Ucrainei în implementarea reformelor pentru combaterea corupției, păstrarea drepturilor minorităților și asigurarea independenței justiíei, relatează Reuters.

Lupta împotriva corupției este o cerință primordială pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană, care a oferit anul trecut statutul de candidat Kievului.

Ucraina lucrează la un pachet de reforme „de la independența sistemului judiciar la combaterea corupției, de la drepturile minorităților la libertatea presei”, a declarat von der Leyen în timpul unei ceremonii de premiere la New York.

„Trebuie să spun că este uimitor să văd cât de rapid și hotărât Ucraina implementează aceste reforme în ciuda războiului. Ei își apără țara și se reformează”, a spus ea, dar nu a abordat în mod specific cererea Ucrainei de a adera la blocul celor 27 de națiuni și nu a precizat vreo măsură specială de reformă la care se referea.

Igor Ghirkin a fost prezentat vineri în fața tribunalului districtual Meshchansky din Moscova

20:58Rusia lansează rachete în Marea Neagră, ONU avertizează asupra riscului unei escaladări

Organizația Națiunilor Unite a avertizat vineri în legătură cu riscul unui incident militar care să ducă la o escaladare a conflictului, după ce Rusia a anunțat că a efectuat manevre care au implicat tiruri de rachete în Marea Neagră, scena unor tensiuni tot mai mari cu Ucraina și aliații săi de la expirarea unui acord privind cerealele, crucial pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, potrivit AFP.

20:39Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea să creeze un Silicon Valley ucrainean în peninsula Crimeea, spune Mihailo Fedorov, viceprim-ministru și ministru al transformării digitale al Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

20:30Doi copii au fost uciși vineri de artileria rusă în satul Drujba din estul regiunii Donețk, potrivit unui oficial regional, relatează CNN.

„În jurul orei 15.00, rușii au bombardat satul cu artilerie – unul dintre obuze a lovit curtea în care stăteau copiii – un băiat de 10 ani și o fată de 16 ani”, a scris șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavlo Kyrylenko, pe canalul său Telegram. „Erau frate și soră.”

20:13Bulgaria a decis vineri să trimită aproximativ 100 de vehicule blindate în Ucraina, o premieră pentru această țară balcanică reticentă până acum să ajute direct Kievul din cauza legăturilor istorice puternice cu Moscova, relatează AFP.

19:15 Proeminentul naționalist rus Igor Ghirkin, care a fost reținut de ruși sub acuzația de incitare la extremism după criticile aduse președintelui Vladimir Putin și liderilor armatei regulate a Rusiei, a fost prezentat vineri în fața tribunalului districtual Meshchansky din Moscova. Vezi primele imagini cu Ghirkin reținut.

18:31 Parlamentul Bulgariei a votat vineri să pună capăt concesiunii companiei petroliere ruse Lukoil de a gestiona terminalul petrolier Rosenets din apropierea portului Burgas la Marea Neagră, o mișcare în care care parlamentarii își pun speranța că va grăbi intrarea țării în zona Schengen, relatează Reuters.

17:56Andrii Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ucrainei, susține că serviciul de informații militare de la Kiev deține date privind pregătirea unei noi rebeliuni militare în Rusia, fără a oferi însă mai multe detalii.

„Procesele sunt în desfășurare și despre acestea se vorbește nu numai Ucraina, ci și în rândul reprezentanților serviciilor speciale occidentale și analiștlor occidentali. Regimul lui Putin se sparge cu adevărat”, s-a rezumat el să afirme.

Putin a acuzat Polonia că are ambiții teritoriale în fosta Uniune Sovietică și a spus că „teritoriile vestice” ale acesteia sunt un „dar de la Stalin”

17:21Președintele rus Vladimir Putin a declarat că teritoriile vestice ale Poloniei sunt un „dar de la Stalin”, iar Polonia ar trebui să fie recunoscătoare URSS pentru „restaurarea independenței sale”, relatează European Pravda și Sky News.

17:03 Rusia a lansat pentru prima oară în ultimele zile și un atac cu rachete pe timp de zi asupra orașului-port Odesa, a cărui infrastructură portuară încearcă să o distrugă după ce Moscova s-a retras din acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

16:41Turcia va lua „fără ezitare” inițiativa necesară pentru a preveni „consecințele dăunătoare” ale retragerii Moscovei din Acordul privind cerealele la Marea Neagră, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a descris acordul cu cereale drept o „inițiativă vitală” pentru umanitate, subliniind angajamentul Turciei de a-i sprijini viitorul.

„Încetarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră (acordul cerealelor – n.red.) va avea o serie de consecințe (dăunătoare), începând de la o creștere a prețurilor mondiale la alimente în unele regiuni până la foamete, și apoi noi valuri de migrație. Nu vom ezita să luăm inițiativa pentru a preveni acest lucru”, a declarat președintele Erdogan reporterilor la bordul avionului prezidențial, în timp ce zbura acasă dintr-un turneu în trei țări din Golf în această săptămână.

16:27Noi imagini cu echipamente militare primite de Ucraina din partea Marii Britanii: un lansator automat de grenade Mk.19:

16:09Viceministrul rus de externe Serghei Verșinin a acuzat vineri Ucraina că a folosit un coridor pentru exportul de cereale din Marea Neagră pentru a lansa „atacuri teroriste” împotriva intereselor Rusiei, inclusiv pe Podul Crimeei la începutul acestei săptămâni, relatează Reuters.

15:39Germania a trimis Ucrainei încă 10 tancuri Leopard 1A5, aproximativ 1.300 de obuze de 155 mm și peste 2.000 de muniții fumigene, a anunțat vineri ministerul apărării de la Berlin. Germania a donat de asemenea Kievului 80 de drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun, încă patru vehicule de apărare a frontierei, 16 camioane Zetros și alte echipamente, potrivit aceleiași surse.

15:18Viaceslav Gladkov, guvernatorul Belgorodului, a acuzat vineri forțele armate ucrainene că au bombardat 20 de localități din 7 raioane ale regiunii pe care o conduce. Guvernatorul rus nu a oferit însă dovezi în acest sens.

15:03Președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Polonia că are ambiții teritoriale în fosta Uniune Sovietică și a declarat că orice agresiune împotriva vecinului și aliatului apropiat al Moscovei, Belarus, va fi considerată o agresiune împotriva Rusiei, transmite Reuters.

14:06 Rusia l-a arestat vineri pe Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, sub acuzația de „extremism”, anunță agenția rusă de presă TASS.

13:33 O nouă surpriză pregătită pentru bărbații ruși: Parlamentul a decis să păstreze serviciul militar obligatoriu de la vârsta de 18 ani după ce legiuitorii au renunțat la propunerea generalului Andrei Kartapalov ca vârsta minimă pentru recruți să fie majorată, însă o va majora în schimb pe cea superioară.

Dronă militară americană, prăbușită în Polonia

13:00Forțele rusești au atacat 10 regiuni ucrainene în ultima zi, ucigând cel puțin șapte persoane și rănind cel puțin nouă, au anunțat oficiali ucraineni, citați de The Kyiv Independent.

12:52Ministerul polonez al apărării a declarat vineri că drona militară care s-a prăbușit marți noaptea în sud-vestul țării a fost una de recunoaștere folosită de soldații americani pentru instruire.

12:33Ministerul apărării de la Kiev a anunțat că de la începerea invaziei rusești anul trecut a adoptat 28 de modele de drone pentru lupta sa împotriva forțelor de invazie.

„Printre acestea, se numără în special nouă modele de drone kamikaze, inclusiv trei de tipul avion, precum și șase modele de drone FPV („first person view”). Numărul total de aeronave fără pilot și drone livrate Forțelor Armate ale Ucrainei în cadrul achizițiilor Ministerului Apărării este de ordinul miilor", se arată în mesaj.

12:14 Ministerul de externe de la Beijing a anunțat că poziția guvernului chinez rămâne neschimbată în ceea ce privește „criza” din Ucraina, comentariile venind după ce consulatul chinez din Odesa a fost avariat de una dintre loviturile cu rachete ale forțelor armate ruse.

„Poziția Chinei cu privire la criza ucraineană este neschimbătoare și este, de asemenea, clară. Vom depune eforturi și vom continua să jucăm un rol constructiv pentru a avansa procesul politic” de găsire a unei soluții de pace, a declarat Mao Ning, un purtător de cuvânt al MAE chinez.

11:52Guvernul Noii Zeelande a anunțat noi sancțiuni împotriva a 23 de persoane fizice și juridice din Rusia și Belarus din cauza rolului lor în agresiunea împotriva Ucrainei. Au fost sancționate 17 companii și 6 persoane fizice.

Zelenski a rechemat ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie

11:39 Ucraina a prezentat un nou bilanț al morților în urma aruncării în aer a barajului de la Nova Kakhovka, afirmând că cel puțin 31 de persoane au murit din cauza inundațiilor provocate de lovitura pe care o atribuie Moscovei.

În ceea ce privește pierderile materiale, ministrul a declarat că nu s-a finalizat încă evaluarea finală. „Este foarte greu de calculat în aceste luni cât de mult am pierdut o posibilă recoltă, cât de mult am pierdut ferme private (...) Aceasta este o mare problemă”, a spus el.

11:23Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a retras din funcție, vineri, pe ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, transmite Reuters.

În ordinul prezidențial nu se precizează motivul rechemării în țară a lui Vadym Prystaiko, dar se precizează că a fost înlăturat și din funcția de reprezentant al Ucrainei la Organizația Maritimă Internațională.

10:49Statul Major al forțelor ucrainene a declarat vineri că forțele ruse „testează” apărarea ucraineană din regiunile Cernihiv și Sumî în operațiuni de recunoaștere în vederea unor acțiuni subversive și a celor de colectare de informații.

„Suntem siguri că în cazul unei încercări de trecere a oricărei părți a frontierei de stat, inamicul nu va avea succes. Dacă nivelul de amenințare crește, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei plănuiește să ne întărească trupele pentru a face imposibilă invadarea inamicului în Ucraina", a declarat general-locotenentul Serhii Naev, comandantul Forțelor Combinate ale Ucrainei, în timpul unei vizite în zonă.

10:20Marina militară rusă a efectuat un exerciţiu cu tiruri reale în nord-vestul Mării Negre, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, la câteva zile după ce Kremlinul a declarat că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina pe această cale navigabilă drept potenţiale ţinte militare, scrie news.ro.

10:12Instruirea piloților ucraineni pe avioanele americane de luptă F-16 va dura șase luni, sau poate chiar mai puțin, a declarat vineri Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, într-un interviu acordat RBC Ucraina.

„Piloții noștri se pregătesc deja de antrenament, au așteptat probabil de două luni această decizie să meargă în una dintre țările în care se va desfășura instruirea. Specialiștii noștri lucrează pe diverse posibilități din cadrul coaliției de aviație iar [piloții se vor antrena] oriunde se va lua decizia”, a spus oficialul ucrainean.

Regiunea Odesa, bombardată din nou de ruși

09:51 Regiunea ucraineană Herson va pierde o mare parte din recolta de legume din acest an din cauza lipsei de apă, a avertizat Vladimir Saldo, oficialul desemnat de autoritățile ruse să conducă partea controlată de Rusia din regiunea Herson (sudul Ucrainei), potrivit Sky News.

08:56Rachete rusești au lovit terminalele de cereale ale unei întreprinderi agricole din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, rănind două persoane, a declarat vineri guvernatorul regional, Oleh Kiper, potrivit Reuters.

„Inamicul a distrus 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz", a precizat guvernatotrul.

08:45Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, şi-a anunţat demisia vineri dimineaţa, după „neînţelegeri" cu privire la utilizarea fondurilor publice pentru proiecte culturale, în timp ce Kievul încearcă să contracareze invazia rusă, relatează AFP.

08:31Forțele ucrainene au câștigat teren în apropiere de oraș aflat în ruine Bahmut din regiunea Donețk, deși concentrația mare de trupe rusești în această zonă a liniei frontului indică importanța strategică a acestui oraș pentru Moscova, scrie Ukrainska Pravda.

08:13Polonia va muta militari din vestul în estul țării din cauza unor posibile amenințări venite din parea Grupului Wagner, relatează agenția PAP, citată de Reuters.

07:57 Interviu cu adjunctul ministrului Agriculturii din Ucraina, după ce Rusia a închis „coridorul cerealelor” din mare: „Lucrăm la oportunitatea de a exporta produsele pe Dunăre fără a crea probleme fermierilor români”.

Armata ucraineană a început să folosească muniții cu dispersie

07:35Muniţii cu dispersie furnizate Ucrainei de către SUA au ajuns în mâinile armatei ucrainene, care le foloseşte deja împotriva trupelor ruse, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe teme de securitate, John Kirby, transmite Reuters.

07:25Banca centrală a Ucrainei a anunţat că va naţionaliza Sense Bank, deţinută de Rusia, una dintre cele mai importante bănci comerciale din ţară, şi o va pune sub administrare temporară, vineri, transmite Reuters.

06:15Preţurile grâului au crescut joi, pentru a treia zi consecutiv, după ce Rusia a ameninţat că va trata navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene drept transportatori de mărfuri militare, adâncind temerile legate de o criză globală a securităţii alimentare, transmite CNBC.

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de joi seară: „Oamenii ar trebui să simtă că resursele bugetare sunt utilizate corect şi adecvat. Pietrele de pavaj, decoraţiunile şi fântânile pot aştepta până după victorie”.

01:18 Maria Zaharova denunță colaborarea Republicii Moldova cu NATO: „Poporul moldovean e în mod tradiţional prietenos cu Rusia” / Răspunsul Chişinăului

00:50General rus: avioanele F16 din Siria au „afectat” avioanele rusești cu sistemele lor de ghidare

Un avion militar rusesc a fost expus la „sistemele de ghidare” ale avioanelor de luptă F-16 ale coaliției conduse de SUA în timpul unei patrule de rutină deasupra graniței de sud a Siriei, a declarat joi contraamiralul Oleg Gurinov, citat de agenția de știri TASS.

00:14 Propunerea UE pentru folosirea fondurilor ruseşti îngheţate, amânată pentru septembrie / Noi sancţiuni contra Rusiei şi prelungirea celor existente

00:00 În Rusia, procurorii cer încă 20 de ani de închisoare pentru opozantul Aleksei Navalnîi

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • VIDEO O înregistrare video apărută joi seara pe rețelele de socializare pare să arate că forțele ucrainene au folosit în premieră în timpul unui atac rusesc muniții cu dispersie primite din partea Statelor Unite.
  • Președintele rus Vladimir Putin a inaugurat joi, la Murmansk, prima linie a Arctic LNG 2, un gigantic proiect de gaz natural lichefiat (GNL) în Arctica, din care compania franceză TotalEnergies s-a retras în 2022
  • Propunerea UE pentru folosirea fondurilor ruseşti îngheţate, amânată pentru septembrie / Noi sancţiuni contra Rusiei şi prelungirea celor existente
  • În Rusia, procurorii cer încă 20 de ani de închisoare pentru opozantul Aleksei Navalnîi
  • Franţa refuză să acorde statutul de refugiat unui rus în vârstă de 28 de ani care se prezintă drept un dezertor
  • Ce impact au restricțiile de călătorie impuse de Rusia asupra diplomaților britanici?
  • Ucraina avertizează la rândul său Rusia că va trata navele rusești din Marea Neagră drept potențiale ținte militare

-----------------

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro.