Ministerul polonez al apărării a declarat vineri că drona militară care s-a prăbușit marți noaptea în sud-vestul țării a fost una de recunoaștere folosită de soldații americani pentru instruire, relatează Reuters.

Soldati americani in apropierea TrzebienFoto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia Images

Radioul privat RMP raportase anterior că o dronă a fost descoperită într-o pădure din apropierea satului Trzebien din sudul Poloniei după ce un trecător a sunat la serviciile de urgență pentru a raporta că a văzut un obiect prăbușindu-se în zonă.

„Informațiile obținute arată că legătura cu drona a fost pierdută în timpul unui zbor de instruire a soldaților americani și aceasta a căzut apoi într-o zonă împădurită”, a declarat ministerul polonez al apărării într-un comunicat remis Reuters.

„Nicio persoană nu a fost rănită și nu există pagube ca urmare a incidentului (...) drona a fost preluată de partea americană, care o deține”, a adăugat acesta.

Vigilență în Polonia în legătură cu penetrarea spațiului aerian al țării

În luna noiembrie a anului trecut NATO a intrat în alertă după ce o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei, ucigând două persoane. Inițial s-a suspectat că este vorba de o rachetă lansată de forțele armata ruse, însă investigațiile preliminare au arătat rapid că a fost vorba de o rachetă antiaeriană rătăcită, trasă de Polonia în timpul unuia dintre atacurile rusești asupra sa.

Raportul final asupra incidentului a confirmat aceste informații.

În luna aprilie a acestui an mass-media poloneză a transmis că rămăşiţele unui obiect militar au fost găsite în nordul Poloniei, în apropiere de oraşul Bydgoszcz. Informația a fost confirmată de ministerul polonez al apărării la scurt timp după ce aceasta a apărut în presă.

O lună mai târziu, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că obiectul a fost o rachetă rusească lansată în luna decembrie și că forțele armate au avut cunoştinţă despre un posibil incident încă de atunci, dar că un comandant neglijent nu a informat pe nimeni despre situație.

Incidentul nu a dus însă la o escaladare a tensiunilor dintre Varșovia și Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 513-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.