Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut liderilor NATO să ia măsuri concrete în vederea aderării Ucrainei la summit-ul de săptămâna viitoare și a primit sprijin în timpul unei vizite la Praga din partea președintelui ceh, care a susținut oferta Kievului de a adera la Alianță. Liderul ucrainean spune că are nevoie de mult mai mult decât declarația generală de mai bine de 10 ani conform căreia ușa țării sale către NATO este doar „deschisă".

Soldat ucrainean pe un blindat suedez CV90 pe frontul din BahmutFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 499, LIVETEXT:

22:58Contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse merge mai lent decât era așteptat, a declarat vineri un înalt oficial al Pentagonului, dar cu toate acestea, spune el, „ este prea devreme să judecăm”, relatează Reuters.

„Este prea devreme să judecăm cum decurge contraofensiva într-un sens sau altul, pentru că suntem la începutul mijlocului”, a declarat Colin Kahl, subsecretarul apărării pentru politică, reporterilor.

„Ei încă sondează liniile rusești (și) zonele rusești de puncte slabe”, a spus Kahl.

21:50 Statele Unite au anunțat oficial că vor furniza Ucrainei muniții cu dispersie, trecând un prag important în tipul de armament oferit Kievului pentru a se apăra de Rusia, relatează AFP.

"Este o decizie grea. Am amânat-o" pentru un timp, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, adăugând că este "lucru corect de făcut".

21:38Ar putea unele state rusești să încerce să se separe, la fel cum a procedat Cecenia? Opiniile specialiștilor sunt împărțite

Aproximativ 80% din populația Rusiei se identifică ca fiind de etnie rusă, sau slavă, dar țara găzduiește, de asemenea, peste 160 de alte etnii - iar tensiunile reapar între grupurile minoritare și stat, mai ales pe măsură ce războiul din Ucraina se întețește.

20:25Marea Britanie cere Rusiei să acorde acces deplin la Zaporojie

Ministrul britanic de externe a declarat că Rusia trebuie să acorde organismului de supraveghere nucleară al ONU acces deplin la centrala ocupată Zaporojie pentru a asigura „siguranța nucleară”.

Într-un tweet, James Cleverly a declarat că Rusia „nu trebuie să mai pună în pericol siguranța” instalației - cea mai mare centrală nucleară din Europa.

20:02 Serviciile de informații germane au ascultat convorbirile telefonice dintre liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, când discutau condițiile pentru încheierea revoltei din Rusia. Astfel, BND ar fi aflat direct despre rolul lui Lukașenko ca intermediar între Prigojin și președintele rus Vladimir Putin, relatează European Pravda, citând presa germană, potrivit Ukrainska Pravda.

WDR și NDR notează că serviciile de informații germane au avut dovezi vagi ale unei posibile revolte în Rusia cu o săptămână înainte de evenimente și au încercat să confirme informațiile cu partenerii, dar fără succes - și, prin urmare, nu l-au informat pe cancelarul Olaf Scholz despre aceasta.

Ucraina afirmă că a avansat mai mult de un kilometru în jurul Bahmutului în 24 h

19:35Mercenari ai Wagner au părăsit Republica Centrafricană în ultimele zile

Un număr necunoscut de mercenari ai grupului paramilitar rus Wagner au părăsit Republica Centrafricană în ultimele zile, potrivit mai multor surse străine, informație negată ferm de guvern, potrivit AFP.

„Există plecări. Ei își reduc prezența. Este probabil o combinație între dificultățile actuale ale Wagner și carnetul de cecuri limitat al (n.r. președintelui Faustin-Archange) Touadéra", a declarat pentru AFP o sursă franceză apropiată problemei.

19:01Polonia, Lituania și Letonia avertizează NATO în legătură cu amenințarea Belarusului

Președinții Lituaniei, Poloniei și Letoniei au scris o scrisoare către secretarul general al NATO și șefii alianței NATO, avertizându-i cu privire la amenințarea „reprezentată de acțiunile agresive ale Rusiei și de evoluția situației din Belarus”.

„Cooperarea dintre Rusia și Belarus a deteriorat securitatea regiunii și pe cea a întregii zone euro-atlantice”, au declarat președinții Gitanas Nausėda, Andrzej Duda și Egils Levits, potrivit Grupului de comunicare al președintelui lituanian, citat de CNN.

18:41Ucraina afirmă că a avansat mai mult de un kilometru în jurul Bahmutului / „Deținem inițiativa”

Ucraina afirmă că trupele sale au avansat cu peste un kilometru în jurul orașului Bahmut, aflat în conflict, în ultimele 24 de ore, în timp ce continuă să exercite presiune asupra forțelor rusești din zonă, potrivit CNN.

18:23Rusia interzice o organizație norvegiană pentru drepturile omului activă în Ucraina și Caucaz

Rusia a anunțat vineri că interzice Fundația Human Rights House, un grup non-profit cu sediul la Oslo, acuzându-l că promovează discordia socială în țară, potrivit Reuters.

HRHF este o coaliție de 80 de organizații independente pentru drepturile omului care militează pentru libertatea de întrunire și de exprimare în Balcanii de Vest, în Caucaz și în Europa de Est, inclusiv în Ucraina. O mare parte a finanțării sale provine de la donatori privați și de la guverne din Uniunea Europeană.

Printre proiecte se numără apărarea prizonierilor politici din Belarus și gestionarea unui centru educațional și de evenimente în nordul Ucrainei.

Stoltenberg despre activarea Articolul 5 din Tratatul NATO în cazul dinamitării centralei nucleare Zaporojie

17:45 Lipsa unității dintre membrii NATO cu privire la aderarea Suediei și Ucrainei amenință puterea alianței conduse de SUA, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

„Așteptăm unitate de la Alianța NATO. Forța NATO este în unitate”, a spus Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Bratislava, Slovacia.

„Este foarte important ca statele NATO să știe că sunt protejate. Și prin unitate, se simt protejate. Și cred că mai există o întrebare despre Suedia, o întrebare dacă să invităm sau nu Ucraina, cred că îi lipsește unitate, ” a adăugat el.. „Și cred că amenință puterea alianței NATO”.

17:05 Rușii au lansat un atac asupra orașului Zaporojie, provocând un incendiu la un obiectiv de infrastructură, a spus pe Telgram Iurii Malașko, șeful Administrației militare a regiunii Zaporojie, relatează Ukrainska Pravda.

Potrivit oficialului, nu au existat victime, dar una dintre clădiri a luat foc.

16:30Summitul NATO de săptămâna viitoare ar trebui să ofere Ucrainei o perspectivă clară asupra viitoarei aderări la alianța militară, a declarat vineri președintele slovac Zuzana Caputova, după ce l-a găzduit la Bratislava pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Ea a spus într-o conferință de presă alături de Zelenski că aderarea Ucrainei este o chestiune de „când”, nu „dacă”.

16:07Cum a răspuns Jens Stoltenberg când a fost întrebat dacă un nor radioactiv ce ar rezulta în urma unui sabotaj la centrala Zaporojie ar putea declanşa Articolul 5 din Tratatul NATO

„Salutăm cu tărie faptul că AIEA monitorizează îndeaproape (situaţia de la Zaporojie - n.r.) şi că experţii săi urmăresc situaţia. AIEA are un mandat şi noi îl susţinem. Aceasta este o mare provocare într-o zonă de război. Rusia are o responsabilitate specială. Cel mai bun mesaj al NATO şi al AIEA este că Rusia nu ar trebui să lanseze niciun atac de la centrala electrică. Facem în continuare apel la Rusia să se retragă din această instalaţie”, a spus Jens Stoltenberg, evitând să răspundă la întrebarea specifică referitoare la Articolul 5.

Care sunt cei 3 pași necesari pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO

15:57Forţele Navale Române: Distrugerea barajului de pe Nipru, impact zero pentru România/ Nu au fost observate poluări cu ulei tip mineral sau petrolier, în sectorul maritim românesc din Marea Neagră

“În partea de nord-vest a Mării Negre (în care este inclusă şi zona de interes Nova Kahovka – Odessa – România) circulaţia generală de suprafaţă a curenţilor marini poate fi descrisă, în linii mari, ca un flux inelar major, care se roteşte în sens invers acelor de ceasornic, cu o viteză de la 8 până la 18 cm /sec. După distrugerea barajului de pe Fluviul Nipru, de la Nova Kahovka, de către Federaţia Rusă (5/6 iunie 2023), specialiştii Forţelor Navale Române de la Direcţia Hidrografică Maritimă au monitorizat, cu atenţie, situaţia deplasării maselor de apă din nord-vestul Mării Negre, în scopul realizării predicţiilor privind apariţia pericolului de mine în zona litoralului românesc. Din rezultatele studiilor efectuate, care au avut la bază date despre vânt şi curenţii de suprafaţă din zona de interes, nu au fost observate consecinţe, ca efect direct al poluării de pe Nipru cu ulei tip mineral sau petrolier, în sectorul maritim românesc din Marea Neagră”, se arată în comunicat.

Sursa citată a menţionat că debitul mare al Dunării din perioada 12-26 iunie a împiedicat ca posibile cantităţi de poluant să ajungă în zona de mică adâncime de pe litoralul românesc.

15:47Care sunt cei 3 pași necesari pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO

Primul dintre acestea ar fi un „program multianual de asistență pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele armate ucrainene și NATO", a spus șeful NATO la o conferință de presă la Bruxelles.

15:23Liderii NATO sunt așteptați să „reafirme că Ucraina va deveni membru”, spune șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că se așteaptă ca liderii de la summitul alianței conduse de SUA de săptămâna viitoare să „reafirme că Ucraina va deveni membră a NATO".

15:12Volodimir Zelenski sosește la Bratislava, înainte de Istanbul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri la Bratislava, ultima etapă a unui turneu menit să obțină mai multe arme occidentale și sprijin aliat pentru ambiția Kievului de a adera la NATO, potrivit AFP.

„Domnul Zelenski a sosit în această după-amiază la invitația președintelui slovac Zuzana Caputova”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al președinției slovace, Martin Strizinec.

14:22Un consilier al ministrului belarus al apărării a refuzat vineri să confirme sau să infirme dacă arme nucleare tactice rusești au fost depozitate într-o instalație de la Osipovichi, în centrul Belarusului, informează Reuters.

13:23Șase persoane au murit vineri în urma unei explozii produse la o fabrică de explozibili din regiunea rusească Samara, au anunțat serviciile de urgență, citate de agenția de presă TASS.

Nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

12:02Rusia şi Ucraina au anunţat joi un schimb de prizonieri de război care implică întoarcerea a 45 de soldaţi de fiecare parte, informează Reuters. Cei mai mulți militari ucraineni eliberați sunt „grav răniți”, potrivit unui avocat pentru apărarea drepturilor omului.

11:21Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou vineri, în timpul vizitei în Cehia, că trupele sale au nevoie de arme cu rază lungă de acțiune pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

„Fără arme cu rază lungă de acțiune este dificil nu numai să desfășoare o misiune ofensivă, ci și să conduci o operațiune defensivă”, a spus liderul de la Kiev, citat de Reuters.

10:48Forțele de securitate ale Rusiei susțin că au reținut un bărbat în Crimeea, acuzat că a sabotat căile ferate din regiune în numele forțelor ucrainene, potrivit The Guardian.

Agenția rusă de presă TASS relatează că bărbatul din Simferopol a fost instruit la Odesa, înainte de a folosi un dispozitiv exploziv improvizat pentru a arunca în aer căile ferate din peninsula pe care Federația Rusă a anexat-o ilegal în 2014.

FSB susține că bărbatul ce plănuia să asasineze și personalități importante din administrația instalată de Rusia în Crimeea. El riscă între 10 și 20 de ani de închisoare.

10:30Între UE și Statele Unite, cei doi piloni ai NATO, decalajul de putere se mărește în detrimentul europenilor / Apărarea europeană nu are mijloace pentru o autonomie strategică, crede Alain Frachon, editorialist Le Monde. El notează că, de la începutul războiului din Ucraina, Washingtonul este în mod sistematic cel care dă tonul, citează Rador.

09:33Doi parlamentari germani de rang înalt şi-au exprimat sprijinul pentru planul de a staţiona 4.000 de militari ai Bundeswehr în Lituania, ca parte a eforturilor de a apăra flancul estic al NATO, informează dpa și Agerpres.

Bilanțul atacului rusesc de la Liov a crescut la 10 morți

09:10Guvernatorul regiunii Liov a anunțat că bilanțul atacului de joi a crescut la 10 morți. O noua victimă a fost găsită vineri dimineață sub dărâmături.

42 de persoane sunt rănite iar 16 dintre ele sunt spitalizate. (The Guardian)

08:25 Numărul persoanelor ucise în atacul rusesc de joi asupra orașului Liov a crescut la 9, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne, potrivit The Guardian.

Alți 42 de oameni, printre care și trei copii, au fost răniți. Operațiunile de salvare și căutare continuă, au anunțat autoritățile ucrainene.

08:21 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlneşte vineri cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, în ajunul celei de-a 500-a zile de la invazia rusă în Ucraina şi înaintea unui summit crucial al NATO, relatează AFP.

01:30 „L-a făcut praf și pulbere”. Cum relatează presa schimbul aprins de replici între Zelenski și omologul bulgar: „Domnule Radev, acesta nu e conflict, ci război!”

00:40Biden nu a aprobat „discuțiile secrete de pace” cu Lavrov, spune Departamentul de Stat

Joe Biden nu a aprobat întâlnirile care au avut loc în secret între oficiali din domeniul securității naționale și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, citat de Sky News.

00:19Rezervele valutare ale Ucrainei au atins un nivel record de aproape 39 de miliarde de dolari, graţie sprijinului financiar oferit de partenerii occidentali, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale.

00:02Zelenski: Ofensiva ucraineană „nu este rapidă”, dar „avansăm”

Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că contraofensiva ucraineană „nu este rapidă”, dar că trupele Kievului avansează, potrivit AFP.

„Ofensiva nu este rapidă, acesta este un fapt”, a recunoscut el. „Dar, cu toate acestea, noi avansăm, nu ne retragem, ca rușii”, a dat asigurări președintele ucrainean jurnaliștilor la Praga

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski: Ofensiva ucraineană „nu este rapidă”, dar „avansăm” și nu ne „retragem ca rușii”. „Ofensiva nu este rapidă, acesta este un fapt”, a recunoscut el. „Dar, cu toate acestea, noi avansăm, nu ne retragem, ca rușii”, a dat asigurări președintele ucrainean jurnaliștilor la Praga, alături de omologul său ceh Petr Pavel. „Avem acum inițiativa”, a spus el.
  • Foşti oficiali americani au purtat discuţii secrete cu cetăţeni ruşi apropiaţi Kremlinului, inclusiv cu ministrul de externe Serghei Lavrov, pentru a discuta despre viitorul Ucrainei, a relatat joi postul american de televiziune NBC.
  • Biden nu a aprobat „discuțiile secrete de pace” cu Lavrov, spune Departamentul de Stat. Joe Biden nu a aprobat întâlnirile care au avut loc în secret între oficiali din domeniul securității naționale și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, citat de Sky News.
  • SUA vor furniza muniții cu dispersie Ucrainei. SUA intenționează să anunțe vineri că Pentagonul va trimite muniție cu dispersie ca parte a unui nou pachet de ajutor miitar pentru Kiev, în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, potrivit unor oficiali americani
  • Kremlinul este „îngrijorat” de riscul unei noi rebeliuni armate, spun analiștii
  • Rezervele valutare ale Ucrainei au atins un nivel record de aproape 39 de miliarde de dolari, graţie sprijinului financiar oferit de partenerii occidentali, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei.
  • Lukaşenko: Dacă Occidentul nu vrea ca Rusia să câştige în Ucraina, să se aşeze la masa negocierilor. Însă dacă mâine ruşii vor vedea posibilitatea să atace spre sud până în Transnistria... situaţia se va schimba.
  • Soldaţii ucraineni cer legalizarea canabisului medicinal pentru a le alina suferinţa răniţilor.
  • Șeful spionajului militar al Ucrainei, Kyrylo Budanov, spune că s-a redus amenințarea unui atac rusesc asupra imensei centrale nucleare Zaporojie, dar că pericolul ar putea reapărea din nou, atât timp cât centrala va rămâne sub ocupația forțelor Moscovei.

-----------------

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro