Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că se așteaptă ca liderii de la summitul alianței conduse de SUA de săptămâna viitoare să „reafirme că Ucraina va deveni membră a NATO".

Șeful NATO Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Stoltenberg a spus că se așteaptă ca liderii aliați să convină asupra unui „pachet cu trei elemente pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO”, potrivit Sky News.

  • Primul dintre acestea ar fi un „program multianual de asistență pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele armate ucrainene și NATO", a spus el la o conferință de presă la Bruxelles.
  • În al doilea rând, a spus Stoltenberg, „ne vom îmbunătăți legăturile politice prin înființarea Consiliului NATO-Ucraina".
  • În al treilea rând, „mă aștept ca liderii noștri să reafirme că Ucraina va deveni membră a NATO și să se unească în privința modului în care să aducă Ucraina mai aproape de acest obiectiv", a continuat șeful alianței.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este într-un tur diplomatic de forță cu vizite la Sofia, Praga, Bratislava și Istanbul în cadrul unui turneu menit să obțină sprijin pentru o cale mai rapidă de aderare la NATO pentru Kiev, înainte de summitul de săptămâna viitoare, potrivit Reuters.

Ucraina dorește să primească un semnal clar din partea NATO, la summitul din 11-12 iulie de la Vilnius, că poate adera la alianța militară atunci când războiul Rusiei împotriva țării sale se va încheia.

Deși Ucraina dorește să adere cât mai repede posibil, membrii NATO au fost împărțiți cu privire la cât de repede ar trebui să se facă acest pas, unii fiind precauți cu privire la mișcările de care se tem că ar putea duce alianța mai aproape de un război activ cu Rusia.

Summitul va avea loc la Vilnius, în Lituania.

Citește și:

Urmărește ultimele evoluții din a 499-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.