Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că contraofensiva ucraineană „nu este rapidă”, dar că trupele Kievului avansează, potrivit AFP.

Volodimir Zelenski si Petr PavelFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

„Ofensiva nu este rapidă, acesta este un fapt”, a recunoscut el.

„Dar, cu toate acestea, noi avansăm, nu ne retragem, ca rușii”, a dat asigurări președintele ucrainean jurnaliștilor la Praga, alături de omologul său ceh Petr Pavel. „Avem acum inițiativa”, a spus el.

Președintele ucrainean a declarat joi că Kievul dorește „onestitate” în relațiile sale cu NATO, cu câteva zile înainte de un summit crucial al Alianței Atlantice în Lituania.

„Avem nevoie de onestitate în relațiile noastre”, a declarat Zelenski în fața presei la Praga. Este timpul să demonstrăm „curajul și forța acestei alianțe”, a adăugat el.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a aterizat joi în capitala cehă Praga, în cadrul unui turneu menit să obțină sprijin pentru o cale mai rapidă de aderare la NATO pentru Kiev, înainte de summitul de săptămâna viitoare, potrivit Reuters.

Ucraina dorește să primească un semnal clar din partea NATO, la summitul din 11-12 iulie de la Vilnius, că poate adera la alianța militară atunci când războiul Rusiei împotriva țării sale se va încheia.

Deși Ucraina dorește să adere cât mai repede posibil, membrii NATO au fost împărțiți cu privire la cât de repede ar trebui să se facă acest pas, unii fiind precauți cu privire la mișcările de care se tem că ar putea duce alianța mai aproape de un război activ cu Rusia.

„Vizita președintelui ucrainean se dorește a fi o expresie a aprecierii pentru sprijinul pe care Republica Cehă l-a oferit Ucrainei de la începutul agresiunii rusești și pentru a aduce asigurări reciproce că acest sprijin va continua”, a declarat biroul președintelui ceh Petr Pavel într-un comunicat.

„În cadrul întâlnirii, președinții ar trebui să își coordoneze pozițiile înainte de summitul NATO de la Vilnius, unde se așteaptă să se discute, printre altele, despre garanțiile de securitate pentru Ucraina.”