Un consilier al ministrului belarus al apărării a refuzat vineri să confirme sau să infirme dacă arme nucleare tactice rusești au fost depozitate într-o instalație de la Osipovichi, în centrul Belarusului, informează Reuters.

Rachete nucleare balistice la o paradă militară de la MoscovaFoto: RusiaIvanov Arkady / Alamy / Alamy / Profimedia

„Poate că CIA crede asta; nu știu pe ce se bazează", a declarat Leonid Kasinsky când a fost întrebat de Reuters dacă armele au fost duse într-un depozit aflat la est de Osipovichi.

„Nimeni nu vă va spune vreodată unde sunt amplasate armele nucleare tactice - ar trebui să înțelegeți asta".

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său belarus Alexander Lukașenko au declarat că Rusia a transferat deja unele arme nucleare tactice în Belarus, liderul de la Kremlin susținând că măsura a fost luată pentru descurajarea Occidentului de a încerca să provoace o „înfrângere strategică" Rusiei.

Analiștii nucleari de la Federația Oamenilor de Știință Americani au declarat la 30 iunie că noi imagini din satelit au arătat construcția unui perimetru de securitate cu gard dublu la un depozit de arme de lângă Osipovichi.

Aceștia au declarat că Osipovichi este zona de desfășurare a rachetelor Iskander, capabile să transporte focoase nucleare, pe care Rusia le-a furnizat Belarusului în 2022.

Cu toate acestea, ei au spus că nu pot confirma în acest moment că locul a fost „destinat sau va fi folosit definitiv pentru a depozita arme nucleare rusești în Belarus".

Minskul a aplicat tactica SUA în ceea ce privește comunicarea privind informațiile sensibile.

„Este politica SUA sa nu confirme sau sa infirme prezenta sau absenta armelor nucleare in niciun loc, general sau specific", potrivit Pentagonului.

Urmărește ultimele evoluții din a 499-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.