O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cele mai clare imagini de până acum cu momentul în care forțele aeriene ruse deschid focul asupra unei coloane a mercenarilor Wagner în timpul rebeliunii de sâmbătă, contrazicând direct afirmațiile făcute de președintele Vladimir Putin.

Discursul lui Vladimir Putin a fost televizatFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Noua înregistrare mai clară filmată de camera de bord a unui șofer rus arată explozia spectaculoasă ce a avut loc după ce elicoptere de atac ale armatei ruse au lovit cu rachete convoiul mercenarilor Wagner ce se deplasa pe autostrada M4 din regiunea Voronej în timpul evenimentelor de sâmbătă.

Într-un discurs susținut în dimineața zilei respective, după ce Prigojin anunțase vineri noaptea declanșarea unei revolte împotriva comandamentului militar de la Moscova, Vladimir Putin i-a acuzat pe mercenari că au înfipt un „cuțit în spate” Rusiei și a promis că va zdrobi revolta armată pe care a comparat-o cu Războiul Civil din Rusia de acum un secol.

Putin l-a acuzat în discursul televizat pe Evgheni Prigojin de trădare, dând asigurări că va apăra poporul rus și patria și că răspunsul său va fi dur în fața ambițiilor unor „forțe endemice”.

„Aceasta răsmerița internă este o lovitură pentru poporul nostru”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare încă de sâmbătă au surprins lovituri ale armatei ruse împotriva pozițiilor mercenarilor Wagner, inclusiv cel cu elicoptere pe autostrada M4. O înregistrare separată a arătat de asemenea că mercenarii Wagner au doborât un avion de comandă al forțelor regulate ruse.

Cum a schimbat Vladimir Putin placa luni

Într-un discurs televizat către națiune susținut luni noaptea, după ce Prigojin a transmis un mesaj propriu, președintele rus a declarat că a dat ordinul „de a se evita vărsarea de sânge” pe care credea că Ucraina și Occidentul o doreau în timpul rebeliunii eșuate a grupului paramilitar Wagner, mulțumindu-le totodată rușilor pentru „patriotismul” și unitatea lor.

„Încă de la începutul evenimentelor, au fost luate măsuri la instrucțiunile mele directe pentru a evita o mare vărsare de sânge”, a declarat liderul de la Kremlin în discurs, judecând că Occidentul și Ucraina au dorit „un astfel de rezultat fratricid”.

Preşedintele rus a dat de asemenea asigurări că „majoritatea covârşitoare” a mercenarilor Wagner sunt patrioţi ruși.

„Le mulțumesc acelor soldați și comandanți ai grupului Wagner care au luat singura decizie corectă - nu au mers pe calea vărsării de sânge fratricid, s-au oprit la ultima linie”, a declarat Vladimir Putin.

Acesta a mai spus că luptătorii Wagner vor avea „oportunitatea de a continua să servească Rusia prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau cu alte agenții de aplicare a legii, sau de a se întoarce la familia și prietenii lor” și că ei au și libertatea să plece în Belarus, dacă doresc acest lucru.

Urmărește ultimele evoluții din a 489-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.