Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat miercuri ierarhia militară rusă că "ascunde" dificultățile întâmpinate de armata sa în fața contraofensivei ucrainene începute la începutul lunii iunie, care a obținut până acum câștiguri modeste, potrivit AFP.

Evgheni Prigojin, dezlănțuit contra șefilor armatei ruseFoto: Handout / AFP / Profimedia

"Inamicul ocupă Piatykhaty, nordul Robotyné și Urojaïné, ceea ce înseamnă că mari porțiuni de teritoriu au fost pierdute (în fața) inamicului", a deplâns Prigojin într-o înregistrare audio publicată pe Telegram.

După câteva săptămâni de contraofensivă a trupelor de la Kiev, "(aceasta) provoacă pierderi serioase de partea noastră, probleme care sunt mușamalizate, pe care rușii nu le cunosc", a denunțat el, arătând cu degetul spre ierarhia militară cu care se află în conflict deschis de mai multe luni.

"Toate acestea sunt complet ascunse de toată lumea. Într-o zi, Rusia se va trezi și va realiza că Crimeea este ucraineană. Aceasta este o trădare directă a intereselor Federației Ruse", a declarat Prigojin.

Tot ceea ce face astăzi comandamentul "operațiunii militare speciale" este să ascundă faptele pentru a oferi Moscovei un raport bun" și "a înșela poporul rus", a adăugat omul de afaceri, ai cărui mercenari Wagner luptă pe front, în special în estul Ucrainei, cu prețul unor pierderi grele.

În zona Sadové, la nord de Tokmak, în regiunea Zaporijjia (sud), "nu există niciun comandament, nicio armă, nicio muniție", a adăugat el în această nouă critică violentă.

În acest stadiu, Kievul a anunțat că opt localități au fost recucerite de la ruși, în timp ce Moscova se limitează la a spune că armata sa respinge neobosit toate atacurile ucrainene.

La rândul său, Prigojin a acuzat comandamentul militar, inclusiv pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, că a comunicat fapte care nu corespund "realității": "informațiile sunt blocate, inamicul avansează spre Molotchniï Lyman", o mică localitate din apropierea Mării Negre, la sud de Melitopol.

Cucerirea acestei localitati ar permite armatei ucrainene să taie în două armata rusă și să ajungă la Marea Neagră.

În cele din urmă, Evgheni Prigojin a avertizat că "dacă inamicul ajunge la Molotchni Lyman, atunci tot teritoriul cucerit în timpul "operațiunii militare speciale" va "reveni inamicului", evocând un scenariu catastrofal pentru Rusia, al cărei obiectiv declarat rămâne cucerirea întregului Donbas și consolidarea teritoriului pe care l-a cucerit în sud.

Întrebat despre situația de pe front, președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că există "o anumită acalmie", subliniind din nou "pierderile grave" suferite de Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că progresele înregistrate de forțele armate ale Kievului în ofensiva lor împotriva invadatorilor ruși au fost mai „lente decât se dorea”, relatează BBC.

„Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este”, a subliniat el.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că se dovedește "dificil" să avansezi împotriva apărării rusești, dar că eliberarea teritoriului nu este singurul obiectiv.

"Nu este necesar" să se măsoare succesul "exclusiv prin așezări și kilometri parcurși, deoarece există mult mai multe criterii pentru eficiența operațiunilor militare", a declarat ea.

Comentariile ei vin dupa cele ale fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, care în această dimineață a declarat pentru Sky News că 70% din forțele ofensive ale Ucrainei nu au fost încă desfășurate.

Urmărește ultimele evoluții din a 483-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.