Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a negat marți afirmațiile potrivit cărora Rusia ar fi oferit garanții de securitate președintelui american Joe Biden în timpul vizitei sale surpriză la Kiev pe 20 februarie, potrivit Kyiv Independent.

Joe Biden la KievFoto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

„Ei nu au răspuns decât pentru a confirma primirea notificării”, a spus el. „Nu a existat niciun schimb. A fost o simplă notificare și o confirmare de primire, fără garanții”, a adăugat Sullivan.

Acest lucru vine după ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev a scris pe canalul său Telegram că „Biden, după ce a primit în avans garanții de securitate, a mers în cele din urmă la Kiev”.

Într-o convorbire de presă înregistrată cu jurnaliștii luni, Sullivan a explicat că delegația americană i-a notificat pe ruși cu privire la iminenta vizită a lui Biden la Kiev cu scopul de a evita un conflict.

Joe Biden a făcut luni o vizită neanunțată la Kiev, prima în Ucraina în cele aproape 12 luni trecute de la declanșarea invaziei rusești.

Cum încearcă să se disculpe temutul FSB după vizita lui Joe Biden la Kiev

Serviciul de Securitate al Rusiei, temutul FSB, a avut marți o primă reacție cu privire la vizita președintelui american Joe Biden la Kiev, afirmând că nu a oferit garanții Washingtonului în ceea ce privește siguranța liderului de la Casa Albă în timpul prezenței sale în Ucraina, relatează Reuters.

„Statele Unite nu au notificat Rusia printr-un canal diplomatic cu privire la vizita lui Biden la Kiev. Nu am oferit garanții privind siguranța sa”, a declarat Alexandr Bortnikov, directorul FSB, pentru agenția TASS.

Nu toți propagandiștii ruși cred în versiunea FSB

Vizita președintelui american în capitala ucraineană a provocat consternare și furie în rândul comunității de bloggeri militari și a corespondenților de război din Rusia, mulți dintre aceștia criticând în termeni duri sau cu ironii acide faptul că Joe Biden s-a putut deplasa nestingherit la Kiev.

Vizita oficială a fost comentată și de televiziunile rusești, analistul politic Serghei Markov, un fost consilier apropiat al președintelui Vladimir Putin, sugerând că Biden s-a deplasat la Kiev abia după ce Rusia a confirmat că nu va încerca să îl asasineze în Ucraina.

„Suntem o țară civilizată și Biden a sosit la Kiev - sunt sigur de asta - fiindcă a primit garanții din partea părții ruse că nu va fi lovit cât timp se află acolo”, a declarat acesta la televiziunea Rossiya-1.

Urmărește ultimele evoluții din a 363-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.