Mai multe oraşe ucrainene, printre care capitala Kiev, au fost vizate sâmbătă de un val masiv bombardamente rusești, urmate de o nouă serie de explozii la scurt timp după trecerea în noul an duminică. Autorităţile ucrainene au anunțat că patru persoane au fost ucise şi alte 50 au fost rănite în urma atacurilor ruseşti care au avut loc cu puţin timp înainte şi imediat după Revelion şi despre care Moscova a susținut că au vizat instalaţii de fabricare a dronelor.

Război în Ucraina: locuințe distruse în Kiev în urma atacurilor ruseşti din noaptea de Anul NouFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

08:39Noul material LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 312:

00:29 FOTO Rusia a atacat Kievul cu o dronă inscripționată cu mesajul „An Nou fericit”

22:27 În primul său mesaj din 2023 adresat compatrioţilor, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat apărarea antiaeriană care a doborât de Revelion 45 de drone inamice şi a subliniat contrastul de mentalitate între ucraineni şi invadatorii ruşi, promiţând că Ucrainei nu îi va fi luată independenţa „nici măcar un an”.

Și consilierul său Mihailo Podoliak a afirmat, într-o postare pe Twitter, că valul de atacuri cu drone contra unor oraşe din Ucraina în noaptea de Anul Nou arată că „Rusia nu mai are vreun obiectiv militar”. „Ea încearcă să omoare cât mai mulţi civili şi să distrugă cât mai multe obiective civile posibil. Război de dragul de a ucide”, a adăugat Mihailo Podoliak.

21:24 Atacurile ruseşti asupra Ucrainei din ajunul şi noaptea Anului Nou s-au soldat cu cel puțin 4 morţi şi 50 de răniţi

Atacurile au vizat capitala Kiev şi alte şapte regiuni ucrainene, potrivit celui mai recent raport al autorităţilor locale şi regionale.

Jurnaliştii AFP aflaţi la Kiev au auzit circa 10 explozii sâmbătă după-amiază şi apoi la câteva minute după Anul Nou. În centrul Kievului, o rachetă a străpuns faţada unui hotel.

20:55Magistratul care a condus urmărirea penală a lui Slobodan Miloşevic spune că Vladimir Putin trebuie judecat chiar anul acesta, în Ucraina

Sir Geoffrey Nice, magistratul britanic care a condus urmărirea penală a fostului lider sârb Slobodan Milosevic, spune că liderul rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta în Ucraina pentru crimele de război comise în această ţară.

„Cel mai important lucru” este ca liderul rus să fie judecat în persoană, şi nu soldaţii de rang inferior. Din punctul său de vedere, procesul ar putea avea loc chiar „mâine dimineaţă” şi ar trebui să fie organizat de ucraineni în limba ucraineană, iar Putin însuşi ar trebui să fie prezent în boxa acuzaţilor.

19:00 Războiului Rusiei în Ucraina și implicațiile sale extinse pentru anul 2023. O analiză de Silviu Nate

18:53 Ucraina trebuie să primească sprijin militar pe termen lung de la Occident, avertizează şeful NATO

Ţările occidentale trebuie să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei, în condiţiile în care Rusia nu dă semne că ar ceda, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

18:05Ucrainenii l-au eliberat pe „Adik”, câinele eroilor de la Azovstal, după ce rușii l-au făcut cadou lui Ramzan Kadîrov

Ucraina a anunțat că a obținut și eliberarea lui Adik, câinele eroilor de la uzina Azovstal, din captivitatea rusească, după ce acesta fusese făcut cadou liderului cecen Ramzan Kadîrov după căderea orașului Mariupol în luna mai.

Anunțul a fost făcut sâmbătă de Anton Gherașenko, consilier în Ministerul ucrainean de Interne.

17:05 Rusia susține că ultimele sale atacuri asupra Ucrainei au vizat „instalaţii de fabricare a dronelor”

„La 31 decembrie 2022, forţele armate ruse au efectuat un atac aerian de precizie cu rază lungă de acţiune împotriva instalaţiilor din industria de apărare ucraineană implicate în fabricarea de drone de atac folosite pentru a efectua atacuri teroriste împotriva Rusiei”, a transmis duminică Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.

Un spital de copii se numără printre clădirile ce au fost lovite de bombardamentele rusești. Oficialii ucraineni spun că Rusia vizează în mod deliberat civili pentru a semăna teamă.

15:15 Agenția Associated Press scrie că bilanțul atacurilor rusești din noaptea de Anul Nou asupra Ucrainei este de cel puțin trei morți.

Bombardamentele din timpul nopții care au lovit zone din orașul Herson s-au soldat cu moartea unei persoane, rănirea alteia și au avariat un spital de copii.

Între timp, o tânără de 22 de ani rănită în urma unui atac cu rachetă la Hmelniţki a murit din cauza rănilor.

La Kiev, un fotograf AP a documentat decesul unei femei.

Multiplele atacuri rusești s-au soldat totodată și cu zeci de răniți.

Rachete rusești au lovit două cartiere din Kiev la circa 30 de minute după miezul nopţii, a anunţat pe Telegram primarul oraşului, Vitali Kliciko, adăugând că deocamdată nu au fost înregistraţi noi răniţi.

Înainte de aceasta, alte bombardamente rusești s-au soldat cu cel puţin un mort şi circa 30 de răniţi în capitală, ceea ce nu l-a împiedicat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să promită că ţara sa va lupta „până la victorie”.

Bombardamentele rusești au mai provocat distrugeri şi incendii în Nikolaev, în sudul Ucrainei, unde cel puţin şase persoane au fost rănite, şi la Hmelniţki, în vest, unde au fost rănite patru persoane.

„Criminalul de război Putin „sărbătoreşte” Anul Nou ucigând oameni”

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat Moscova că a vizat deliberat zonele unde locuiesc civili. „Criminalul de război Putin „sărbătoreşte” Anul Nou ucigând oameni”, a scris Kuleba pe Twitter.

Potrivit şefului Statului-Major ucrainean, Valeri Zalujnîi, 12 dintre cele 20 de rachete de croazieră trase de ruşi, în special dinspre bombardiere strategice aflate în Marea Caspică, au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, s-a deplasat la Bahmut, un oraş pe care soldaţii ruşi încearcă să-l ocupe încă din vară. „Barbarii ruşi nu ne vor doborî!”, a declarat Kliciko.

După mai multe înfrângeri pe front, Rusia a optat, din octombrie, pentru o tactică de lovituri asupra infrastructurilor ucrainene, care îi lasă pe locuitorii Ucrainei fără curent electric şi fără apă.

Aproape în acelaşi moment, televiziunea rusă din Extremul Orient difuza discursul de Anul Nou al lui Vladimir Putin, dată fiind diferenţa de fusuri orare cu Moscova. În acest discurs, Putin a dat asigurări că „adevărul moral şi istoric” sunt „de partea” Rusiei.

_______