​Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ajuns în ziua 311, forțele ruse continuând să atace puternic orașele Bahmut și Soledar din estul Ucrainei, unde trupele ucrainene se confruntă cu pierderi grele, dar și Hersonul, bombardat fără încetare cu artilerie și rachete, în timp ce asupra Kievului au fost lansate drone. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Vladimir Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina şi că toată lumea trebuie „să se pregătească pentru o perioadă lungă” de război.

Război în Ucraina: decorațiuni pe obstacole anti-tanc în Piaţa Independenţei din KievFoto: Sergei Chuzavkov / Zuma Press / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 311:

Zelenski către ruși: „Nimeni nu vă va ierta niciodată pentru teroare”

22:38Zelenski s-a adresat direct poporului rus în ultimul său mesaj din 2022: Putin „se ascunde în spatele vostru”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trecut de la limba ucraineană la limba rusă în mesajul său către națiune de sâmbătă seară, lansând totodată un mesaj către Rusia și cetățenii săi.

21:35Rusia şi Ucraina au făcut un schimb de prizonieri de război, cu puţin timp înainte de trecerea într-un nou an

20:50 Aproximativ 30% din Kiev este fără energie electrică în noaptea de Anul Nou, din cauza întreruperilor de urgență, potrivit primarului Vitali Klitschko.

19:05 Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 20 rănite în urma noului atac masiv cu rachete comis de Rusia asupra Ucrainei în ultima zi a anului, după ce un hotel și o zonă rezidențială în centrul și vestul capitalei ucrainene au fost lovite.

18:08 Zelenski a declarat, după noile atacuri de sâmbătă, că țara sa „nu va ierta" Rusia pentru invazie și bombardamente.

„Nimeni nu vă va ierta pentru teroare. Nimeni din lume nu vă va ierta. Ucraina nu va ierta", a scris el în limba rusă pe Telegram, adăugând că „cei care ordonă astfel de lovituri și cei care le execută nu vor fi iertați, ca să nu spun mai mult.”

Zalujnîi spune că au fost doborâte 12 din 20 de rachete

17:37FOTO „Natașa, e timpul să fii pescăriță”. Ironii în online după ce o blondă a apărut lângă Putin în timpul mesajului de Anul Nou

17:24 Armata rusă a vizat sâmbătă mai multe orașe ucrainene, lansând 20 de rachete, inclusiv de pe bombardiere, dintre care 12 au fost doborâte de apărarea antiaeriană, a spus șeful Statului Major ucrainean Valeri Zalujnîi.

„Inamicul a lansat peste 20 de rachete de croazieră aeriene cu ajutorul bombardierelor strategice Tu-95MS din Marea Caspică și a sistemelor de rachete terestre. Forțele și mijloacele noastre de apărare antiaeriană au distrus 12 rachete", a afirmat Zalujnîi pe Telegram. (AFP)

17:05 Nu numai Kievul, ci și alte zone ucrainene au fost ținta loviturilor rusești sâmbătă. În regiunea sudică Nikolaev, guvernatorul Vitalii Kim a declarat la televiziune că șase persoane au fost rănite.

Într-o postare separată pe Telegram, Kim a scris că Rusia a vizat civili prin loviturile respective: „Ocupanții lovesc nu doar [infrastructura] esențială... în multe orașe [vizează] pur și simplu zone rezidențiale, hoteluri, garaje, drumuri".

Putin: „Occidentul ne-a mințit”

16:33 Pe măsură ce anul 2022 se apropie de sfârșit, Rusia vrea să aducă întunericul și să provoace distrugeri în țară prin noi atacuri, a declarat premierul ucrainean Denis Șmihal.

Moscova vrea să „ne intimideze, să ne lase în întuneric pentru noul an, să provoace cât mai multe pagube infrastructurii civile", a spus Șmihal pe Telegram.

„Există atacuri asupra infrastructurii civile în diferite regiuni ale țării noastre. Au fost avariate clădiri rezidențiale, un hotel, (un) magazin, un loc pentru festivaluri. Există morți și răniți", a afirmat el, adăugând că, în ciuda atacurilor, sistemul energetic rămâne stabil. (CNN)

16:00Noi explozii s-au auzit în Kiev, și în regiunea înconjurătoare, la scurt timp după primul atac masiv cu rachete rusești de sâmbătă. Autoritățile le-au spus cetățenilor să rămână în adăposturi și au precizat că apărarea aeriană ucraineană este activă în capitală și în regiunea Kiev.

15:57 Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că 82 de soldați ruși capturați au fost eliberați de Ucraina în cel mai recent schimb de prizonieri între cele două părți. (Reuters)

15:34Vladimir Putin: „Occidentul ne-a mințit” / Ce a spus președintele rus în mesajul de Anul Nou, mult diferit de cele din ultimele două decenii

15:01 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a informat că o persoană a murit în districtul Solomyansk. Tot în acest cartier din sud-vestul orașului, cel puțin trei femei au fost transportate la spital. Un hotel și o casă izolată au fost lovite de rachete, potrivit adjunctului șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski, Kirilo Timoșenko. Mai multe regiuni ucrainene au întrerupt preventiv alimentarea cu energie electrică înainte ca valul de rachete să lovească.

Nou atac masiv cu rachete rusești

14:22Atac masiv cu rachete rusești în ultima zi a anului / Alarme aeriene în toată Ucraina / Ce povestește un jurnalist din Kiev

14:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, într-un mesaj de final de an, pentru sprijinul său şi pentru noua strategie naţională de securitate a Germaniei, adoptată ca răspuns la războiul din Ucraina, scrie Agerpres, citând DPA.

"Livrări de arme, protecţie pentru peste un milion de ucraineni: preşedinţie a G7 cu focus pe Ucraina, asistenţă financiară şi tehnică, statutul de candidat la UE. Vă mulţumesc pentru acest punct de cotitură, domnul cancelar!", a scris Zelenski pe Twitter, în limba germană, reluând o formulă folosită de Scholz.

„Fie ca totul să se încheie în 2023 cu victoria noastră comună", a adăugat preşedintele ucrainean.

13:31Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, puternic criticat de vocile pro-război din Rusia pentru eșecurile de pe câmpul de luptă în cele zece luni ale invaziei în Ucraina, susține că victoria Moscovei asupra Kievului este „inevitabilă”, conform Reuters.

Noi alarme de raid aerian în jumătate din Ucraina

12:45Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitalii Kim, a scris, pe Telegram, că ar urma un atac cu rachete asupra Ucrainei, în „toate regiunile”, scrie The Guardian.

Avertismente de raid aerian sunt acum în vigoare pentru aproximativ jumătate din Ucraina.

11:44Cancelarul german Olaf Scholz cere populaţiei să intre în noul an cu încredere şi forţă și spune că Germania, UE şi NATO au demonstrat coeziune şi putere în contextul războiului Rusiei din Ucraina, potrivit DPA.

El a spus, în discursul de Anul Nou, că povestea anului 2022 este despre o ţară „în care îi sprijinim pe ceilalţi”, reamintind de cele 29 de milioane de persoane care „s-au implicat în munca voluntară şi au dat dovadă de compasiune şi bunăvoinţă uriaşe” pentru a-i ajuta pe refugiaţii din Ucraina.

10:51Statele Unite sunt îngrijorate de apropierea Chinei de Rusia, în timp ce Moscova continuă invadarea Ucrainei, a transmis Departamentul de Stat după ce președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, au avut, vineri, discuții prin videconferință, scrie Reuters.

10:36Există o „posibilitate realistă” ca forțele ruse să lanseze lovituri cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în zilele următoare, pentru a submina moralul populației în noul an, spune Ministerul britanic al Apărării.

Ultimul bilanț al pierderilor suferite de Armata Rusiei

09:52 Armata ucraineană spune că forțele ruse au încercat să avanseze în apropiere de Bahmut și Avdiivka, punctele centrale ale campaniei lor lente de a captura toată regiunea Donețk din estul țării. În ultima zi, rușii au lansat atacuri asupra mai multor orașe și sate, inclusiv în Bahmut, Kurdyumivka, în apropiere de Soledar și, de asemenea, în orașul Kosteantînivka, la vest de Bahmut, conform Statului major al Ucrainei, citat de Reuters.

09:45Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia, conform ultimei estimări publicate sâmbătă de Armata Ucrainei:

  • 105.960 de soldați
  • 3.029 de tancuri
  • 6.075 de vehicule blindate de luptă
  • 4.707 de vehicule
  • 2.016 sisteme de artilerie,
  • 423 de sisteme multiple de rachete,
  • 213 sisteme de apărare aeriană,
  • 283 de avioane, 26 de elicoptere și 16 ambarcațiuni

08:58Aproximativ 200 de soldați ruși au fost uciși în regiunea Herson, iar alți 115 au fost răniți în Zaporojie, în 29 decembrie, a transmis sâmbătă Armata ucraineană, conform The Kyiv Independent.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a raportat, de asemenea, distrugerea a cinci unități cu echipament militar rusesc „de diferite tipuri”, a unui sistem de rachete antiaeriene și a unui depozit de muniții în regiunea Zaporojie.

08:27Rabinul-şef exilat al Moscovei spune că evreii ar trebui să părăsească Rusia cât mai pot, înainte de a deveni ţapi ispăşitori pentru problemele cauzate de războiul din Ucraina, conform The Guardian.

„Când ne uităm înapoi la istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic era în pericol, vedeai că guvernul încearcă să redirecţioneze furia şi nemulţumirea maselor către comunitatea evreiască. Am văzut asta în vremurile ţariste şi la sfârşitul regimului stalinist”, a declarat Pinchas Goldschmidt pentru The Guardian.

08:07Rusia a lansat în ultima zi cinci rachete și 29 de lovituri aeriene, fiind cel puțin 80 de bombardamente în toată Ucraina, a transmis sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

Forțele ruse au lansat, de asemenea, 10 drone de luptă Shahed-136 de fabricație iraniană, dar toate au fost doborâte, spune Armata Ucrainei. Forțele ucrainene au respins, de asemenea, atacurile rusești în apropierea a 15 așezări din estul Ucrainei, potrivit Statului Major.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Ministrul ucrainean al apărării spune că armata rusă are nevoie de cel puțin cinci ani pentru a se reface. Având în vedere nivelul pierderilor suferite în Ucraina, armata rusă și-a pierdut puterea și va avea nevoie de cel puțin cinci ani pentru a-și reveni, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, potrivit Ukrainska Pravda.
  • Cei mai bogaţi oligarhi ruşi au pierdut aproape 95 de miliarde de dolari în acest an pe fondul sancţiunilor stricte impuse de statele occidentale din cauza războiului din Ucraina, pierzând 330 de milioane de dolari pe zi de când Kremlinul şi-a lansat invazia, iar Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului britanic de fotbal Chelsea, este cel mai mare perdant, relatează ziarul The Guardian
  • Zelenski promite că apărarea aeriană ucraineană va deveni „și mai puternică” în noul an. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el crede că apărarea aeriană a Ucrainei poate deveni „cea mai puternică din Europa” și poate contribui la menținerea securității țării sale și a Europei, potrivit CNN.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că Vladimir Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina şi a avertizat că toată lumea trebuie „să se pregătească pentru o perioadă lungă” de război, relatează The Guardian
  • Autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk și-au votat noi constituții: Presa de stat din Rusia relatează că autoproclamata Republică Populară Doneţk (DPR) şi autoproclamata Republică Populară Lugansk (LPR), ambele zone ocupate din estul Ucrainei pe care Federația Rusă susține că le-a anexat, au adoptat vineri noi „constituții”, scrie The Guardian.
  • Planul Rusiei pentru a-i pedepsi pe investitorii străini din țările „neprietenoase”: Investitorii străini din țările „neprietenoase” care își vând acțiunile de la companii rusești ar putea fi nevoiți să o facă la jumătate de preț sau mai puțin, a declarat Ministerul de Finanțe, bugetul rus putând lua o cotă de 10% din orice tranzacție, potrivit Al Jazeera.
  • Linia electrică de rezervă de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, a fost avariată și deconectată din cauza bombardamentelor, a declarat vineri Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, potrivit CNN.
  • Ucraina susține că a eliberat peste 1.800 de așezări: Un total de 1.884 de așezări ucrainene au fost eliberate de sub ocupația rusă de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina, pe 24 februarie, potrivit unui oficial prezidențial ucrainean.
  • Putin susține că parteneriatul dintre Rusia și China poate „rezista la toate testele”: În cadrul unei întâlniri virtuale de vineri, Putin i-a spus lui Xi că parteneriatul lor este mai important ca niciodată în fața „presiunii și provocărilor fără precedent din partea Occidentului”, a relatat televiziunea de stat rusă.
  • China și Rusia ar trebui să își „consolideze coordonarea strategică” și să „insufle mai multă stabilitate în lume”, a declarat vineri președintele chinez Xi Jinping, în cadrul discuţiei prin videoconferinţă avute cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale chineze Xinhua, citate de CNN.
  • Armata ucraineană afirmă că a interceptat mai multe atacuri cu drone: Șaisprezece drone de fabricație iraniană lansate de Rusia în cursul nopții au fost doborâte de forțele de apărare aeriană ale Ucrainei, a declarat vineri armata acesteia. Șapte dintre cele 16 drone au fost doborâte în regiunea Kiev, potrivit autorităților locale.
  • Forțele rusești bombardează întreaga linie de front din Donețk: Forțele ruse au bombardat întreaga linie de front din regiunea Donețk în noaptea de joi spre vineri dimineața, în timp ce luptele din estul Ucrainei continuă. În nordul Ucrainei, trei persoane au fost ucise vineri în bombardamente transfrontaliere, potrivit unui oficial ucrainean.
  • Bătălia pentru orașul-cheie Bahmut este „foarte gravă”: Armata ucraineană a declarat că Rusia își redirecționează multe dintre resursele sale către bătălia pentru Bakhmut, un oraș în pericol din Donețk, dar nu au făcut niciun progres, potrivit armatei ucrainene. Un consilier al președintelui Ucrainei a declarat că atât forțele ucrainene, cât și cele rusești se confruntă cu pierderi grele de trupe în Bakhmut, descriind-o ca fiind „foarte dură”.