Armata lui Vladimir Putin a efectuat un nou atac cu rachete asupra Ucrainei în ultima zi a anului, alarme aeriene fiind declanșate în toată țara.

rachete 3M-54 KalibrFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia
  • UPDATE 19:05 Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 20 rănite în urma noului atac masiv cu rachete comis de Rusia asupra Ucrainei în ultima zi a anului, după ce un hotel și o zonă rezidențială în centrul și vestul capitalei ucrainene au fost lovite.
  • UPDATE 16:00 Noi explozii s-au auzit în Kiev, și în regiunea înconjurătoare, la scurt timp după primul atac masiv cu rachete rusești de sâmbătă. Autoritățile le-au spus cetățenilor să rămână în adăposturi și au precizat că apărarea aeriană ucraineană este activă în capitală și în regiunea Kiev.
  • UPDATE 15:01 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a informat că o persoană a murit în districtul Solomyansk. Tot în acest cartier din sud-vestul orașului, cel puțin trei femei au fost transportate la spital. Un hotel și o casă izolată au fost lovite de rachete, potrivit adjunctului șefului biroului președintelui Volodymyr Zelenskiy, Kyrylo Tymoshenko. Mai multe regiuni ucrainene au întrerupt preventiv alimentarea cu energie electrică înainte ca valul de rachete să lovească.

Pe rețelele de socializare au apărut și imagini cu hotelul lovit sâmbătă de ruși în Kiev:

Sirenele de raid aerian au răsunat sâmbătă în toate regiunile ucraineane, iar autoritățile locale au avertizat asupra pericolului unor atacuri cu rachete și au îndemnat cetățenii să se adăpostească, transmite Reuters.

Zece explozii au fost auzite în capitala Kiev, pe fondul alarmelor aeriene, a declarat un martor Reuters.

Guvernatorul regiunii Kiev, ce include și capitala, a avertizat populația cu puțin timp înainte atac și a anunțat că apărarea aeriană din regiune ia în vizor rachetele.

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a confirmat că s-au auzit explozii în oraș într-o postare pe Telegram.

Acesta a spus că o explozie a avut loc într-o zonă rezidențială din cartierul Solomyansk din capitală și că au avut loc explozii și în alte două părți ale orașului.

Ce povestește un jurnalist din Kiev

Oliver Carroll, corespondent The Economist în Ucraina, a relatat ce se întâmplă în Kiev printr-o serie de postări pe Twitter:

„Informații despre un val de rachete care ar fi intrat în spațiul aerian al Kievului.

Apărare aeriană foarte zgomotoasă chiar acum.

Mai multe explozii puternice la Kiev - apărarea antiaeriană acționează Apărarea antiaeriană a acționat destul de continuu în ultimele cinci minute în Kiev.

Nu 'cred' că a avut loc vreun impact până acum, dar este doar primul val de rachete. Și alte orașe nu sunt la fel de norocoase.

Alte explozii în zona Kievului. Au fost probabil o duzină până acum. Sună mai degrabă ca fiind acțiunea unor sisteme antirachetă decât a unor impacturi, deși nu poți fi sigur”.

Un alt jurnalist străin, Lucca Faccio, a postat imagini cu ucraineni care se grăbesc să intre în adăposturi antiaeriene:

O parte dintre rachete au fost lansate din Marea Caspică, a spus Anton Gherașenko, oficial ucrainean din ministerul de interne: